Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un orășel din Italia oferă 30.000 de euro celor care se mută acolo. Cum vor autoritățile să repopuleze localitatea

Publicat

Autoritățile unui  orășel din Italia oferă 30.000 de euro celor care aleg să se mute acolo. „Orașul uleiului” se află la doar 9 kilometri de marea cristalină și de plajele din Maldivele din Salento.

În ultimii ani, în Italia au existat numeroase inițiative promovate de sate și orașe mici aflate în pericol de abandon, care intenționează să își repopuleze teritoriile

Repopularea localităților din Italia: De la vânzare de case cu 1 euro la finanțare

Propunerea de a vinde case cu 1 euro pentru a aduce noi locuitori în satele nelocuite a fost un succes internațional, iar astfel de inițiative sunt din ce în ce mai numeroase.

Cea mai recentă propunere vine din Presicce, un orășel din sudul Italiei din regiunea Puglia, care oferă 30.000 de euro celor care aleg să se mute acolo. Presicce se află chiar în ”tocul cizmei” peninsulei, la mai puțin de o oră de mers cu mașina de orașul Lecce și la 2,5 ore de Bari.

YouTube video

Presicce va plăti 30.000 de euro oricărei persoane care decide să cumpere o casă și să se stabilească acolo. Scopul este de a repopula orașul, unde rata natalității este la cel mai scăzut nivel și unde există puțin peste 5.000 de locuitori, scrie travel.thewom.it.

Fondurile pentru plata noilor locuitori provin din recenta fuziune a comunei Presicce cu Acquarica, căreia i se va aloca peste un milion de euro pe an.

Nu au fost încă definite toate condițiile de alocare a celor 30.000 de euro. Suma a fost calculată pe baza unui cost de 500 de euro pe metru pătrat pentru o casă în centrul localității Presicce și un maxim de 25.000 de euro pentru renovarea casei.

La 9 km de plajele din Salento

Presicce are multe avantaje: se află la doar 9 km de marea cristalină și de plajele de nisip din Maldivele din Salento și de Marine di Ugento și este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Italia scrie cnn.com

Municipiul este cunoscut sub numele de Orașul uleiului și Orașul Hypogea pentru numărul mare de plantații de măslini de calitate și pentru numeroasele camere săpate în subteran, folosite adesea ca mori de ulei de către fermieri.

Autoritățile din Presicce speră că oferta unui stimulent în numerar va da o nouă viață orașului lor depopulat, unde nou-născuții sunt mai puțini în fiecare an.

„Sunt multe case goale în centrul istoric construite înainte de 1991 pe care am dori să le vedem din nou vii cu noi rezidenți”, a declarat consilierul local Alfredo Palese pentru CNN.

„Este păcat să asistăm la modul în care vechile noastre cartiere pline de istorie, arhitectură minunată și artă se golesc încet”.

Cum va fi împărțită finanțarea pentru cei care vor să se mute

Detaliile acordului sunt în prezent în curs de finalizare, adaugă Palese, dar autoritățile sunt gata să lanseze aplicații în săptămânile următoare, când informațiile vor fi disponibile pe site-ul primăriei .

„Vom oferi până la 30.000 de euro persoanelor care doresc să se mute aici și să cumpere una dintre aceste locuințe abandonate”, spune el.

„Finanțarea totală va fi împărțită în două: va merge parțial în cumpărarea unei case vechi și parțial în restilizarea acesteia, dacă este necesar”.

Primăria a lansat deja alte scheme pentru a atrage mai mulți rezidenți, inclusiv beneficii fiscale pentru înființarea de noi activități comerciale și bonusuri pentru copii pentru familiile cu copii.

Pentru a se califica pentru stimulentul de 30.000 de euro, cumpărătorii trebuie să își stabilească reședința în Presicce și să cumpere una dintre o selecție de proprietăți construite înainte de 1991, care au fost cartografiate de autorități.

Potrivit lui Palese, prețurile caselor încep de la 500 de euro pe metru pătrat. Aproximativ 25.000 de euro ar trebui să fie suficienți pentru a asigura o locuință de 50 de metri pătrați care are nevoie de unele reparații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Draghici Roxana

    luni, 09.01.2023 at 13:11

    mă mut acolo ce trebuie sa fac

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax