Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un sfert dintre români iau în calcul reducerea temperaturii în case. Ce soluții au găsit pentru facturi mai mici

Publicat

Majoritatea românilor sunt îngrijorați privind creșterea prețurilor la utilități. Aproape un sfert dintre ei se gândesc să reducă temperatura medie la interior.

Sunt concluziile unui studiu recent.

Potrivit sursei citate, valorile în creştere ale facturilor la energie sunt o sursă reală de îngrijorare, 95% dintre respondenţii din România declarându-se „îngrijoraţi” (36%) sau „foarte îngrijoraţi” (59%) de evoluţia costurilor cu energia.

Pentru a combate această situaţie, circa un sfert dintre români (24%) au redus sau vor să reducă temperatura din locuinţe. Unul din şase români doreşte să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, dacă această măsură aduce beneficii pe termen lung.

Situația pe grupe de vârstă

Studiul confirmă că nivelul de îngrijorare exprimat diferă în funcţie de grupele de vârstă ale respondenţilor. În rândul celor cu vârste de peste 55 de ani, 99% sunt îngrijoraţi de evoluţia costurilor pentru încălzirea locuinţelor – dintre aceştia 67% au afirmat că sunt foarte îngrijoraţi, iar 32% îngrijoraţi. Un nivel de îngrijorare este observat şi la categoria de vârstă 18-24 de ani, unde doar 6% dintre respondenţi spun că nu sunt îngrijoraţi de situaţia actuală.

Întrebaţi la cine ar apela pentru sfaturi în vederea reducerii valorii facturilor la energie, 42% dintre români indică motorul de căutare Google. Doar 36% plănuiesc să apeleze la un profesionist din domeniul energiei termice.

Grupele de vârstă interesate în primul rând de sfatul unor instalatori profesionişti pentru a găsi cele mai bune soluţii de economisire a energiei sunt 45-54 de ani (43%) şi 55 de ani plus (45%). Căutările pe Google sunt preferate de categoria 25-34 de ani (49% din respondenţi). Categoria 18 – 24 de ani se bazează pe internet, dar mulţi (38%) iau în calcul şi să se adreseze direct furnizorului de energie.

Modalități de reducere a valorii facturilor

Rezultatele evidenţiază că mulţi români caută modalităţi de reducere a valorii facturilor la energie, inclusiv prin dispozitive de reglare a temperaturii, respectiv termostate. Circa 60% dintre respondenţi declară că sunt dispuşi să achiziţioneze cele mai noi dispozitive de control al temperaturii, dacă astfel generează economii pe termen lung.

„Pe fondul creşterii preţurilor la energie, studiul arată că proprietarii români sunt din ce în ce mai preocupaţi de valoarea facturilor şi caută activ moduri pentru a le reduce. O concluzie importantă a studiului este aceea că proprietarii sunt dispuşi să apeleze la furnizorul de energie şi profesionişti din domeniul energiei termice pentru a primi sfaturi pentru reducerea cheltuielilor. Inginerii profesionişti au expertiză şi cunoştinţele necesare pentru a sprijini proprietarii care doresc eficientizarea sistemului de încălzire din locuinţe şi, în cele din urmă, reducerea costurilor la energie. Aceştia pot juca un rol esenţial în susţinerea proprietarilor pentru a face locuinţa mai eficientă energetic”, a declarat Gelu Olteanu, Country Sales Leader Resideo România (autorul sondajului).

Rezultatele studiului vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunţat planuri pentru susţinerea instalării în locuinţe anul acesta a 1,5 milioane de termostate inteligente, pentru economii în consumul de energie în domeniul rezidenţial din Europa.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    miercuri, 09.11.2022 at 11:26

    @ Redactia Alba 24 : TAMPENII * A la PSD * !!!!! > Guvernul ACTUAL, de Coalitie PSD,Aripioara PNL , UDMR = USL DOI, Nu FACE ca Germania, Spania, Italia. etc., care au redus TVA-ul la CINCI % pentru gazul metan consumat de cetatenii cu Centrale TERMICE de Apartament, si vine cu GOGORITA ” Economiei ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax