Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un tronson pietruit din drumul județean DJ 142L, între Căpud – Zărieș – DN 14B, va fi asfaltat și modernizat

Publicat

Un tronson în lungime de 4,3 kilometri din drumul județean DJ 142L va fi modernizat și asfaltat, printr-o investiție de 7,5 milioane de lei. În prezent, porțiunea de drum aflată între Căpud – Zărieș – DN 14B, pe malul stâng al râului Mureș, este pietruită și prezintă gropi, făgașe și denivelări, care împiedică desfășurarea normală a circulației. 

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare și execuție a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții „Modernizare drum județean DJ 142 L: Ciumbrud – Sâncrai – Rădești – Leorinț – Meșcreac – Pețelca – Căpud – Zărieș – Gara Podu Mureș (DN 14B)”.

Valoarea totală estimată este de 7.497.863,33 de lei.

Potrivit documentației, drumul județean DJ 142 L se situează în partea central-estică a județului Alba și se desprinde din drumul județean DJ 107 E în localitatea Ciumbrud și face legătura între localitățile Rădești, Leorinț, Mescreac, Pețelca, Căpud și Zărieș având ca punct de sfârșit intersecția cu drumul național DN 14B. Drumul se află în domeniul public al județului Alba și se află pe teritoriul administrativ al comunei Mihalț și a orașului Teiuș, în apropierea viitoarei autostrăzi A10 și merge relativ paralel cu aceasta.

Tronsonul din drumul județean DJ 142 L propus spre modernizare are o lungime de 4,372 km, este cuprins între km 16+850 și 21+222 și se desfășoară pe zona de luncă a râului Mureș.

Partea carosabilă este pietruită și prezintă defecțiuni specifice acestui tip de drumuri, respectiv gropi, făgașe, denivelări, care împiedică desfășurarea normală a  circulației. Sistemul de captare și evacuare a apelor pluviale este alcătuit din șanțuri cu secțiune neprotejată de pământ cu o funcționalitate necorespunzătoare, datorită gradului avansat de colmatare și a invaziei de vegetație.

Ca urmare a stării de deteriorare a drumului, în perioada septembrie – octombrie 2018 a fost efectuată o expertiză tehnică din care rezultă starea tehnică a drumului ca fiind „rea” și s-a propus modernizarea acestuia. Astfel, în a doua jumătate a anului 2019 a fost elaborată documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenții, verificată de verificator tehnic atestat și aprobată prin Hotărârea CJ Alba nr. 241 / 19 noiembrie 2019.

Proiectul propune realizarea unei nivelete a drumului care să asigure scoaterea acestuia de sub influența apei și evitarea degradărilor datorate fenomenului de îngheț – dezgheț. Se impune astfel asigurarea unei fundaţii din materiale granulare prin completarea cu un strat de balast sau piatră spartă, astfel încât grosimea minimă a stratului de fundaţie din materiale granulare să asigure structura împotriva degradărilor datorate fenomenului de îngheț – dezgheţ, o capacitate portantă corespunzătoare, dar și să permită realizarea unor intervenţii viitoare asupra structurii rutiere doar la nivel de îmbrăcăminte.

Prin modernizarea drumului judetean DJ 142L propus în cadrul proiectului, traficul care va fi preluat (traficul normal) va beneficia de condiții superioare de circulație, condiții care se vor concretiza într-o serie de avantaje sociale și economice, precum:

  • îmbunătățirea accesului la spațiile de învățământ cât și a localnicilor la proprietăți;
  • ameliorarea în conformitate cu standardele în vigoare a condițiilor de viață ale locuitorilor și ale activităților productive desfășurate în zona localităților și eliminarea stării de stres;
  • îmbunătățirea accesibilității și mobilității populației, bunurilor și serviciilor, care va stimula o dezvoltare economică durabilă;
  • crearea de noi locuri de muncă pe perioada execuției lucrărilor;
  • scurtarea timpilor de parcurs pentru traficul auto
  • sporirea siguranței circulației;
  • reducerea semnificativă a poluării mediului prin reducerea noxelor și a zgomotului;
  • condițiile de rulare corespunzătoare reduc uzura mijloacelor de transport și degradarea acestora.
  • intervenții rapide ale echipelor speciale (salvare, pompieri, autoritățile locale)

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax