Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Unele rufe se spală în public”, în festival la Alba Iulia: Cum am întâlnit-o pe Roxana, fata cu paharele de cristal

Publicat

Cum am întâlnit-o pe Roxana și paharele ei de cristal. Cobor treptele cramei din Palatul Principilor din Alba Iulia. Pe fundal, o coloană sonoră mă poartă printre zeci de haine albe, rufe, întinse la uscat.

Sunt pline de amintiri, de durere, sânge, bătăi, galaxii de vânătăi, mii de ore de psihoterapie și curaj. Mult curaj.

Sunt hainele femeilor abuzate de soți, iubiți sau părinți, care le-au distrus o bună parte din viață. Însă sunt hainele unor luptătoare. Hainele a 30 de femei care și-au deschis sufletul și au avut curajul să povestească calvarul prin care au trecut. 

Regizorul Anda Drăgan, din Alba Iulia, le-a pus în scenă. De fapt nu în scenă, ci pe un scaun, în fața ta, a mea, ca ele sa fie auzite. Le-a dat un chip, voce și trăiri cu ajutorul actrițelor Ioana Cojocărescu, Sorana Eșanu și Diana Buluga. 

Vocea lor se numește ”Unele rufe se spală în public”. Este un spectacol de teatru, bazat pe fapte reale, pe mărturiile a 30 de femei care au fost victime ale violenței în familie.

Aproape 10.000 de femei au fost victime ale violenței domestice în primele trei luni ale anului 2024. În 2023, au fost 108.831 de cazuri de violență în familie, iar peste 80% dintre victime au fost femei.

Femei care pentru noi nu au nume, chip, ci sunt un număr într-o statistică. Sunt subiectul un comunicat sec, în buletinul de poliție transmis presei.

”O femeie a fost agresată de concubin. Are nevoie de 5-7 zile de îngrijiri medicale. Polițiștii au emis un ordin de protecție”. Atât.

Cine este Roxana

Roxana poate să fie oricine, tipa care vinde la magazin, casiera la bancă sau mega șefă printr-o corporație. Pentru mine, la Festivalul Internațional ”Povești” de la Alba Iulia, Roxana a fost fata cu paharele de cristal.

Mă aștepta pe scaun să își spună povestea. Este o experiență personală, intimă și fiecare o percepe prin propria experiență de viață și prin emoții.

Pentru mine, Roxana este ceea ce citesc zilnic în sute, mii de motivări de instanțe, în buletine de poliție sau în cazurile care ne bat la ușă.

Pentru mine, Roxana a fost și Ana*, fata din Sebeș care a fost abuzată sexual într-o mașină, iar procurorii au închis cazul. După ce am scris alături de Ovidiu Hațegan, despre cazul Anei, care ne-a bătut la ușa redacției, dosarul penal a fost redeschis.

CITEȘTE ȘI: Dosar penal în cazul șocant al unei fete violate, REDESCHIS după un articol în Alba24. Era inițial închis de procurorii din Sebeș

Roxana este fata care s-a îndrăgostit nebunește de un băiat și s-a mutat cu el la Cluj Napoca. Era cel mai frumos, era totul. Știți povestea.

Ea venea de la țară, dintr-o familie tradițională, aia în care mama tace, s-a căsătorit că așa trebuia și așa i s-a zis. El, băiatul de bani gata. Studentul la arhitectură cu 200 de euro bani de buzunar pe săptămână.

S-au mutat împreună și totul era fain, era perfect. Dar semnele erau acolo. El lucra.

Paharele Roxanei

Roxana lucra la un bar, chelneriță. A strâns bani și i-a cumpărat lui un set de pahare de cristal, din alea de whisky, deoarece și le dorea foarte mult.

La un moment dat, Roxana a întârziat 15 minute acasă. În ușă o aștepta el. Cu un pahar de cristal în mână. A dat cu primul de pământ, apoi au urmat restul de cinci.

În timp, gelozia lui a devenit universul Roxanei. Totul era controlat de el, de la ieșit afară cu prietenele, la ”de ce vrei să ieși afară”.

Până la urmă, Roxana a scăpat din relație și a avut curajul să își spună povestea la Centrul Filia.

Ioana Cojocărescu și Roxana

Cea care mi-a spus povestea Roxanei este Ioana. Ioana Cojocărescu. În crama palatului, mi-a spus prin ce a trecut Roxana. Însă nu mi-am dat seama dacă pe scaun era ea sau Roxana.

Era Roxana sau Ioana.

Jocul actoricesc al Ioanei nu este acolo doar pentru cele 15 minute cât durează întâlnirea. Ci de la primul contact vizual, de la primii pași în sala de spectacol.

Iar când povestea ei se termină, Roxana rămâne acolo, îți mulțumește că ai ascultat-o.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax