Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Comisie de anchetă în cazul exploziei de la Pensiunea „Neptun” din Alba Iulia. Accesul în zonă este restricționat

Publicat

În cazul exploziei de marţi, 13 martie, de la Pensiunea „Neptun” din Alba Iulia, la nivel local s-a constituit o comisie de anchetă a condiţiilor în care s-a produs incidentul. Aceasta este formată din reprezentanţi ai Poliţiei, ISU Alba şi E.On Gaz. Zona pensiunii, respectiv accesul în clădire este în continuare restricţionat.

Urmează să fie stabilită cauza producerii exploziei, partea responsabilă şi să fie evaluate pagubele.

Reamintim că, marţi după-masa, geamurile şi uşa de la intrarea în Pensiunea „Neptun” din Alba Iulia, dar şi o parte din mobilier au fost distruse în urma unei deflagraţii produse, din informaţiile anterioare anchetei, din cauza unei acumulări de gaze, după ce o ţeavă de gaz a fost lovită de un utilaj care efectua lucrări de modernizare pe carosabil, în faţa clădirii. Imediat după explozie, zona a fost restricţionată pe o suprafaţă de 100 de metri şi, pentru că au fost semnalate acumulări de gaze în reţeaua de canalizare, a fost evacuat şi Supermarketul „Penny” din apropiere, pentru prevenirea eventualelor noi incidente.

Doar două persoane au fost rănite uşor, un trecător – un copil de 14 ani, care prezenta escoriaţii la nivelul genunchiului şi la o ureche – a fost transportat de echipajul SMURD la spital – şi un angajat E.On Gaz, care nu a solicitat transportul la unitatea medicală, având doar leziuni superficiale la nivelul feţei. Pompierii s-au deplasat la locul incidentului cu două autospeciale şi o maşină SMURD şi au intervenit pentru acordarea primului ajutor, stabilirea cauzei probabile şi asigurarea zonei.

Din declaraţiile patroanei Pensiunii „Neptun”, Mărioara Moldovan, au fost afectate spaţiile de la subsolul şi parterul clădirii, însă aceasta a precizat că mai multe amănunte vor fi disponibile după finalizarea anchetei şi permiterea accesului în clădire. La momentul producerii exploziei, în pensiune erau cazate patru persoane, însă acestea nu au fost afectate, pentru că se aflau la etaj. Pensiunea nu este asigurată, aşa că după comunicarea concluziilor privind partea responsabilă de producerea incidentului, se va stabili cum va fi recuperat prejudiciul.

Firma care efectuează  lucrări de reabilitare a carosabilului pe strada Iaşilor este „Elis Pavaje”.

Vă prezentăm precizările oferite de reprezentanţii IPJ Alba în acest caz:

„În data de 13.03.2011, ora 17,30, o patrula de siguranţă publică, din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, aflată în serviciul de patrulare pe strada Iaşilor  din municipiul Alba Iulia, s-a sesizat cu privire la faptul că la o pensiune situată pe strada respectivă s-a produs o explozie, urmată de un incendiu la subsolul clădirii.

La faţa locului s-au deplasat echipaje de ordine publică şi poliţie rutieră, care împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi E.On Gaz au luat primele măsuri pentru evacuarea şi izolare a zonei.

Din primele cercetări efectuate de echipele deplasate la faţa locului a rezultat că, în jurul orei 17,15 în timp ce efectuau lucrări de decopertare a covorului asfaltic pe strada Iaşilor, angajaţii unei societăţi comerciale au deteriorat o conductă stradală de gaz.

Şeful punctului de lucru a solicitat telefonic intervenţia E.On Gaz. La faţa locului s-a prezentat o echipă formată din trei angajaţi ai societăţii menţionate, care au început lucrările de reparaţii în stradă.

În jurul orei 17.30, în încăperea aflată la parterul clădirii în care funcţionează pensiunea, s-a produs o explozie, cauza probabilă fiind acumularea de gaze de la subsolul şi parterul pensiunii, în care funcţionează un restaurant.

În urma exploziei au fost distruse geamurile şi uşile de la parterul pensiunii, iar A.A., de 49 ani, din Alba Iulia, angajat al EON Gaz, a suferit escoriaţii la nivelul feţei, provocate de cioburi de sticlă, fără a fi necesară internarea acestuia, iar un minor în vârstă de 14 ani, care se deplasa pe stradă în momentul producerii exploziei, a suferit de asemenea leziuni provocate de cioburile de sticlă provenite de la geamurile pensiunii, fiind transportat la spitalul din Alba Iulia.

A fost efectuată cercetarea la faţa locului în exteriorul clădirii, aceasta fiind reluată în această dimineaţă şi în interiorul pensiunii. Cercetările sunt continuate.”

Primăria Alba Iulia a făcut următoarele precizări vizavi de incidentul de pe strada Iaşilor:

Municipalitatea a făcut toate demersurile legale în privinţa aplicării proiectului pe amplasamentul respectiv. Am informat operatoriii de specialitate, în special E.On Gaz, înainte de autorizarea lucrării, încă din 2009, că urmează să se execute un proiect amplu de reabilitare a mai multor străzi  şi am solicitat să se evalueze starea tehnică a reţelei existente. De asemenea, am adresat solicitarea de a comunica acţiunile de reabilitare a reţelelor, pentru a corela acţiunile primăriei cu cele ale companiei E.On. În data de 5 august 2011, Primăria Alba Iulia a reclamat că lirele port nu au adâncimea prevăzută de standard şi că nu pot fi realizate accesele la proprietăţi din acest considerent, prin operaţiuni specifice (compactare, cilindrare etc). Am solicitat ca până în data de 20 august 2011 să se execute coborârea lirelor port, subliniind importanţa respectării termenilor proiectului şi a eliminării riscurilor care puteau decurge din această activitate.

În ianuarie 2011 am mai cerut un punct de vedere vis-a-vis de programul de reabilitare a reţelelor E.On pentru zonele în care primăria urma să desfăşoare lucrări de modernizare, însă nu au fost raportate eventuale intervenţii în zona străzii Iaşilor.

Avizul emis de E.On Gaz a fost eliberat în data de 4.02.2010, înaintea autorizării lucrării şi a fost un aviz favorabil. În acest aviz nu s-a făcut niciun fel de referire cu privire la condiţii speciale de lucru pentru acel amplasament, de tipul existenţei unei adâncimi de pozare sub standard, fără a se emite condiţii speciale de lucru. Pe strada Iaşilor s-a constat că adâncimea actuală de pozare este de 20 de cm sub nivelul de călcare, în loc de 90 de cm cât prevăd standardele. În data de 13.10.2010 s-a făcut predarea de amplasament în prezenţa beneficiarilor de reţele, inclusiv în prezenţa E.On Gaz, care nu au făcut referiri la condiţii speciale de lucru.

Aşteptăm rezultatele anchetei organelor abilitate şi vom face precizări suplimentare la finalizarea acestora”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. aurelian

    luni, 19.03.2012 at 21:38

    ati scris 13 ianuarie in loc de 13 martie:))

    • moderatorul de serviciu

      luni, 19.03.2012 at 21:53

      multumim frumos, am corectat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax