Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Vasile Blaga a câştigat alegerile. Traian Băsescu s-a despărțit de PDL: „Adio, Partid Democrat”

Publicat

Finalul Convenţiei PDL din 23 martie a fost extrem de tensionat. După anunţarea rezultatelor de către preşedintele comisiei de numărare a voturilor, Mircea Toader, prin care Vasile Blaga era declarat câştigător al alegerilor, cu 2.344 de voturi, echipa Elenei Udrea a atenţionat că au contestat rezultatele, fiind vorba de o diferenţă de 44 de voturi. Blaga şi-a început discursul cu frazele „Este greu să pierzi. Şi eu am pierdut, dar nu am contestat niciodată corectitudinea colegilor mei”. Preşedintele Traian Băsescu spune, într-un mesaj pe Facebook, că a văzut rezultatul Convenţiei PDL şi că „modul cum nu au înţeles să fie democraţi” îl face să spună acum, „definitiv şi pentru totdeauna”, „Adio, Partid Democrat”.

UPDATE, Duminică, ora 14.00: După ce, în noaptea de sâmbătă spre duminică, reprezentanţii Comisiei de numărare a voturilor din PDL au analizat contestaţia depusă de echipa Elenei Udrea, deputatul Ioan Bălan a făcut următoarele precizări: Votul a fost perfect corect. Procedurile de votare, numărare şi validare a voturilor au fost perfect corecte. Acestea sunt concluziile în urma analizării contestaţiilor depuse. Numărătoarea a fost efectuată pe grupe de câte trei reprezentanţi ai moţiunilor. Toţi au semnat procesele verbale.

UPDATE: Vasile Blaga: „Avem Consiliul Naţional de Coordonare peste două săptămâni, în care se alege biroul de conducere. Aşteptăm colegii să-şi depună candidaturile”. În legătură cu mesajul lui Traian Băsescu: „Nu cred că am fost o piatră de moară pentru domnul preşedinte”.

UPDATE, Ora 20.50: În urma rezultatelor alegerilor PDL, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe pagina de Facebook, că “se desparte de PDL”. „Am văzut finalul Convenţiei PDL. (…) Modul cum n-au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum, definitiv şi pentru totdeauna, adio Partid Democrat! Astăzi ne-am despărţit, ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL”, a transmis Băsescu în mesajul video postat pe reţeaua de socializare, potrivit hotnews.ro. Preşedintele mai spune că PDL „a demonstrat că a putut fi pe o direcţie democratică atâta timp cât a ştiut de un lider autoritar”.

UPDATE, Ora 19.47: Elena Udrea cere organizarea turului doi: “Motivul contestaţiei este că s-au anunţat 4.200 de persoane prezente la începutul Convenţiei şi s-a prezentat că mai vin din ţară, apoi 4.359 erau care urmau să voteze. Acum aflăm că au votat 4.632. Cei de la comisie nu au soluţionat contestaţia, au anunţat rezultatele fără să o ia în discuţie. Cerem confruntarea listelor de la intrare cu cele de la vot şi renumărarea voturilor. Au fost semnalate nereguli. Evident că lucrurile nu pot rămâne aşa. Diferenţa este de 44 de voturi. Trebuie organizat turul doi.” Emil Boc a completat că rezultatul alegerilor nu trebuia anunţat înainte de soluţionarea contestaţiei.

UPDATE, Ora 19.19: Deputatul PDL Cristian Petrescu: „Nu s-a luat în discuţie contestaţia, astfel că rezultatele alegerilor nu sunt finale”. În timpul acestei declaraţii, din sală s-au auzit scandări: “Ruşine, ruşine”.

“Este greu să pierzi. Există viaţă şi după 23 martie. Aştept să avem o echipă puternică, unită, pentru reconstrucţia partidului, o bătălie cu USL – nu accept ca cineva să-mi pună la îndoială loialitatea”, a declarat Vasile Blaga.

Elena Udrea: „La ieşirea de la numărarea voturilor s-au anunţat 4.365 de voturi, cu diferenţă de 44 de voturi dl. Blaga a câştigat alegerile. Delegaţii au anunţat nereguli, nu s-au regăsit pe liste. Dorim renumărarea voturilor”.

UPDATE, ora 19.05: Vasile Blaga a câştigat din primul tur funcţia de preşedinte al PDL.

Preşedintele comisiei de numărare şi validare a voturilor, Mircea Toader a anunţat rezultatele alegerilor PDL:

Vasile Blaga: 2.344 voturi

Elena Udrea: 2.014 voturi

Monica Macovei: 209 voturi

Au fost 4.615 voturi înregistrate, 4.567 valabil exprimate şi anulate 48.

Elena Udrea a declarat că este vorba despre o diferenţă de 40 de voturi şi că a contestat rezultatele alegerilor.

UPDATE, Ora 18.50: Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor comisiei interne, se renumără voturile.

UPDATE, Ora 18.20: Rezultatele preliminare ale alegerilor PDL în urma numărătorii voturilor (potrivit Realitatea TV).

Vasile Blaga: 2.349 voturi.

Elena Udrea: 2.006 voturi

Monica Macovei: 209 voturi.

Potrivit aceleiaşi surse, au fost 4.611 de delegaţi, iar 4.300 de voturi au fost valabil exprimate. 47 de voturi au fost nule. Echipa Elenei Udrea ar fi cerut renumărarea voturilor.

UPDATE, Ora 18.00: După numărarea a peste jumătate din voturi, Vasile Blaga ar deţine 57% dintre preferinţele delegaţilor. Pentru a câştiga alegerile interne, acesta are nevoie de jumătate plus unu din numărul total de voturi valabil exprimate. În caz contrar, va intra în turul doi de scrutin, cu următorul clasat.

UPDATE, Ora 16.45: Cei trei candidați și-au prezentat moțiunile. Cel mai aplaudat discurs  a fost cel susținut de Vasile Blaga. Și Elena Udrea a avut un mesaj electrizant, dar nu a reușit să ridice mai mult de un sfert de sală în picioare. Votul s-a încheiat în jurul orei 16.30. În așteptarea rezultatelor, câțiva delegați din Alba au jucat „filcău” (Video):

 

Declarații candidați:

Monica Macovei: Eu am dovedit că duc până la capăt lucrurile pe care le propun şi în care cred. Sunt puternică şi credibilă, cea mai credibilă dintre candidaţi. Cuvântul meu are mare greutate şi pe plan european. Eu nu mint ca Ponta, nu sunt coruptă ca Năstase, nu urăsc America şi Europa ca Antonescu, nu mă lepăd de Schengen, nu îmi bat joc de Justiţie ca Voiculescu. Eu sunt coşmarul lui Ponta, Năstase, Antonescu şi Voiculescu. Cu mine nu le merge.

Elena Udrea: Am găsit colegi care au spus că au obosit, nu mai vrem să ne luptăm. Un partid mic poate cel mult să se alipească de PNL, însă un partid mic niciodată nu va fi luat în serios. Trebuie să reconstruim un PDL puternic.

Vasile Blaga: Suntem la capătul unei competiţii interne pe care o cred benefică pentru partidul nostru. Am fost cu toţii în teritoriu. Peste puţin timp, vom alege preşedintele partidului. După această convenţie, nu vor fi nici învinşi nici învingători, învingător va fi PDL dacă vom rămâne uniţi în jurul valorilor care ne-au consacrat şi a proiectelor. Partidul poate fi învinsul dacă vom pleca de aici dezbinaţi; cântece de sirenă, camere de hotel şi mâncare gratuită ne vor scoate din inimile românilor.

 

UPDATE, Sâmbătă ora 11.00: Convenţia Naţională Extraordinară a PDL a început, sâmbătă dimineaţă, la Romexpo, cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului – Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei – urcând pe scenă, atunci când s-a cântat imnul partidului, însoţiţi de susţinători.

Cei trei candidaţi sunt aşezaţi la mese separate amplasate pe scenă, fiecare împreună cu câte cinci susţinători, care vor lua cuvântul în timpul Convenţiei. Între susţinătorii Elenei Udrea se numără şi Theodor Paleologu, care până acum a evitat să spună pe cine susţine, declarându-se „electronul liber” din PDL.

Delegații au stabilit, prin tragere la sorti, şi ordinea prezentării celor trei moţiuni: Monica Macovei, Elena Udrea şi Vasile Blaga. Decizia comisiei cu privire la acest aspect menţionează că fiecare moţiune are la dispoziţie 45 de minute pentru prezentare, timp în care liderul moţiunii şi cinci susţinători ai acestuia se pot adresa electorilor.

De asemenea, ordinea pe buletinele de vot se păstrează: Monica Macovei, Elena Udrea, Vasile Blaga.

Cât priveste procesul de votare, COCNE a stabilit ca din comisia de numărare a voturilor să facă parte câte trei reprezentanţi din fiecare organizaţie judeţeană a PDL, respectiv câte o persoană desemnată de fiecare dintre cele trei moţiuni. De asemenea, pentru o cât mai corectă derulare a scrutinului, s-a hotărât ca buletinele de vot să poarte o ştampilă a PDL şi semnătura a câte unui reprezentant al fiecărei moţiuni, iar procesul de votare să se desfăşoare în ordine alfabetică a delegaţilor la CNE.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus delegaţilor la Convenţia PDL că nu a venit pentru a susţine un candidat, opţiunile sale fiind cunoscute, ci pentru a vorbi în calitate de şef al statului şi a vedea dacă mai pot fi parteneri.

Sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului. (…) Nu mai aveți timp, orice amânare vă va costa”, a apreciat Băsescu.

El a menţionat că, în calitate de preşedinte, vede nevoia unui partid consolidat pe dreapta eşichierului politic şi că în momentul de faţă nu există o structură politică pe dreapta eşichierului politic care să ducă România spre progres.

Ca să putem să fim parteneri în viitor, vreau să ştiţi obiectivele mele„, a adăugat preşedintele, menţionând că primul şi cel mai important este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE.

”Am ca obiectiv în 2016, dreapta la putere”. ” Să nu vă gândiţi că îmi trece prin cap să mă aşez în fruntea unui partid.”
”Masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva”.
”Închei sperând că, prin discursul meu, v-am făcut să înţelegeţi ce a fost la guvernare şi mai ales să înţelegeţi de ce m-a durut cumplit că unii şi-au făcut campania pe măsurile luate, având mesajul Antenei 3”.
”Vă doresc să vă găsiţi soluţia corectă”, a încheiat Băsescu.

 

UPDATE, Vineri, ora 22.00: Cei 162 de delegați din Alba la Convenția extraordinară a PDL din 23 martie au ajuns vineri la București. Cei mai mulți dintre delegații din Alba au fost cazați la hotelurile „Phoenicia” și „Sofitel”. Grupul susținătorilor Elenei Udrea, conduși de deputatul Clement Negruț a fost cazat la „Eurohotel”, ce aparține soțului Elenei Udrea.

Câțiva susținători ai Elenei Udrea au împărțit printre delegați bonuri valorice de masă la unul dintre hotelurile unde au fost cazați. Potrivit unor delegați din grupul lui Blaga, voucherele au fost date numai celor care și-au manifestat intenția de a o susține pe Udrea, care, de altfel, le-a și făcut o vizită în restaurantul hotelului. Sursa noastră ne-a transmis și  o imagine a ” voucherului electoral”. Vezi mai jos ce au declarat principalii lideri din organizație înainte de a pleca spre București.

***

Cu o zi înainte de marele eveniment în care va fi ales noul președinte al democrat-liberalilor, preferințele membrilor PDL Alba au început să se cristalizeze. Dacă Monica Macovei pare să fi convins aripa feminină a organizației partidului, delegații de sex masculin se împart în taberele lui Vasile Blaga și Elena Udrea.

Liderii PDL Alba au rămas, cel puțin până la urne, fideli lui Vasile Blaga, iar aici ne referim la Mircea Hava, Alexandru Pereș și Ion Dumitrel. Singurul care și-a făcut publică preferința pentru Elena Udrea este deputatul Clement Negruț. Acesta susține însă că se bazează pe cel puțin 40-50 de delegați la convenție, să o voteze pe Udrea.

Cealaltă doamnă din PDL, Monica Macovei, este, potrivit declarațiilor lui Alexandru Pereș, favorita femeilor democrat-liberale, care s-au lăsat convinse de discursul acesteia de la lansarea moțiunii de la Alba Iulia. Prima care a anunțat că o va vota pe Macovei a fost consilierul local de la Aiud, Oana Badea, dar cuvinte de apreciere la adresa acestea a avut și Rodica Andronescu.

Care va fi însă distribuția reală a voturilor la Convenția din 23 martie vom afla doar după marele eveniment. În total, din partea PDL Alba vor participa la Convenție 162 de delegați.

În vederea organizării Convenţiei extraordinare a PDL în 23 martie, în cadrul căreia va fi desemnată noua conducere a partidului, Comisia de organizare a evenimentului a stabilit modalitatea în care va fi realizată reprezentarea. Astfel, vor participa la Convenţie 612 membri de drept în Consiliul Naţional de Coordonare şi 4.388 de reprezentanţi stabiliţi de organizaţiile judeţene, pe baza numărului de voturi primite de la alegerile locale şi parlamentare.

Surse: Mediafax. PDL Alba, Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Krull

    luni, 25.03.2013 at 11:18

    Naspa’ eu tineam cu Udrea.Macar arata bine fatza de grohaitorii cu care ne-a invatat sfera politica.Voi nu v-ati saturat sa vedeti doar burtosi si gusati la tv?

  2. Krull

    luni, 25.03.2013 at 12:19

    pacat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax