Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Utilizarea sloganului electoral PSD „Mândri că suntem români”, interzisă în judeţul Alba. BEJ a admis o contestaţie depusă de PDL

Publicat

Biroul Electoral Judeţean Alba a admis contestaţia formulată de PDL Alba privind utilizarea de către alianţa electorală PSD-UNPR-PC a mesajului „Mândri că suntem români” în campania pentru alegerile europarlamentare din 25 mai. Motivul invocat de democrat-liberali priveşte faptul că este interzisă de Constituţie incitarea la discriminare  şi că acest mesaj „inoculează ideea că doar cetățenii care își vor exprima votul pentru candidații PSD-UNPR-PC se pot simți <mândri că sunt români>”. Reprezentanţii alianţei au termen 48 de ore de la publicarea deciziei BEJ Alba să depună contestaţie la această decizie, la Biroul Electoral Central.

În cazul în care BEC confirmă decizia BEJ Alba, reprezentanţii alianţei PSD-UNPR-PC din judeţ vor trebui să înlăture afişele şi celelalte materiale electorale cu mesajul „Mândri că suntem români”.

În contestaţia depusă la BEJ Alba, Organizația Județeană a Partidului Democrat Liberal Alba, condusă de Mircea Hava cere constatarea “încălcării de către Alianța Electorală PSD-UNPR-PC Filiala Alba a normelor cuprinse în Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European”. De asemenea, solicită înlăturarea de pe teritoriul județului Alba a tuturor materialelor de campanie electorală (afișe, bannere, panouri etc.) care conțin sintagmele “Mândri că suntem români” și “România puternică în Europa”, folosite de către Alianța Electorală PSD-UNPR-PC în campania electorală pentru alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014.

Printe motivele invocate, sunt prevederile articolului 35, aliniat 3 din Legea 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, ce prevede în mod expres că “Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept”, adică a unei stări ce presupune “asigurarea prin intermediul normelor juridice a condițiilor pentru desfășurarea normală a tuturor activităților sociale, ordinea de drept care se statornicește în relațiile sociale ca urmare a respectării stricte a legilor de către cetăţeni şi de către organele de stat”.

În opinia reprezentanţilor PDL Alba, “ignorând această dispoziție legală, Alianța Electorală PSD-UNPR-PC Filiala Alba a recurs în această campanie electorală la numeroase slogane, precum Mândri că suntem români și România puternică în Europa, slogane care inoculează în mod evident ideea că doar cetățenii care își vor exprima votul pentru candidații PSD-UNPR-PC se pot simți mândri că sunt români și, doar în acest mod, România va avea un cuvânt de spus în Uniunea Europeană”.

Aceştia mai precizează că, “potrivit art. 30 din Constituția Romaniei, este interzisă incitarea la discriminare, în condițiile în care tocmai acest lucru este făcut, într-adevăr în mod subtil și la nivel subliminal, de către Alianța Electorală PSD-UNPR-PC Filiala Alba, prin adoptarea acestui tip de slogane electorale”.

Potrivit PDL Alba, “aceste slogane produc o serie de mesaje subliminale, de natură a specula sentimentul de apartenență națională al alegătorilor, în sensul inducerii ideii conform căreia doar cetățenii care acordă voturile candidaților Alianței Electorale PSD-UNPR-PC se pot simţi <mândri că sunt români>”.

Reamintim că în 11 mai, Biroul Electoral Central a dispus retragerea afișelor electorale folosite de Alianța PSD-UNPR-PC cu denumirea Uniunea Social Liberală sub forma acronimului “USL”. Decizia vizează județele Alba, Hunedoara, Braşov, Arad, Caraș-Severin, Dâmbovița, Vâlcea, Ilfov și Botoșani, ca urmare a sesizărilor în acest sens venite din partea organizaţiilor PNL.

Atunci, BEC motiva că PNL nu și-a dat acordul ca denumirea alianței USL sau Uniunea Social Liberală să fie păstrată în continuare de alianța respectivă în noua sa formă și, de asemenea, nu și-a dat acordul ca semnul electoral al acesteia să fie însușit sau utilizat de un competitor electoral.

Citeşte şi Biroul Electoral Central a dispus retragerea afişelor electorale cu denumirea USL din Alba şi alte judeţe, în urma plângerilor depuse de PNL

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dan suciu

    marți, 20.05.2014 at 09:10

    Mândria de a fi român a devenit discriminare? Probabil că e musai să devenim oamenii nimănui! Iata cateva citate pentru cei care au urechi de auzit si ochi de văzut!
    Fără patrie, omul este un punct pierdut în hazardul timpului şi al spaţiului. Henri Lacordaire
    Omul fără conştiinţă naţională este un om fără de cauză, istorie şi rădăcini.
    Dragostea de patrie este cea dintâi religie a omului civilizat. definiţie de Napoleon Bonaparte
    Fiecare om are o patrie. Restul sunt ţări.citat din Octavian Paler

  2. Dan

    marți, 20.05.2014 at 14:30

    E normal ! Mihai Viteazu nu a fost comunist !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax