Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vacanța de vară 2024: Schimbări importante pentru turiștii care își petrec concediul în Grecia. Noi taxe și pe litoralul românesc

Publicat

Grecia modifică regulile pentru plajele sale: ce trebuie să știe turiștii români în sezonul estival. Una dintre destinațiile de vacanță favorite ale românilor, Grecia, introduce schimbări importante în gestionarea plajelor sale.

Aceste modificări sunt esențiale pentru cei care plănuiesc să își petreacă vacanța estivală pe coastele elene.

Noi regulamente pentru șezlonguri și spații pe plajă

Începând cu acest sezon, plajele din Grecia vor avea un număr redus de șezlonguri disponibile.

Conform noii legislații, doar 30% din suprafața fiecărei plaje poate fi ocupată de șezlonguri, restul spațiului urmând să rămână liber pentru cei care doresc să se relaxeze pe propriul prosop. Mai mult, în zonele naturale protejate, șezlongurile vor ocupa doar 15% din spațiul plajei.

Citește și Grecia se ține de cuvânt: 25.000 de vouchere pentru turiștii ale căror concedii au fost afectate de incendiile din 2023

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a subliniat și introducerea unei distanțe de minim 4 metri între mare și primul șezlong, pentru a asigura mai mult spațiu și pentru a proteja peisajul natural, precizează digi24.ro.

Creșterea prețurilor la șezlonguri și băuturi

Din cauza reducerii numărului de șezlonguri, vacanța în Grecia va deveni mai costisitoare. Prețurile pentru închirierea unui set de două șezlonguri și o umbrelă vor crește cu cel puțin 10%. De asemenea, și băuturile servite pe plajă vor avea prețuri majorate, cu aproximativ 50 de cenți până la un euro.

Taxa de cazare pentru combaterea schimbărilor climatice

Un alt aspect important este introducerea unei taxe de cazare, variind între 1 și 10 euro pe noapte, în funcție de clasificarea hotelului.

Această taxă este destinată adunării fondurilor necesare pentru combaterea schimbărilor climatice, marcând un pas semnificativ în eforturile Greciei de protecție a mediului.

Vacanță în Grecia 2024: Cât e „taxa de reziliență climatică” în Grecia

„Taxa de reziliență climatică” în sezonul estival din Grecia 2024 se va aplica în funcție de sezonul de călătorie și ar putea fi percepută în perioada martie-octombrie.

  • Hotelurile de 1 și 2 stele vor percepe o taxă de 1,50 euro/camera/zi, față de 0,50 de euro în 2023
  • Hotelurile de 3 stele vor avea o taxă de 3 euro/camera/zi, față de 1,50 de euro în 2023
  • Hotelurile de 4 stele vor plăti 7 euro/camera/zi, față de 3 euro în 2023
  • Hotelurile de 5 stele vor avea o taxă de 10 euro/camera/zi, față de 4 euro în 2023

Potrivit Greek Reporter , taxele nu vor fi incluse în prețurile operatorilor sale ale agențiilor de turism. Ele vor fi plătite la destinație.

„E o taxă nouă în Grecia pe care clienții trebuie să o plătească la check-in în hoteluri. Se plătea o taxă pe noapte înainte, dar acum suma s-a mărit puţin (…) Nu credem că e o mare problemă pentru clienți” spune Yannis Hatzis, președintele Federației Hotelierilor din Grecia.

Autoritățile elene estimează că vor aduna, cu ajutorul noii taxe, în jur de 300 de milioane de euro. Asta după ce numărul turiștilor a crescut, depăşind recordurile de dinaintea pandemiei.

Situația taxelor pe litoralul românesc

Nu doar Grecia, dar și litoralul românesc se confruntă cu introducerea de noi taxe. Apele Române au propus o taxă de cinci lei pe zi pentru turiștii care vizitează anumite stațiuni pe litoralul Mării Negre, cum ar fi Mangalia, Jupiter, Neptun și Olimp.

Scopul acestei taxe este de a gestiona mai bine spațiul disponibil pe plaje, mai ales în contextul creșterii numărului de festivaluri organizate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax