Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Valoarea punctului de PENSIE s-a MAJORAT cu 40 de lei din acest an. Cât vor primi în plus pensionarii

Publicat

pensionariÎncepând din acest an, valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 40 de lei. Față de nivelul stabilit pentru 2014, majorarea de anul acesta este de 5%. Cu alte cuvinte, valoarea punctului de pensie este de 830,2 lei, față de 790,7 lei în 2014.

Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 a intrat în vigoare în 2 ianuarie 2015.

”Valoarea punctului de pensie este majorată anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”, conform Legii pensiilor.

Citeşte şi Indemnizația socială pentru pensionari crește cu 50 de lei în acest an. Condiții necesare și modul de acordare

Totodată, actul normativ stabilește că indicatorii folosiți la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2015 sunt cei definitivi, cunoscuți în 2014 pentru 2013, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Ca regulă, dacă unul dintre indicatori are valoare negativă, pentru stabilirea valorii punctului de pensie este folosit indicatorul cu valoare pozitivă, iar dacă ambii indicatori au valori negative, este păstrată ultima valoare a punctului de pensie.

Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Rovana Plumb, anunțase în luna octombrie 2014 că majorarea punctului de pensie va fi mai mare decât cea prevăzută de lege.

”Aplicăm legea. Conform formulei de calcul din lege, pe rata inflației (…) plus 50% din creșterea reală a câștigului mediu salarial brut, iese un procent de majorare de 4,5%. Având în vedere că avem creștere economică, că s-au creat mai multe locuri de muncă, avem 5,3 milioane de asigurați, 5,3 milioane de pensionari, că avem o colectare care ne permite un procent majorat, am anunțat și vom merge cu 5%. Am discutat cu Ministerul Finanțelor, respectiv cu ministrul de finanțe și ministrul bugetului, astfel încât, începând cu ianuarie 2015, să avem o majorare a pensiilor de 5%”, a afirmat la acel moment Rovana Plumb, citată de Agerpres.

De asemenea, conform Legii nr. 187/2014, indicele de corecție pentru cei care se pensionează începând din ianuarie 2015 este 1,07, la fel ca anul trecut.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax