Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Valoarea TVA pentru pâine ar putea scădea de la 24% la 9%. Vezi precizările ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu

Publicat


Valoarea TVA pentru pâine ar putea scădea de la 24% la 9%, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, precizând că aceasta este una dintre măsurile de natură fiscală care vor fi luate începând cu 1 iulie.

„Una din aceste măsuri, pe care dorim să o luăm începând cu semestrul doi, 1 iulie 2013 este reducerea TVA pentru pâine de la 24 la 9%. De asemenea, avem ca obiectiv asumat rescrierea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală până în toamnă, astfel încât să simplificăm, să avem coerenţa cadrului legislativ fiscal”, a explicat Chiţoiu.

Acesta a spus că bugetul pentru 2013 a fost construit în contextul constrângerilor reprezentate de ţintele asumate prin acordul cu instituţiile financiare europene şi nu au putut fi implementate de la începutul anului toate măsurile de guvernare.

„În anul 2013, bugetul a fost construit fiind constrânşi de ţintele asumate prin acordul cu instituţiile financiare europene şi nu am putut să implementăm de la începutul anului toate măsurile asumate prin programul de guvernare, de reducere, relaxare a fiscalităţii, astfel încât să stimulăm economia. Am început cu reforma administrativă, astfel încât să fim în măsură ca prin reducerea impozitării să avem o mai bună colectare a veniturilor la bugetul general consolidat”, a susţinut ministrul Finanţelor.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% este posibilă doar pe întreg lanţul de producţie (grâu – făină – pâine), Guvernul urmând să identifice pentru aplicarea acestei măsuri aproximativ 250 de milioane de lei.

„Nu se poate decât pe tot lanţul, asta ştiu sigur. (Ar urma să se aplice – n.r.) de la 1 iulie, de la rectificare, pentru că trebuie să alocăm vreo 250 de milioane de lei din altă parte. Vreau să încercăm acest experiment. I-am anunţat pe cei de la Fond şi au spus ‘alocaţi bani din altă parte, nu mergeţi doar pe ideea că veţi recupera banii din evaziune fiscală”, a precizat Ponta.

Evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie a depăşit 70% la finele anului 2012, totalizând un miliard de lei, adică 300 milioane de euro, potrivit Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie. Scăderea TVA la pâine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20% iar bugetul statului ar suporta la făină circa 76 milioane lei şi la pâine – 17 milioane de lei, adică un total de 94 de milioane de lei sau 25 de milioane de euro.

SURSA: Agerpres


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Peste 150.000 de turiști s-au cazat în Alba, în primele 9 luni din 2019. Au stat mai puțin, comparativ cu anul trecut

Publicat

cetate turisti

Peste 150.000 de turiști au ales ca destinație județul Alba, în primele 9 luni ale acestui an. Au fost mai mulți, comparativ cu perioada similară din 2018, dar au stat, în medie, doar 1,87 de zile. În Regiunea Centru, la capitolul utilizarea locurilor de cazare primul loc în top îl ocupă județul Covasna, potrivit celor […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CODUL RUTIER: Cât ar putea crește amenzile rutiere din 2020, după ce au fost ”înghețate” la același nivel în ultimii 2 ani

Publicat

politist amenda 1

Amenzile rutiere, considerate scumpe de mulți șoferi, au rămas la același nivel în ultimii doi ani. Din 2020 însă, acestea ar putea ajunge până la 22.300 de lei. Guvernul ar putea lua decizia de a alinia punctul de amendă la valoarea actualizată a salariului minim, care ar urma să crească de anul viitor. În acest […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ȘTIREA TA: Locuitori din Sântimbru, Coșlariu și Galtiu, fără curent de câteva ore, din cauza unei avarii la rețeaua electrică

Publicat

curent noaptea

Un cititor Alba24 a sesizat că în Coșlariu, sat ce aparține de comuna Sântimbru, a fost sistată alimentarea cu energie electrică, din jurul orei 18.00. Acesta precizează că situația este similară, și în Galtiu, și în comună și că nu este pentru prima dată când se întrerupe curentul pentru mai multe ore. UPDATE: Reprezentanții Electrica […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Grațiela Andrei: ”Dacă nu crezi că ai motive să te admiri, uită-te mai cu atenție”

Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi. Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate