Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vârsta de pensionare a femeilor s-a majorat discret din ianuarie 2023. Creșterea va continua treptat până la limita de 65 de ani

Publicat

Vârsta de pensionare a femeilor din România a crescut din luna ianuarie 2023 la 62 de ani. Până în decembrie 2022, vârsta de pensionare la femei era de 61 de ani și 9 luni. 

Acest lucru a trecut aproape neobservat de cetățeni.

Creșterea va fi treptată și femeile vor fi ținute în final câmpul muncii până la 65 de ani.

Astfel, până în luna ianuarie a anului 2030, în cazul femeilor, se aplică o creștere treptată a vârstei de pensionare.

În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani.

Totodată, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va fi de 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni.

Toate informațiile legate de pensia la limita de vârstă. Documente necesare și procedurile care trebuie urmate

Pentru a afla data la care vă puteți pensiona puteți accesa site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Completați data nașterii și sexul și veți afla data pensionării.

Când mă pot pensiona: Cum îți calculezi data de la care poți beneficia de pensie anticipată sau pensie la limita de vârstă

Reamintim că vârsta de pensionare a fost redusă pentru cetățenii din 115 localități din România. Lista poate fi consultată AICI.

Un calcul simplu pe aplicația Casei de Pensii ne arată că o femeie născută în 25 mai 1980 (de exemplu, poate ieși la penie la limită de vârstă în mai 2043 (vezi tabel)

Majorarea vârstei de pensionare, o problemă și în Europa

În Europa, majorarea vârstei de pensionare pentru femei a devenit o problemă tot mai mare în ultimii ani.

Multe țări au ales să crească vârsta de pensionare pentru femei pentru a se alinia cu vârsta de pensionare pentru bărbați și pentru a face față presiunilor demografice și financiare.

În unele țări, cum ar fi Franța, vârsta de pensionare pentru femei a fost majorată de la 60 de ani la 62 de ani.

În alte țări, cum ar fi Germania, vârsta de pensionare pentru femei a fost majorată încet, cu câțiva ani la fiecare generație.

Majorarea vârstei de pensionare pentru femei a fost justificată prin faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații și că sistemul de pensii nu ar putea suporta numărul mare de persoane pensionate.

De asemenea, aceasta ar contribui la echilibrarea bugetului și la reducerea deficitului.

Cu toate acestea, majorarea vârstei de pensionare pentru femei poate avea consecințe negative asupra femeilor care au lucrat în meserii fizice sau care au întrerupt cariera pentru a-și crește copiii.

Acestea ar putea avea dificultăți în a lucra până la vârsta de pensionare, ceea ce ar putea duce la sărăcie și la dependență de asistența socială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax