Actualitate
Văruirea pomilor fructiferi, primăvara. Cum să prepari soluția de var și cum să o aplici
Văruirea pomilor fructiferi este o procedură simplă, tradițională, de combatere a dăunătorilor, pe care oamenii o aplică de foarte mult timp în fiecare primavară pentru a-i proteja.
Sunt mai multe motive pentru care această procedură este necesară: pentru a distruge paraziții și ouăle lor, pentru a evita crăparea scoarței (operațiunea este și mai eficientă dacă se face toamna și protejează de efectele frigului) și pentru a împiedica dezvoltarea mușchilor pe pomi.
Rețeta clasică vizează o soluție lichidă, de culoare albă. La 10 litri de apă se pot pune până la 3 kilograme de var.
Unii gospodari mai adaugă argilă, bălegar sau chiar sulfat de cupru pentru a elimina insectele și ciupercile dăunătoare plantelor.
În alte zone, la varul stins se adaugă ceai concentrat de coada calului, care asigură aportul de acid silicic care apără pomul de diverse ciuperci.
Scoarța se curăță atent cu o perie, apoi aplicarea soluției se face începând de sus în jos.
Atenție: Nu se văruiesc pomii tineri, recent plantați, care nu și-au dezvoltat bine rădăcinile. Varul poate încetini creșterea tulpinii și a ramurilor. Operațiunea se face pe timp frumos.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ciulea Victor
joi, 23.11.2023 at 21:39
Sulfatul de cupru nu elimina insectele, este un fungicid!