Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vechimea în muncă pentru medicii de familie și stomatologi va fi recunoscută. Legea, promulgată de președinte

Publicat

Vechimea în muncă pentru medicii de familie și pentru medicii stomatologi va fi recunoscută, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Inițiativa care a devenit lege, aparține USR și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare.

Citește și PENSII 2023: Cât plătești pentru un an de vechime în muncă. Data limită până la care poate fi cumpărată

Condițiile pentru recunoașterea vechimii sunt ca medicul să fi achitat contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și să aibă cabinetul activ, anunță USR.

„România este în stare de alertă din cauza gripei și vedem direct cât de importante sunt cabinetele medicale școlare, inclusiv cele din grădinițe, și cât de importanți sunt medicii de familie.

Vechimea în muncă recunoscută pentru 12.000 de medici de familie și 16.000 de stomatologi

Recunoașterea vechimii în muncă a medicilor de familie și a medicilor stomatologi, la angajare și la încadrarea în grila de salarizare, face dreptate pentru 12.000 de medici de familie și 16.000 de medici stomatologi și permite mărirea numărului de cabinete școlare prin corecta încadrare în grila de salarizare. Avem mai puțin de 1.000 de cabinete la grădinițele din urban și doar 75 în rural (22 în grădinițe și 53 în școli), acestea sunt responsabile de triaj, dar și de prevenție”, a declarat deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

USR precizează că vechimea în muncă este relevantă pentru ca medicii să aibă dreptul să participe la concursuri de angajare care cer o vechime minimă, dar și pentru o corectă salarizare a lor.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică pentru anul 2019, avem în România, în medie, un medic la 307 locuitori, iar în mediul rural sunt de patru ori mai puține unități sanitare decât în mediul urban.

„Recunoașterea vechimii în muncă a medicilor și a stomatologilor face parte din pachetul USR de sprijin pentru munca independentă și flexibilă, alături de recunoașterea vechimii în muncă a PFA-urilor (lege promulgată) și a medicilor psihologi și a asistenților sociali (lege adoptată de Senat).

În sprijinul încurajării muncii flexibile, USR a depus și un proiect de lege pentru eliminarea suprataxării contractelor part-time. Runda de finanțare introdusă de USR în PNRR pentru cabinetele de medicină de familie va aduce de asemenea milioane de euro pentru dotarea și renovarea acestora”, se menționează în finalul comunicatului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax