Connect with us
Advertisement

Economie

PENSII 2023: Cât plătești pentru un an de vechime în muncă. Data limită până la care poate fi cumpărată

Publicat

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime și în acest an, potrivit OUG 163/2020. Majorarea salariului minim a scumpit prețul vechimii în muncă.

Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare la sistemul public de pensii mai pot cumpăra vechime pentru pensie și în 2023, până la data de 31 august dar la un preț mai mare cu față de 2022.

Cum se poate cumpăra vechime în muncă

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Citește și Vechime în muncă 2023: Termenul pentru încheierea contractelor ar putea fi extins. Contribuția, plătită și în tranșe inegale

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, precizează Casa Națională de Pensii.

Vechime în muncă vs stagiul de cotizare

Vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor a fost înlocuită, începând cu data de 1 aprilie 2001 cu noțiunea de „stagiu de cotizare”.

Din data de 01 aprilie 2001 drepturile de pensie se stabilesc în funcție de stagiul de cotizare.

Stagiul de cotizare:

  • poate fi egal cu vechimea în muncă sau
  • poate fi mai mare adăugându-se și alte perioade distincte de cele în care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare.

Condiții pentru cumpărarea de vechime în muncă

Astfel, cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu au calitatea de pensionari şi care nu au fost asiguraţi sau nu au avut obligatia asigurarii în sistemul public de pensii in anumite perioade, vor putea încheia, până la 31 august 2023, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului.

Citește și Din 1 ianuarie, angajații cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie

De asemenea, acestea trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din ţară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Cum se încheie contractul pentru cumpărare vechime în muncă

Contractul de asigurare socială reprezinta asigurarea în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă si se încheie în formă scrisă între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

La încheierea contractului de asigurare sociala, asiguratul va completa o declaraţie, conform modelului prevăzut de lege, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte condiţiile cumulative, conform legii.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cât costă vechimea în muncă în 2023

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului Fiscal este de 25 % în anul 2023.

De la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023.

Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an.

Sporul de vechime. Cum se calculează

Potrivit projurista.ro sporul de vechime care se utilizează la stabilirea punctajelor anuale este următorul:

a) perioada 1 martie 1970 – 1 septembrie 1983:

  • 3% pentru vechimea în muncă totală cuprinsă între 5 – 10 ani;
  • 5% pentru vechimea în muncă totală cuprinsă între 10 – 15 ani;
  • 7% pentru vechimea în muncă totală cuprinsă între 15 – 20 de ani;
  • 10% pentru vechimea în muncă totală de peste 20 de ani;

b) perioada 1 septembrie 1983 – 1 aprilie 1992:

  • 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3 – 5 ani;
  • 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5 – 10 ani;
  • 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10 – 15 ani;
  • 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15 – 20 de ani;
  • 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani

Pentru perioada după 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverinţe.

Perioada de șomaj nu mai este considerată vechime în muncă

Perioada în care o persoană a beneficiat de indemnizaţie de şomaj constituie vechime în muncă numai dacă drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art.15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor de şomaj sau de integrare profesională constituie vechime în muncă şi în aceeaşi unitate.

Începând cu data de 01.03.2002, data intrării în vigoare a Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, aceste perioade nu mai sunt recunoscute de lege ca fiind vechime în muncă.

Munca prestată în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial se consideră vechime în muncă

Potrivit art. 16 alin (4) din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată, munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă
constituie vechime în muncă.

În conformitate cu prevederile art.106 alin(1) din Codul Muncii, republicat, salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

Aşa cum este prevăzut în mod expres prin dispoziţiile legale respectiv art.106 alin (2) din Legea 53/2003, drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel, deoarece legea nu face nicio diferenţiere raportată la tipul contractului, respectiv contract individual de muncă cu fracţiune de normă sau norma întreagă , vechimea în muncă se raportează la totalitatea perioadelor în care o persoană a desfaşurat o activitate în temeiul unui contract individual de muncă.

Cum poți afla ce vechime în muncă ai

De anul acesta, Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că poți verifica acum online ce vechime ai acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul ți-a plătit contribuţiile pentru pensie.

Unde îți poți verifica online vechimea în muncă

Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, poți afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală. AICI: Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat şi dacă angajatorul ţi-a plătit contribuţiile pentru pensie

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement