Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Veste bună pentru 500.000 de români: Scad ratele din această lună. Indicele IRCC, în scădere

Publicat

Veste bună pentru 500.000 de români: Scad ratele din această lună. IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, a scăzut la 5,9% pe an de la 5,97%, nivel publicat în urmă cu trei luni, conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României.

Este prima reducere importantă a IRCC din ultimele 12 luni, care va duce la rate mai mici la credite începând cu luna aprilie.

Indicele ar urma să cunoască din iulie o a doua scădere, până la 5,84%, transmite agenția Rador.

Veste bună pentru 500.000 de români: Tendința este una descrescătoare, iar evoluția va duce la diminuarea ratelor la creditele ipotecare contractate pe baza IRCC de aproape 500.000 de români.

Pe de altă parte, indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, era vineri în creștere – la 6,06% pe an de la 6,05% în ședința precedentă, potrivit BNR.

IRCC vs ROBOR: Care indice e mai bun?

Veste bună pentru 500.000 de români: Scad ratele pentru cei cu credite calculate după IRCC. Totuși, se întreabă mulți români, care indice este mai bun?

În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, situația este mai complicată, potrivit reprezentanților CEC.

Istoric, evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR a fost corelată, doar că în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni.

Așa se face că, în iulie 2022, ROBOR este la un nivel zilnic de peste 6%, iar referința IRCC – la doar 2,65%.

Dacă utilizarea indicelui IRCC a devenit obligatorie în cazul creditelor pentru consumatori contractate după luna mai 2019, în actualul context, mulți clienți, cu credite contractate înainte de acest moment se întreabă dacă n-ar trebui să treacă de la ROBOR la IRCC.

ROBOR sau IRCC: Avantaje și dezavantaje

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici.

Însă și dacă dobânzile vor reveni pe un trend descrescător, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja anul trecut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornelia

    luni, 01.04.2024 at 13:35

    vai ce scadere, raman uimita, asta dupa ce le-ati triplat, repet, feriti-va de banci !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax