Economie
IRCC vs ROBOR: Care este cea mai bună variantă pentru scăderea ratelor? Avantaje și dezavantaje
Ratele la creditele calculate în funcție de IRCC vor crește în lunile următoare pentru că noul indice va crește din nou și va trece de 4%.
Mulți români cu credite calculate după ROBOR au trecut la sistemul IRCC. Este indicele în functie de care sunt calculate creditele din 2019 încoace, înainte de ROBOR.
IRCC va creşte din octombrie, la 4%. Chiar și așa rămâne sub ROBOR pentru o perioadă.
Din ianuarie, IRCC ar urma să treacă de 6%.
Ce sunt ROBOR și IRCC
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă.
O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate.
IRCC vs ROBOR: Care indice e mai bun?
În teorie, răspunsul poate părea simplu: indicele care conduce la o rată mai mică. În realitate, situația este mai complicată, potrivit reprezentanților CEC.
Istoric, evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR a fost corelată, doar că în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni.
Așa se face că, în iulie 2022, ROBOR este la un nivel zilnic de peste 6%, iar referința IRCC – la doar 2,65%.
Dacă utilizarea indicelui IRCC a devenit obligatorie în cazul creditelor pentru consumatori contractate după luna mai 2019, în actualul context, mulți clienți, cu credite contractate înainte de acest moment se întreabă dacă n-ar trebui să treacă de la ROBOR la IRCC.
Avantaje și dezavantaje
Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici.
Însă și dacă dobânzile vor reveni pe un trend descrescător, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja anul trecut.
Cum treci de la ROBOR la IRCC
Pentru a trece de la ROBOR la IRCC pentru creditul tău, e nevoie să depui o cerere la banca la care ai creditul, potrivit indicațiilor celor de la CEC.
Pe baza cererii, se va încheia un act adițional la contractul de credi, iar marja va rămâne neschimbată.
Procesul este unul simplu, fără analiză suplimentară.
ATENȚIE: Schimbarea indicatorilor este ireversibilă. Cu alte cuvinte, poți trece de la ROBOR la IRCC, dar de la IRCC înapoi la ROBOR nu se mai poate.
Surse: CEC, stirile ProTV
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News