Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Veste bună pentru prosumatori: când vor putea cere compensarea financiară pentru energia electrică generată

Publicat

Un proiect ce are ca scop modificarea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice poate aduce schimbări majore în sistemul de compensare a prosumatorilor. Aceștia vor putea cere compensarea financiară a surplusului de energie produsă la o lună, nu după doi ani.

Proiectul a fost elaborat de către senatorul UDMR Antal Lorant, preşedintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică şi Resurse Minerale din Senat.

„Zeci de mii de cetăţeni au ales, până acum, să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii.

Cu toate acestea, sistemul de compensare prevăzut în legislaţia actuală creează dificultăţi inutile. În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producţie de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior.

Astfel, aceştia pot solicita abia după 24 de luni o compensare financiară în cazul în care încă dispun de o balanţă pozitivă. Problema principală este că acest sistem poate deveni victima unor disfuncţionalităţi”, precizează acesta.

Potrivit sursei citate, au existat cazuri în care furnizorii au ezitat să emită facturi în cazurile în care exista un surplus de producţie şi cum perioada de 24 de luni se calculează de la data primei facturi, intervalul efectiv de doi ani se decala, în defavoarea prosumatorului.

Termen nou pentru compensarea financiară

Detaliind modificările-cheie, senatorul UDMR a precizat că iniţiativa ar acorda posibilitatea prosumatorilor, în situaţia în care au un surplus de producţie, de a cere compensarea financiară a acestuia mai devreme, chiar şi la perioade de o lună.

„Astfel, această investiţie făcută de prosumatori capătă o valoare tangibilă, dându-le libertatea şi dreptul de a-şi gestiona mai bine propriile resurse, aspect de care am ţinut cont şi în celelalte schimbări pe care le propunem”, a adăugat Antal.

Proiectul de lege depus recent la Senat prevede şi crearea unor alternative în ceea ce priveşte modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată.

Pe de o parte, valoarea acesteia ar putea fi folosită pentru plata facturii de gaze, cu condiţia ca aceeaşi companie să fie atât furnizorul de energie electrică, cât şi de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii ar putea solicita donarea surplusului unor alţi consumatori aparţinând aceluiaşi furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, şcoli sau chiar pentru punctele de consum deţinute de alţi membri ai familiei.

În perioada care urmează, proiectul de lege va fi dezbătut în cadrul comisiilor de specialitate, ceea ce va avea loc, cel mai probabil, odată cu începutul sesiunii parlamentare de toamnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Popa marcel

    duminică, 30.07.2023 at 10:29

    Deocamdată nu este lege.Reteaua nu suporta atâta curent produs de prosumator.Vorbarie și cam atât.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax