Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VESTE PROASTĂ pentru bugetari: Nu vor primi în 2016 tichete de masă, vouchere de vacanță sau indemnizații la pensie

Publicat

bugetari

bugetariVeste mai puțin bună pentru bugetari, după valul de majorări din acest an. Bugetul pentru anul 2016 este mult mai restrictiv şi amână unele promisiuni făcute de guvernarea anterioară. Pe listă sunt tichete de masă, voucherele de vacanță, premiile sau indemnizațiile la pensie.

Bugetarii nu vor primi nici în 2016 tichete de masă, tichete sau vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizații la ieșirea la pensie sau trecere în rezervă, din cauza riscurilor de deviere existente pe bugetul din 2016. Informaţiile apar în proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Actul normativ stabilește și plafoanele maxime pentru o serie de indicatori, inclusiv pentru cheltuielile statului cu salariile. Acestea nu au voie sa depășească, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB), iar în 2017, plafonul trebuie să scadă la 7,4% din PIB.

Proiectul bugetului de stat pe 2016 a fost făcut public vineri seară. Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie nu apare în proiect. Ministrul Finanţelor a anunţat că vrea să facă o analiză complexă în prima parte a anului pentru a vedea dacă varianta creşterii salariului minim este viabilă.

Pe de altă parte, pensiile publice pilonul 2 se vor majora doar cu 0,1%. Schimbări apar şi în ceea ce priveşte programul „Prima Casă”. Mai exact, plafonul va scădea de la 2,8 miliare de lei, la 1,6 miliarde de lei anul viitor.

Se modifică şi costul: dacă în 2015 era ROBOR +2,5%, anul viitor ROBOR va fi +2%, ceea ce înseamnă o scădere a dobânzii. Aşadar, românii care îşi vor lua locuinţe prin creditul „Prima Casă” vor plăti rate mai mici.

Vor primi mai mulţi bani Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor, dar şi SRI şi SIE. Bani în plus va primi şi Administraţia Prezidenţială, Senatul şi Camera Deputaţilor. În schimb, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene şi cel al Energiei vor primi bani mai puţini.

Riscul de deviere bugetară este luat în serios de Guvernul condus de Dacian Cioloş, în contextul în care din 2016 intră în vigoare atât noul Cod Fiscal, cât şi majorările salariale.

„În condițiile în care pe baza execuției bugetare a anului 2016 există un risc de deviere, în vederea contracarării acestuia se impune promovarea unor măsuri, pe orizontul de referință, respectiv menținerea unor măsuri adoptate în anii anteriori, precum: neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masă, tichete/vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou și indemnizații la ieșirea la pensie/trecere în rezervă”, se menționează în actul normativ.

De asemenea, pentru contracararea riscului de deviere, sunt necesare măsuri precum creșterea absorbției fondurilor europene, o eficiență sporită în colectarea taxelor și a impozitelor, în reducerea evaziunii fiscale, îmbunătățirea conformării voluntare, aplicarea noului pachet legislativ privind achizițiile publice, dar și îmbunătățirea structurii cheltuielilor publice.

Potrivit actului normativ, cheltuielile statului cu salariile nu au voie sa depășească, anul viitor, 7,7% din produsul intern brut (PIB).

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax