Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VEZI pe CINE ai ALES: Ovidiu Jidveian vrea transport gratuit pentru elevi şi investitori la Alba Iulia


Publicat

Dacă despre consilierul liberal Daniel Zdrânc am spus că este un „anonim” care s-a făcut remarcat la Sondajul Alba 24, ei bine despre următorul consilier de la rubrica „Vezi pe cine ai ales” putem spune orice, mai puțin faptul că este necunoscut. Nu doar politica l-a adus pe prima pagină a ziarelor, ci de multe ori și viața personală. Deși încearcă să o țină „secretă”, nu prea reușește şi l-a pus în atenția mondenităților din Alba Iulia.

Ales pentru prima dată, în vara anului trecut, în funcția de consilier local, liderul PSD Alba Iulia, Ovidiu Jidveian vrea să se implice în dezvoltarea turismului în Cetatea Alba Carolina și va încerca să sprijine investitorii care sunt interesați de orașul Marii Uniri.

Deși provine dintr-o familie care nu a făcut politică și care este recunoscută pentru meseria de avocat, transmisă din generație în generație, Ovidiu a decis în anul 2003 că este nevoie să „pună umărul la viața publică” și s-a înscris în PSD.

Cu toate că a pierdut alegerile parlamentare din 2012 și a fost schimbat din funcția de subprefect în 2009, când PDL-ul a decis să „elimine” PSD de la guvernare, Ovidiu consideră că, în ceea ce privește cariera politică, a avut un trend ascendent.

„Eu mă consider un învingător la alegerile parlamentare, pentru că politica se face pe voturi până la urmă”, spune tânărul consilier.

Momentan, acesta se poate lăuda cu funcția de președinte PSD Alba Iulia și cu postul de consilier local.

Din luna august de când s-a instalat într-unul din cele 21 de fotolii ale CL, Jidveian spune că și-a exprimat punctul de vedere în funcție de ceea a considerat el că este în interesul cetățeanului și nu în funcție de politica partidului. „Am încercat să analizez foarte bine în Consiliul Local ceea ce votez acolo, pentru că sunt unii care nu știu ce votează, habar nu au de implicațiile juridice ale votului, se votează foarte mult emoțional și după ureche”, spune acesta.

Un alt lucru de care este mândru este singurul proiect pe care l-a inițiat și care se referă acordarea unor facilităţi la transportul public local de persoane, pentru elevii cu domiciliul în municipiul Alba Iulia. Dacă proiectul va fi finalizat şi aprobat în CL, elevii ar putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun, pe bază de abonament, pe raza municipiului Alba Iulia.

Pentru următorii ani de mandat, planurile și proiectele sale pun accentul pe cultură și pe turism. Jidveian vrea să iniţieze şi un proiect prin care să ofere bani pentru îngrijirea Cimitirului Eroilor din Alba Iulia.

„Atâta timp cât dăm la revista Discobolul 200 milioane de lei pe an, să dăm și la Cimitirul Eroilor, pentru că omagiul adus eroilor nu constă în faptul că depui o coroană de flori ca să te vadă lumea”, a declarat consilierul.

Acesta dorește să se implice în dezvoltarea turistică a orașului Alba Iulia, iar în acest sens și-a propus să contribuie la organizarea de evenimente culturale. „Nu mi se pare normal să îl aduci pe Ștefan Bănică Junior și să cheltuiești toți banii pentru cultură”, spune Ovidiu.

Social-democratul a precizat că, deși din funcția de consilier îi va fi greu, va încerca din poziţia politică să atragă investitorii în Alba Iulia: „Nu mi se pare normal ca toate investițiile să meargă la Sebeș și la Cugir. Suntem o reședință de județ sub-dezvoltată față de alte reședințe, iar acest lucru ne va afecta foarte mult la momentul desemnării capitalei de regiune.”

Cam acestea sunt lucrurile pe care șeful „lupilor tineri” le-a realizat sau vrea să le realizeze din funcția pe care albaiulienii i-au dat-o.

Nu de puține ori tânărul consilier a fost catalogat ca fiind „Omul lui Hava în PSD”. În ceea ce privește acestă declarație, social-democratul spune că lucrurile nu sunt chiar așa: „Nu sunt omul lui Hava în PSD. Am avut o atitudine neutră și echidistantă față de toate forțele politice. Imediat după alegerile locale, s-a propus PSD-ului să facă ce a făcut PNL-ul și anume acea alianță în consiliul local cu PDL. Am fost singurul care s-a opus în PSD ca imediat după alegerile locale să se alieze cu PDL-ul, pentru simplul fapt că eu joc după reguli.”

În plan personal, Ovidiu ne-a dezvăluit că „momentul cel mai greu din viața mea a fost când a decedat tatăl meu, iar cel mai fericit, acum două luni, când s-a născut Beatrice (fiica sa – n.r.)”. Ovidiu Jidveian s-a născut pe 8 februarie 1981 la Ocna Mureș. Acesta a urmat cursurile Şcolii Generale nr.1 din Alba Iulia și ale Colegiului Național „Horea Cloșca și Crișan”, Secția Istorie. Pentru a păstra tradiția în familie și a urma o carieră de avocat, acesta a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea „ 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. A urmat mai multe masterate, printre care unul în Drept la universitatea albaiuliană, INA la București, Studii politice la Colegiul “Ovidiu Șinca” București și Institutul național de pregătire a avocaților din București.

Fiecare dintre noi trebuie să lăsăm ceva în urma noastră

Deși încă nu este căsătorit, de două luni acesta poate spune că și-a realizat cel mai mare și mai important obiectiv pe care îl are un om și se bucură de fetița lui, Beatrice. Pe lângă politică și plăcerea de a petrece timp cu fetița sa, politicianului îi face plăcere să se plimbe, să joace tenis de câmp și să „piardă vremea” pe internet.

În ceea ce privește averea declarată a consilierului, acesta deține o casă de 435 mp (deţinută în cotă de 3/16) un apartament de 66 mp în Alba Iulia, moştenite în 2011 un teren intravilan în Alba Iulia, de 541 mp, cumpărat în 2002. Are un depozit de 150.000 de lei, deschis în 2011, nu are credite. Din cabinetul de avocat, a câştigat venituri de 41.276,5 lei, anul trecut. Este asociat la SC Piatra Viorel şi la SC Pietra D`Oro; membru în CA la Composesoratul Urbarian Ampelum Zlatna, membru în Centrul de Mediere Alba.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate