Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIAŢA de STUDENT în ALBA IULIA: Cât costă facultatea, cazarea, masa, transportul. Alte cheltuieli pentru anul universitar 2014-2015

Publicat

amfiteatru a9 studenti sesiune de comunicari simpozion

amfiteatru a9 studenti sesiune de comunicari simpozion Anul universitar 2014 – 2015 la Universitatea “1 Decembrie 1918” a început luni, pentru aproximativ 4.500 de studenţi, unii dintre ei care provin din alte localităţi sau sunt de peste hotare. Pe lângă entuziasmul de început, legat de revederea colegilor şi profesorilor, dar şi pregătiri pentru examenele care urmează, tinerii îşi pregătesc şi bugetul nu tocmai mic, ce presupune cheltuieli pe care trebuie să le suporte pentru a investi într-o viitoare carieră.

Studenţii vor trebui să scoată din buzunar banii care să acopere taxa de studiu, de cazare, mâncare, transport, dar și alte costuri ce apar pe parcursul anilor de studiu.

Cheltuielile pe care părinții viitorilor studenți sau tinerii care urmează cursuri la facultate trebuie să le suporte pentru un an de studii diferă în funcţie de mai multe criterii, unul dintre ele fiind locaţia domiciliului. Evident că studenţii care locuiesc în Alba Iulia nu mai sunt nevoiţi să apeleze la chirii sau cazare în cămine, dar trebuie ţinut cont de taxe şi transport local ori abonament la bibliotecă.

Taxe de școlarizare

Sumele pe care un student înscris la taxă trebuie să le plătească parcursul anilor de studenție diferă în funcţie de facultatea aleasă.  Studenţii admişi pe un loc bugetat nu trebuie să achite taxa care variază între 1.900 și 2.400 de lei în funcție de specializarea pentru care optează.

În cadrul studiilor de licenţă, pentru Facultatea de Istorie și Filologie un student trebuie să scoată din buzunar suma de 2.000 de lei.  Aceeaşi sumă o au de plătit şi stundenţii care aleg Facultatea de Teologie Ortodoxă.

La Facultatea de Drept și Științe Sociale, taxa variază în funcţie de specializare. Astfel, 2.200 de lei plătesc anual studenţii care au optat pentru Drept, Sociologie, Asistenţă Socială (cei care au optat pentru învăţământul la distanţă au de plătit doar 1.900 de lei), Administraţie publică, Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar şi Terapie ocupaţională. Specializarea Educaţie fizică şi sportivă este cea mai scumpă specializare din cadrul Facultăţii de Drept și Științe Sociale, taxa anuală ridicându-se la suma de 2.400 de lei anual.

În cadrul Facultăţii de Ştiinţe, taxa anuală variază între 2.300 şi 2.400 de lei și 1.900 la ID. Cei care au ales Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Administrarea afacerilor, Finanţe şi Bănci, Marketing şi Contabilitate şi informatică de gestiune au de plătit 2.200 de lei anual. Cel mai mult plătesc cei de la specializările Informatică, Măsurători terestre şi cadastru, Electronică aplicată şi Ingineria mediului.

Aceste taxe se achită în patru rate, prima fiind achitată la momentul confirmării locului.

În cadrul studiilor de master, pentru Facultatea de Istorie și Filologie un masterand trebuie să scoată din buzunar suma de 2.000 de lei, în timp ce pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă taxa e de 2.200 de lei. Pentru Facultatea de Ştiinţe taxa este de 2.300 de lei cu excepţia specializării Programare avansată şi baze de date, unde taxa este de 2.400 de lei anual. Masteranzii Facultăţii de Drept și Științe Sociale au de plătit 2.300 de lei.

Costuri de cazare

Pentru studenții care nu locuiesc în Alba Iulia, „Universitatea 1 Decembrie 1918” pune la dispoziţia acestora locuri în căminele studențești, unde aceștia beneficiază de camere tip garsonieră cu trei paturi, la prețul de 150 de lei pe lună.

Pentru cei care doresc o chirie, prețul acesteia porneşte de la 100 de euro pe lună pentru o garsonieră în municipiu, iar, pentru un grad mai mare de confort, prețul poate urca considerabil. Studenţii pot însă scădea costurile închirierii unei locuinţe, împărţind-o cu alţi studenţi. Anunţuri de genul „Student caut coleg chirie” au apărut pe afişierele din cadrul Universităţii.

Alte cheltuieli

În afara taxelor de școlarizare și de cazare, pentru masă studenții pot ajunge să cheltuiască între 8 și 15 lei zilnic, pentru un prânz la cantina Universtății “1 Decembrie 1918”, unde sunt așteptați cu feluri variate de mâncare. Studenții pot găsi zilnic, la cantină, între cinci sau șase sortimente de ciorbă şi felul doi, chiar şi desert. Cantina este deschisă de la ora 11.00 și până la ora 15.00. Astfel, pe lista cheltuielilor lunare am putea adăuga minimum 500 lei pentru masă. Pentru care doresc să servească masa în alte localuri din muncipiu, costurile cresc considerabil.

Cei mai studioși pot avea acces și la Biblioteca Universității, la sălile de lectură şi la sala multimedia, unde pot solicita materialele puse la dispoziție prin achitarea taxei de 10 lei pentru un card de acces la bibliotecă care se eliberează pe loc. Dacă se doreşte doar prelungirea permisului, taxa e de 5 lei.

Pe de altă parte, studenții nu beneficiază de reducere la transportul în comun, iar pentru un abonament valabil o lună aceștia trebuie să scoată din buzunar 68 de lei.

Pentru cursuri, cărţi, caiete pentru notiţe şi alte rechizite, studenţii vor avea de plătit între 100 şi 200 de lei pe an.

Costurile vieții studențești cresc în perioada sesiunii, când un student trebuie să își realizeze copii la anumite cursuri la care nu a fost prezent sau la alte materiale solicitate pentru examene. În municipiu, preţul copiilor xerox pentru cursuri variază între 0,08 lei faţă-verso şi 0,10 lei faţă-verso. Costuri și mai mari apar însă pentru cei care nu au reușit să promoveze în anul universitar anterior anumite examene, ei fiind nevoiți să plătească o taxă pentru fiecare examen în funcție de numărul de credite ale cursului respectiv (pentru anul trecut, valoare punctului de credit a fost de 40 de lei).

Suma: 10.000 lei pentru un an universitar „fără pretenții”

Astfel, un an universitar „fără pretenții”, pentru un student care plătește facultatea și locuiește în cămin, mănâncă la cantină și circulă cu autobuzul, se ridică la aproximativ 10.000 lei, asta dacă este destul de conștiincios încât să treacă toate examenele la timp și destul de cumpătat încât să nu „guste” prea mult din partea „aventuroasă” a vieții de student.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax