Connect with us
Publicitate

CUGIR

Viața merge înainte: Sistem smart de iluminat public, pe 36 de străzi din Cugir și Vinerea. Investiție de 16,4 milioane lei

Publicat

28 de străzi din orașul Cugir și alte 8 din localitatea Vinerea vor beneficia de un sistem inovativ de iluminat public. Proiectul are o valoare estimată la peste 16,4 milioane de lei și urmărește, printre altele, înnoirea rețelei de iluminat, reducerea consumului de energie și creșterea siguranței cetățenilor. 

Primăria orașului Cugir a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru servicii de proiectare tehnică aferente proiectului „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”. Valoarea totală estimată a contractului este de 145.741,6 lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, în prezent starea sistemului de iluminat public în Cugir este necorespunzătoare, echipamentele (rețele electrice, corpuri de iluminat și componentele acestora) au un grad ridicat de uzură fizică dar și uzură morală din cauza tehnologiei folosită în sistemul actual de iluminat public – becuri cu sodiu.

Scopul proiectului este înlocuirea sistemului de iluminat public în vederea creșterii nivelului de dezvoltare a orașului, precum și calitatea vieții din spațiul urban, în raport cu diminuarea consumului de energie electrică. Prin executarea unei noi rețele de iluminat cu corpuri noi de iluminat cu tehnologie LED, pe partea opusă actualei instalații, se va asigura un sistem de iluminat inteligent care să permită cetățenilor orașului Cugir o mobilitate mai bună pe timp de noapte, siguranță și care va avea o eficiență energetică sporită.

Prin proiect se va reabilita sistemul de iluminat public pe următoarele străzi:

  • În Cugir: Nicolae Bălcescu, Carpați, Constructorul, I. Creangă, I. B. Deleanu, Griviței, Horea, Al. Sahia, Stadionului, Tineretului, Victoriei, Trandafirilor, Rozelor, Râul Mic, 1 Decembrie 1918, 21 Decembrie 1989, Serelor, Dealului, S. Barnuțiu, M. Eminescu, Livezii, M. Viteazul, Pârâului, Șurianu, Traian, A. Vlaicu, Nuferilor, Dorului
  • În localitatea Vinerea: Principală, Culturii, Merilor, Șantierului, Tractoristului, Zăvoiului, Vadului, Morilor

Investiția propune un sistem inovativ pentru control și monitorizare la distanță a sistemului de iluminat public, bazat pe tehnologie wireless. Sistemul va permite controlul de la distanță a fiecărui corp de iluminat în parte. În funcție de cerințe, controlul poate fi extins de la nivel individual (stâlp de iluminat) sau la nivel de grup (străzi, cartiere, etc.) și va fi realizat printr-o aplicație software, accesibilă pe calculator sau smartphone.

Astfel, poliția, salvarea, pompierii sau alte servicii publice pot fi autorizate să preia controlul iluminatului în anumite zone în caz că acest lucru este necesar. Operatorul va avea acces în timp real la datele legate de timpii de utilizare, energia consumată, starea actuală, etc. al fiecărui corp de iluminat în parte.

Costurile totale estimate ale investiției sunt de 13.820.727,41 de lei, fără TVA (16.421.385,34 lei, cu TVA).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax