Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Victor Ponta: Proiectul de lege privind descentralizarea va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie

Publicat

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, după şedinţa USL, că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii.

Ponta a menţionat că s-a ajuns la ideea în care lucruri care ţin de ordine publică şi poliţie vor fi tratate separat de legea descentralizării.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu declara, vineri, înaintea şedinţei USL, că se poate lua şi decizia angajării răspunderii Guvernului în Parlament asupra proiectului de lege privind descentralizarea, principalul element care să justifice urgenţa fiind legat de construcţia bugetară pe anul viitor.

El a arătat că, în discuţiile despre descentralizare, echipele conduse de vicepremierul Liviu Dragnea şi de prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis au avansat foarte mult, dar acestea nu au fost încheiate.

În 10 octombrie, Iohannis preciza că “am rezolvat cam 80 la sută din ce a fost de discutat pe descentralizare”, referindu-se la discuţia cu Liviu Dragnea în legătură cu acest subiect.

Citeşte şi Instituțiile care vor fi transferate către autoritățile locale, stabilite de Dragnea şi Iohannis. Vor avea asigurate resursele de la bugetul de stat

Iohannis a afirmat că „punctele” care au rămas în discuţie se referă la domeniile în care unii miniştrii au transmis că nu vor descentralizare sau au nevoie de clarificări, urmând ca aceştia să fie invitaţi la discuţii.

„De exemplu, dacă e vorba de tabere şcolare care se dau administraţiilor locale, noi vrem să ştim dacă aceste tabere sunt dorite de un oraş, de o comună sau de judeţ. Vom invita şi preşedinţii de consilii judeţene şi primarii unde sunt astfel de facilităţi şi vom discuta împreună să vedem care e varianta optimală”, a declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, există mai multe ministere care şi-au exprimat puncte de vedere care necesită „aprofundare”.

Iohannis a declarat că unul dintre subiectele pe care s-a discutat mult în timpul întâlnirii a fost finanţarea diferitor instituţii, în cazul descentralizării.

„Am discutat chiar destul de mult această temă. A fost una din temele care au trebuit lămurite şi am ajuns la concluzia că, pentru 2014, instituţiile care trec de la instituţiile statului la Consiliul Judeţean sau la Consiliul Local, vor trece cu finanţare integrală prin echilibrarea bugetelor, deci prin transfer de la bugetul de stat. În cursul anului 2014 se va analiza dacă există o soluţie mai bună. Acolo unde există o soluţie mai bună, va fi elaborată una, unde nu, se va statua că această soluţie va rămâne în continuare prevăzută pentru finanţarea activităţii respective”, a afirmat Iohannis.

sursa: mediafax

Citeşte şi Mai multe servicii deconcentrate trec la autorităţile judeţene şi locale, de la centru

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax