Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Apusul Apusenilor, documentar de colecție realizat de TVR, în Alba. Incursiune în comunități uitate de lume

Publicat

YouTube video

Jurnaliștii emisiunii Dosar România TVR1 au realizat un film document despre românii abandonaţi în munţii României, dar şi despre eforturile depuse de doi tineri care încearcă să reanime două aşezări de munte. Filmările pentru documentarul Apusul Apusenilor au fost realizate în județul Alba. O poveste descoperită de jurnalista Codruţa Angelescu.

Oamenii și-au deschis sufletele în fața echipei de filmare. ”Am doi băieți, mi-s duși în Spania. Dacă ar fi pe aicea un drum, nu s-ar mai duce nu știu pe unde… ar mai trage acasă, ar face ceva, și-ar găsi servici pe aici prin Alba… Da așa rămâne casa de paragină” spune cu lacrimi în ochi, una dintre femei, rămasă singură pe o culme a muntelui.

”Pentru copii e dureros aici, că trec anii, îmbătrânesc și n-au un pic de pensie. N-are cu ce trăi”, spune altul.

O bandă de asfalt ar da posibilitatea oamenilor să meargă ”în vale, la muncă”, iar un autobuz școlar i-ar ține pe copii acasă până la liceu.

”Dragu meu patron, îți ofer în Almașu Mare să faci o făbricuță, ai fi complet scutit de taxe locale o perioadă. Să îi dau o favoare cinci ani, să se împănântenească aici” spune Emilian Achim, cel care a înființat de unul singur un muzeu al Apusenilor.

Urmăriți o poveste de colecție, despre comunitățile răsfirate pe crestele din județul Alba.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax