Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Asistenții personali din Alba Iulia au ieșit în stradă. Protest față de eliminarea abuzivă a unor sporuri la salarii

Publicat

Asistenții personali din Alba Iulia, cei care îngrijesc persoanele cu dizabilități, au ieșit în stradă. Miercuri, 3 aprilie, o parte dintre asistenții personali și-au exprimat nemulțumirile. 

Aceștia atrag atenția asupra modului în care se face salarizarea și de diferențele dintre asistenții din centrele pentru persoane cu dizabilități și asistenții personali.

”Asistenții personali sunt angajați ai direcțiilor de asistență socială sau a primăriilor, nivelul de salarizare este la nivelul minim garantat în plată, dar și așa nu întotdeauna angajatorul acordă drepturile cuvenite astfel că, duc o luptă continuă pentru obținerea tuturor drepturilor reglementate de lege”, menționează reprezentații sindicatului Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap.


”Salariile sunt foarte mici, costurile sunt foarte mari. De la întreținerea de bază, la terapii, produsele asistive sunt foarte scumpe. Nu este gratuitate la toate medicamente. Pentru persoanele cu dizabilități, după vârsta de 18 ani, singurul venit este 599 lei care va fi majorat la circa 700. O persoană cu dizabilități nu se poate descurca cu acest venit”, a spus un asistent personal.

”Nu ajung cei 2300 lei net primiți pe card. Numai produsele de îngrijire, cum sunt pampers ajung 700-800 lei pe lună. Șervețele umede, creme antiescară, și acestea se plătesc, nu sunt pe lista de gratuități, terapii, alimentație specială, suplimente, vitamine, costurile sunt foarte mari.

Se adaugă costurile de întreținere. Trebuie menținută o anumită temperatură, nu putem face economii. Toate acestea se adună”, mai spune femeia.

”Din păcate guvernanții știu care este situația, dar nu iau nicio măsură. Consideră că noi putem trăi și așa. Să vină să ne înlocuiască măcar o zi să vadă ce înseamnă. Poate atunci lucrurile se vor schimba”, spune alt asistent personal.

Motivele organizării protestului sunt:

Eliminarea unei categorii profesionale defavorizate – asistenți personali – din grila de salarizare privind familia ocupațională sănătate și asistență socială aprobată prin OUG nr. 19/2024 în mod discreționar și discriminatoriu, pentru a nu beneficia de majorare salarială și recunoașterea sporului de vechime!

Decizia nr. 23/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a eliminat abuziv dreptul asistenților personali la spor pentru condiții de muncă, chiar dacă aceștia îngrijesc
persoane încadrate în grad de handicap grav! O mare discriminare între asistenții personali care nu beneficiază de nici un spor pentru condiții de muncă și salariații din centrele rezidențiale pentru persoane cu dizabilități care beneficiază de spor de condiții de muncă de până la 50%, chiar dacă îngrijesc aceeași categorie de beneficiari iar riscurile sunt aceleași!

Creșterea prețurilor la combustibil, la utilități și la alimentele de bază afectează în mod direct toate categoriile de salariați iar efectele ei cumulate determină o scădere semnificativă a puterii de cumpărare. În acest context economic, asistenții personali care îngrijesc copii sau adulți cu grad de handicap grav sunt în risc de sărăcie împreună cu persoanele vulnerabile din îngrijire, având un venit sub limita unui trai decent atât pentru ei, persoana vulnerabilă și familia proprie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 03.04.2024 at 12:08

    Total neinspiraţi. Dacă cereaţi spor de ochelari, acolo eraţi. Şi mai sunt tot felul de sporuri batjocoritoare, pe care le cer preamăriţii, şi care se aprobă fără nicio cârteală. Ghinion.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax