Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Au început repetițiile pentru Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia. Regal muzical oferit de Vladimir Cosma

Publicat

Numărătoarea inversă pentru Sărbătoarea Muzicii a început. Vladimir Cosma va fi la Alba Iulia, în Anul Centenarului pentru a oferi un regal muzical absolut. Spectacolul  de duminică include piesele muzicale ce au inobilat cinematografia mondială și au dus inspirația muzicii românești în întreaga lume. Pentru ca totul să fi perfect, marele dirijor repetă în aceste zile cu Orchestra de la Cluj Napoca.

VEZI: SĂRBĂTOAREA MUZICII, la Alba Iulia. Musicalul MAMMA MIA, Vladimir Cosma și câștigătorii de la Vocea României
Vladimir Cosma împreună cu orchestra și corul Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj Napoca, 170 de muzicieni, îi așteaptă pe iubitorii de muzică, sâmbătă, 23 iunie, de la 20:30, într-un regal musical excepțional.

Vladimir Cosma este un compozitor de geniu, creator al coloanelor sonore pentru filme celebre precum „Distratul” cu Pierre Richard, „Marele blond cu un pantof negru”, „Aventurile rabinului Jacob” și multe altele.

Prezenta artistului la Alba Iulia în Anul Centenar este un eveniment demn de cărțile de istorie întrucât marchează recunoașterea unui geniu românesc ce a trăit și creat o foarte lungă perioadă în exil, dar și un spectacol fără precedent.

Vladimir Cosma a primit două premii Cézar pentru „Cea mai bună muzică de film”: „Diva” (1982) și „Le Bal” (1984), apoi două premii 7 d’Or pentru „Cea mai bună muzică TV” în 1986 și 1991 și diferite premii și distincții în Franța și în lume. A obținut numeroase Discuri de Aur și Platină în întreaga lume: Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda, Scandinavia.

Artistul este Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului „Des Arts et des Lettres”.

Vladimir Cosma s-a născut la Bucuresti, dar desăvârșirea sa ca artist a avut loc în Franța, unde s-a remarcat ca violonist, compozitor și dirijor.

După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris, în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă genul clasic, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare.

Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va dedica din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („Volpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.).

În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau seriale TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayatte, Gérard Lauzier, Jean-Pierre Mocky, Edouard Molinaro, Jean-Marie Poiré, printre care: Marele Blond cu un pantof negru, Diva, Aventurile rabinului Jacob, La Boom, La Chevre, La Gloire de mon Pere, Le Diner de cons… De asemenea, compozitorul a participat cu succes la realizarea unor importante producții pentru televiziunile franceză și americană: Michel Strogoff, Fata lui Mistral, Cheateau Vallon, Misterele Parisului, Les coeurs brules.

Dirijează mari orchestre simfonice în Franța și în străinătate, în compania unor soliști prestigioși ca Ivry Gitlis, Vadim Repin, Wilhelmenia Fernandez, Silvia Marcovici, Patrice Fontanarosa, Jean-Luc Ponty, Didier Lockwood, Stanciu Simion „Syrinx”, Philip Catherine. În anul 2009, a apărut la editura „Hors Collection” o carte de interviuri cu Vincent Perrot, intitulată „Vladimir Cosma comme au cinéma”, și de curând, o antologie discografică a compozitorilor pentru film, regrupând 91 de benzi originale integrale în două volume.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax