Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SĂRBĂTOAREA MUZICII, la Alba Iulia. Musicalul MAMMA MIA, Vladimir Cosma și câștigătorii de la Vocea României

Publicat

În anul centenar, se întâmplă iar: mai mult sunet, mai multă culoare, într-o sărbătoare și mai mare. Sărbătoarea Muzicii va avea loc, din 22 până în 24 iunie, la Alba Iulia. Oameni care cred în muzică, trăiesc prin muzică si respiră muzică se întâlnesc cu oamenii care savurează muzica, în Cetatea Alba Carolina.

„Vineri, 22 iunie, câștigătorii Vocii României, urcă pe scenă să-ți arate de ce au câștigat și de ce i-ai apreciat.

Cel mai prolific dirijor si compositor roman actual, Vladimir Cosma împreună cu orchestra și corul Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj Napoca, 170 de muzicieni, te așteaptă sămbătâ, 23 iunie, de la 20:30, într-un regal musical excepțional.

Duminică, de la 9 seara ai MAMMA MIA,  musicalul care a cucerit Broadway-ul și toată planeta, montat în România și cântat în română de cele mai bune voci românești”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

„Mamma Mia!“, musicalul pe melodiile ABBA, care a cucerit întrega lume și care a fost urmărit de 60 de milioane de oameni din 50 de țări, prezintă povestea lui Sophie, o tânără aflată în ajunul nunții, care își dorește să-și cunoască tatăl natural și să fie condusă de acesta la altar. Dar… se confruntă cu trei posibile variante! Așa că decide să-i invite pe micuța insulă grecească pe toți cei trei bărbați din trecutul romantic al mamei sale, fără a le dezvălui motivul. Lucrurile vor lua întorsături complet neașteptate, care vor crea multe momente amuzante.

Distribuția este una de excepție, pe afiș regăsindu-se Loredana, Mirela Vaida, Ana Munteanu (Sophie), câștigătoarea celei mai recente ediții „Vocea României“, Bianca Purcărea, fostă participantă „X Factor“ și Eurovision, dar și Horia Brenciu, Aurelian Temișan, Cornel Ilie, Ciprian Teodorescu, Ernest Fazakas sau Adrian Nour.

În 2018, la Alba Iulia, va avea loc Marea Unire a muzicienilor români. Iar printre cei care au făcut istorie în muzică, punând România pe harta muzicii este Vladimir Cosma. Vladimir Cosma e unic.

Și, mai mult și mai important decât orice, Vladimir Cosma e la Alba Iulia, pentru Sărbătoarea Muzicii în Anul Centenarului. Faptul în sine poate fi considerat, fără niciun fel de exagerare, un eveniment. Noi îl considerăm un privilegiu. Nu în fiecare an avem șansa să îl vedem “la lucru” pe cel mai prolific dirijor și compozitor român în viata. Muzică de film, sute de coloane sonore compuse, mii de concerte, zeci de premii și discuri de aur sau platină… cifrele îl definesc însă prea puțin pe Vladimir Cosma. Pentru că el nu doar compune muzică, el respiră muzică. El este muzica!

Spectacolul include piesele muzicale ce au inobilat cinematografia mondială și au dus inspirația muzicii românești în întreaga lume.

Vladimir Cosma este un compozitor de geniu, creator al coloanelor sonore pentru filme celebre precum „Distratul” cu Pierre Richard, „Marele blond cu un pantof negru”, „Aventurile rabinului Jacob” și multe altele.

Prezenta artistului la Alba Iulia în Anul Centenar este un eveniment demn de cărțile de istorie întrucât marchează recunoașterea unui geniu românesc ce a trăit și creat o foarte lungă perioadă în exil, dar și un spectacol fără precedent.

Vladimir Cosma a primit două premii Cézar pentru „Cea mai bună muzică de film”: „Diva” (1982) și „Le Bal” (1984), apoi două premii 7 d’Or pentru „Cea mai bună muzică TV” în 1986 și 1991 și diferite premii și distincții în Franța și în lume. A obținut numeroase Discuri de Aur și Platină în întreaga lume: Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda, Scandinavia.

Artistul este Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului „Des Arts et des Lettres”.

Vladimir Cosma s-a născut la Bucuresti, dar desăvârșirea sa ca artist a avut loc în Franța, unde s-a remarcat ca violonist, compozitor și dirijor.

După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris, în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă genul clasic, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare.

Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va dedica din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („Volpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.).

În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau seriale TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayatte, Gérard Lauzier, Jean-Pierre Mocky, Edouard Molinaro, Jean-Marie Poiré, printre care: Marele Blond cu un pantof negru, Diva, Aventurile rabinului Jacob, La Boom, La Chevre, La Gloire de mon Pere, Le Diner de cons… De asemenea, compozitorul a participat cu succes la realizarea unor importante producții pentru televiziunile franceză și americană: Michel Strogoff, Fata lui Mistral, Cheateau Vallon, Misterele Parisului, Les coeurs brules.

Dirijează mari orchestre simfonice în Franța și în străinătate, în compania unor soliști prestigioși ca Ivry Gitlis, Vadim Repin, Wilhelmenia Fernandez, Silvia Marcovici, Patrice Fontanarosa, Jean-Luc Ponty, Didier Lockwood, Stanciu Simion „Syrinx”, Philip Catherine. În anul 2009, a apărut la editura „Hors Collection” o carte de interviuri cu Vincent Perrot, intitulată „Vladimir Cosma comme au cinéma”, și de curând, o antologie discografică a compozitorilor pentru film, regrupând 91 de benzi originale integrale în două volume.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax