Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Casa în care a locuit un subprefect de Alba în perioada interbelică, dărâmată. În locul ei se va înălța un magazin LIDL

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDEzbE0sMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Casa în care a locuit Avram Vesa, subprefect al județului Alba în perioada interbelică și comandant de gardă la Marea Unire, a ajuns un morman de moloz.

Alături de aceasta, o altă locuință care mai păstra câteva elemente mai distinse de arhitectură, pe strada Tudor Vladimirescu, din centrul municipiului Alba Iulia, a ajuns istorie.

Vineri, 31 ianuarie, în locul celor două case se ridica un ”munte” de pământ combinat cu resturi materiale, în care săpau de zori două utilaje.

Deasupra intrării principale, până să devină istorie, pe casa unde a locuit subprefectul Avram Vesa, se afla o plachetă comemorativă, pe care scria:

Aici a locuit av.lt.rez. Avram Vesa comandantul Gărzii Naționale Române din Abrud, care a avut misunea de a păzi desfășurarea Adunării Naționale, de la 1 Decembrie 1918.

placheta avram vesa

În anul 1919 a condus detașamentul Horea format din 800 de moți care au luptat eroic la Halmagiu Vârfurile, Gura Honț și Dealu Mare.

A fost subprefect al județului Alba în perioada interbelică.

Placheta comemorativă a fost aplicatã pe clădire la 29 noiembrie 2003, de Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României, alături de reprezentanți ai Primăriei Alba Iulia.

cladire

 

În locul clădirilor dărâmate, va răsări un nou magazin LIDL, al doilea care se va construi și al treilea care va exista în Alba Iulia în viitorul apropiat.

CITEȘTE ȘI: ”Cealaltă capitală” a supermarketurilor. LIDL intenționează să deschidă un AL TREILEA magazin la Alba Iulia

În spatele celor două clădiri dărâmate, pe terenul a ceea ce a fost odată parcarea pentru Piața Sifor, și viitorul LIDL, arheologii au descoperit o necropolă cu peste 30 de morminte și o groapă comună, unde au fost înmormântate 18 persoane.

Mai exact, în partea de nord a necropolei au fost descoperite 34 de morminte ce aparțin cultului reformat și celui romano-catolic.

Mai mult, potrivit unor studii antropologice, persoanele înhumate în groapa comună ar fi suferit de boli precum cancer, sifilis și lepră.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Descoperiri arheologice spectaculoase, în centrul orașului Alba Iulia. Necropolă cu zeci de morminte, scoasă la suprafață

Cercetările antropologice au fost realizate de către două specialiste din Polonia.

Cum va arata noul LIDL

Clădirea va avea o conformație particulară, de clădire de birouri P+2, cu magazin la parter, menite să urbanizeze arealul în care acesta urmează a fi dezvoltat.

lidl

Accesul auto și pietonal se va face din strada Tudor Vladimirescu. Se propun două intrări, direct din stradă, cu relație de dreapta.

CITEȘTE ȘI: Un nou magazin LIDL se va construi în centrul orașului Alba Iulia. Consilierii Locali au aprobat proiectul

Incinta va avea o platformă carosabilă pentru accesul auto și parcarea autovehiculelor. Se prevăd a se amenaja un număr minim de 100 de locuri de parcare – propunere: 103 locuri de parcare + 6 locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități.

Sursă foto: dacoromania-alba.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax