Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Conflicte în CJ Alba din cauza depozitării deșeurilor. Florin Roman îi acuză pe social-democraţi că încearcă să blocheze contractul cu halda de la Cristian

Publicat

IMG_3164Halda ecologică de gunoi de la Galda creează în continuare conflicte în CJ Alba, cu toate că astăzi se face recepția lucrărilor. Consilierii județeni PSD s-au opus, în ședința de joi, proiectului privind actualizarea „devizului general” pentru „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Alba“, iar acest lucru l-a deranjat pe vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman. Acesta îi acuză pe social-democrați că, în loc să ajute la finalizarea acestei investiții, mai mult bagă bețe în roate, ba chiar că au încercat să oprească transportul deșeurilor la halda de la Cristian (judeţul Sibiu).

Mult discutatul subiect, mai ales în campania de la locale, privind depozitarea deșeurilor, creează în continuare nemulțumiri și discuții în rândul consilierilor județeni.

Consilierii PSD s-au abținut la vot pentru proiectul de hotărâre ce prevede actualizarea documentaţiei „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Alba“. În opinia lor, conducerea CJ Alba ar fi vinovată că depozitul ecologic de deşeuri de la Galda nu este finalizat.

Daniel Zdrânc a întrebat în ședință care este stadiul lucrărilor și dacă există alimentare cu energie electrică în zonă. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, i-a explicat că nu și că este în derulare procedura de achiziție.

„Alimentarea cu curent nu este terminată, acum este în procedură de achiziție. În ceea ce privește utilajele, s-au făcut verificări un generator. Proiectul drumurilor este separat, dar și astea sunt spre finalizare”, a explicat Ion Dumitrel.

Florin Roman, vicepreședintele CJ Alba, a intervenit pe acest subiect și spune că l-a invitat pe Zdrânc fața locului pentru a vedea stadiul lucrărilor. Ba chiar îi acuză pe social-democrați că au intervenit la administrația din Sibiu pentru a nu prelungi contractul cu Alba.

„Îi înștiințez pe locuitorii județului Alba că lucrările sunt în mare parte legate și de intervențiile politice pe care le faceți, inclusiv prin intervenția pe care PSD Alba a făcut-o la Sibiu, pentru ca să nu ne mai fie prelungit contractul. Noroc că acolo sunt oameni  serioși care fac administrație, nu politică”, a spus Roman.

Daniel Zdrânc nu a infirmat, dar susține că nu PSD-ul este responsabil pentru neterminarea proiectului, ci de vină este conducerea CJ Alba.

YouTube video

După terminarea ședinței, Florin Roman a explicat acuzele aduse la adresa PSD și spune că anumite persoane din interiorul partidului fac presiuni la ISU Sibiu pentru a nu mai prelungi contractul pe care județul Alba îl care cu administratorii haldei de la Cristian pentru depozitarea deșeurilor.

„Au fost discuții cu autoritățile județene de la Sibiu pe tema prelungirii perioadei în care județul Alba depozitează deșeurile la groapa de la Cristian și, din păcate, există presiuni politice din partea colegilor de la PSD la nivelul factorilor de decizie din instituțiile deconcentrate de la nivelul județului Sibiu pentru a nu se prelungi această perioadă, mai exact la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Noi ştim despre cine este vorba, dar nu asta este important, contează că am reușit să prelungim contractul până în 31 decembrie, deși colegii de la PSD nu dorm noaptea de grijă, blocând această prelungire”, a precizat Florin Roman.

Vicepreședintele CJ Alba spune că astăzi se semnează contractul de recepție a lucrărilor pentru halda ecologicp de la Galda și, după această procedură, va fi depusădocumentația pentru începerea licitației în vederea stabilirii operatorului.

 

YouTube video

Centrul de management integrat al deșeurilor de la Galda de Jos face parte din proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, prin care se va rezolva problema deșeurilor din județul Alba pentru cel puțin 20 de ani, după cum au transmis autorităţile. Astfel, deşeurile din judeţul Alba nu ar mai fi transportate în alte locaţii din ţară, măsuri ce presupun costuri mai mari pentru locuitori.

Proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Mediu), iar valoarea totală este de 48.761.526 euro (212.015.115 lei), fără TVA. Valoarea eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la 43.310.393 euro (188.313.589 lei).

Colectarea separată a deșeurilor și sortarea deșeurilor reciclabile se va face astfel încât să fie atinse țintele de valorificare/reciclare prevăzute în legislație. Componentele principale ale proiectului sunt: implementarea colectării separate a deșeurilor municipale şi introducerea compostării individuale în mediul rural; construcţia a 2 staţii de transfer la Blaj (15,000 t/an) şi Tărtăria (33,044 t/an); construcţia unei staţii de sortare la Galda de Jos (43,000 t/an); construcţia unei staţii de tratare mecanico – biologică simplă la Galda de Jos (85,566 t/an); construcţia unui depozit de deşeuri în Galda de Jos (543,000 m3) – prima celulă.

Depozitul de la Galda de Jos, cu o durata de viaţă de 21 de ani, va avea 2 celule şi un volum total de 1.926.000 mc (la calcularea volumului nu a fost luat în considerare şi nămolul). Prima celulă, care va fi construită cu finanţare POS, va avea o durata de viaţă de 5,3 ani şi un volum de 543.000 mc.

Vezi şi „Sistemul de management integrat al deşeurilor”- proiect de 60 de milioane de euro

Anul trecut, judeţul Alba s-a confruntat în ultima lună cu o adevărată „criză a gunoaielor”, după ce operatorul de la depozitul din Cristian, cu care firmele de salubritate din Alba au contracte, a anunţat că nu mai poate prelua deşeurile din alte zone. Edilii localităţilor au încercat să găsească soluţii, pentru a nu fi blocată această activitate, până la finalizarea depozitului conform de la Galda de Jos.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. florin

    joi, 27.10.2016 at 14:49

    Pai mai PeNaLilor cum faceti recptia unei lucrari daca voi nici macar curent nu aveti acolo? Ce receptie faceti din moment ce nu exista infastructura?

  2. Nicu Man

    joi, 27.10.2016 at 16:15

    Roman disperat ca a prelungit de 7 ori receptia noii halde de gunoi, arunca cu noroi in stanga si in dreapta. Daca era un manager capabil nu dura atat finalizarea lucrariilor, care cu atat elan si le-a asumat ca vicepresedinte a CJ Alba.

  3. Bipu

    joi, 27.10.2016 at 16:15

    E terminata halda ca si autostrada catre Turda pt dl …deputatRoman

  4. Florin

    joi, 27.10.2016 at 19:11

    ?????

  5. Florin

    joi, 27.10.2016 at 19:14

    Ești bun numai sa acuzi pe alții de nereușitele tale. Cred ca ești un om foarte frustrat și nefericit. Oare poți sa ne spui ceva ce s-a făcut datorita ție? Poate autostrada pana la Viena….???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax