Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Crima din Alba Iulia explicată de psiholog pentru Alba24: Fapta, premeditată pentru a transmite un mesaj. Depresie severă

Publicat

Un episod de depresie severă, bazată pe o depresie post-partum, un caz destul de rar de depresie care poate apărea și la bărbați, la un an de la nașterea copilului.

O faptă premeditată în care a vrut să transmită un mesaj: ipoteza unui psiholog cu privire la crima urmată de sinucidere, în care un tânăr din Alba Iulia și-a ucis copilul iar apoi și-a pus capăt zilelor.

Reporterii alba24.ro au apelat la psihologul Iulian Ilieșu din Alba Iulia, pentru a afla ce ar fi putut fi în mintea tânărului Bogdan Radu, în momentul în care a comis faptele.

Psihologul a emis o serie de ipoteze legate de condiția mentală a tânărului Radu Bogdan, dar și de motivele care ar fi dus la uciderea copilului apoi, la actul de sinucidere.


De asemenea, Iulian Ilieșu a analizat și seria postărilor pe Instagram făcute de tânăr în noaptea tragediei și a spus că, psihologic, acestea fac sens. Așa și-a transmis el mesajul și a vrut să își exteriorizeze ceea ce gândește.

Un episod depresiv acut. O formă destul de rară de depresie post natală

Iulian Ilieșu a emis o primă teorie în care a explicat că poate fi vorba despre un episod depresiv acut, o depresie severă.

”De când am văzut cazul, îmi vine în minte depresia post partum care poate să apară și la tătici, nu doar la mămici. Prevalența este de 8% să apară la tătici după nașterea copilului, apare în primul an de la nașterea copilului.

Prevalența este de 8 la sută, în aștia 8 la sută pacienți care să dezvolte o formă atât de serveră să ducă la crimă și la sinucidere, normal că este mult mai mic procentul”, a explicat psihologul.

Și-ar fi făcut mai multe scenarii în minte

”În orice depresie tipică, mintea este încețoșată, nu mai gândește, nu mai simte, clar că de asta este tulburat, de o boală psihică. Atunci o persoană în această stare vede lucrurile distorsionat total, mai ales cu cât este mai intensă tulburarea sau depresia”, a spus psihologul.

Depresia în această formă ține în jur de două săptămâni, iar automat persoana vede toate lucrurile în mod negativ.

Ilieșu a emis o ipoteză potrivit căreia tânărul din Alba Iulia și-ar fi făcut mai multe scenarii în minte: ”a agravat o situație posibil reală, posibil ireală, căreia i-a dat diverse conotații”, a mai explicat acesta.

Noaptea crimei: Postările de pe Instagram. Raptus emoțional – momentul de intensitate maximă. Fapta, premeditată

Iulian Ilieșu a analizat și seria de postări ale tânărului din noaptea crimei, de pe Instagram.

Bogdan, din jurul orei 23.00, a început să facă postări succesive în care a pus poze cu el, cu mama copilului, dar și cu bebelușul în diferite ipostaze și în diferite perioade ale timpului și ale relației.

Apar poze de când cei doi erau împreună, de când copilul era nou-născut și când formau un cuplu.

”Cel mai probabil aici a fost raptus emoțional, adică momentul de intensitate maximă al acestei povești în care el și-a făcut planul pentru seara respectivă, cum va decurge seara, cum va face gestul asta.

Și-a refăcut tot șirul vieții lui cu copilul

Mie îmi pare ceva premeditat acolo, psihologic are sens pentru că și-a refăcut tot șirul vieții lui cu copilul și să îl expună și public. Are un sens, inclusiv mesajul parțial pe care l-am citit.

Vrea să își exprime nemulțumirea, bineînțeles simptom al bolii și modul în care vede lucrurile irațional, cu privire la viața lui alături de copil, la destrămarea familiei.

Psihologic, tot ce exprimă șirul de postări este suferința lui psihică, în contextul despărțirii, al copilului pe care nu îl poate vedea.

Un om care nu ar fi avut depresie trecea peste, accepta situația, făcea pași spre rezolvare dacă se poate, dacă nu apela la un psiholog, la un medic psihiatru. O persoană care ajunge la apogeul asta la maxim poate să nu mai gândească clar și s-a ajuns în punctul în care s-a ajuns”, a precizat psihologul Iulian Ilieșu pentru alba24.ro.

De ce și-a ucis copilul dacă îl iubea

O altă întrebare legată de teribilul caz este de ce și-a ucis tânărul copilul pe care îl iubea, de care vorbea tot timpul și care apărea în toate postările sale pe Instagram.

”O minte depresivă la intensitate maximă nu gândește ca noi acum. Gândeste într-un mod fals, exagerat. În depresia post partum, și la mame și la tați, pe lângă autoagresivitate apare și heteroagresivitatea, în special legat de copil.

Pentru că ăsta este nucleu al depresiei post partum, copilul.

Totul se învârte în jurul copilului. Depresia vine la pachet cu multe alte simptome, printre care obsesia, tot felul de obsesii legate de copil, de alte persoane din jurul său, din anturaj și atunci toată viața lui și-a reglat-o, și-a pus-o în jurul copilului.

M-am gândit, după ce am văzut cazul, ce poate să fie la nivel de gânduri în mintea unei persoane sinucigașe care își omoară și copilul.

Din punct de vedere al psihologiei cognitive, sunt gânduri iraționale de genul <trebuie absolut să>.

<Trebuie să am absolut familia pe care mi-am dorit-o, nu pot să accept că nu este așa, nu pot să accept că am fost părăsit, nu pot să accept că nu stă cu mine copilul>, niște gândiri inflexibile, iraționale, care nu lasă loc de cale de mijloc”, a precizat psihologul.

Totul a fost gândit

Este un gest premeditat, gândit dinainte, mesajul este coerent, nu este o psihoză în care să fie ceva de moment, o izbucnire, pe bază de furie.

”Este ceva premeditat, mesajul este gândit, nu este greșit din punct de vedere gramatical, lexical. Este un mesaj corect, a fost un plan acolo”, a precizat Ilieșu.

Cum poate fi prevenită o astfel de tragedie

”Este responsabilitatea fiecărei persoane când simte că ceva nu este în regulă cu mintea, gândurile emoția și comportamentul, când vede o schimbare recentă, să apeleze la un medic psihiatru sau psiholog.

În funcție de intensitate, când sunt cazurile severe se apelează la un psihiatru, cum ar fi acest caz”, a adăugat psihologul.

Filmul crimei urmate de sinucidere, de la Alba Iulia

Copilașul, în vârstă de numai un an, era în weekend la tatăl său, un bărbat în vârstă de 27 de ani, de care mama era despărțită de câteva luni.

Totul părea că decurge normal. Tatăl și fiul au mers să mănânce înghețată, s-au plimbat prim mall și s-au dat cu mașinuțele, arată postările bărbatului, de pe contul său de Instagram.

Postările au fost făcute chiar sâmbătă, în seara de dinaintea crimei.

Cine este Bogdan R., tatăl care și-a ucis copilul și apoi și-a luat viața. Fire retrasă și recalcitrantă

Bogdan a făcut pe contul lui de Instagram nu mai puțin de 22 de postări, unele dintre ele fotografii și filmulețe cu amintiri de când băiețelul era mai mic, altele chiar de sâmbătă, care ilustrau cum cei doi își petrec ziua.

Nu e clar încă ce a declanșat tragedia.

Alerta a fost dată chiar de mama copilului în jurul orei 1.00. Femeia și-a dat seama că ceva nu este în regulă, după un schimb de mesaje cu bărbatul.

Polițiștii au vorbit la telefon cu bărbatul, care a dat asigurări că fiul său este bine și chiar și-a exprimat disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află și a închis telefonul.

Tatăl copilului nu era într-o stare de agitație când a vorbit cu polițiștii. Apoi a închis brusc apelul și nu a mai putut fi contactat.

Polițiștii s-au dus imediat în două locații: la adresa acestuia de acasă (în zona Vințu) și la cea în care stătea în chirie.

La nici una dintre cele două locații în care a fost căutat, nu a fost primit răspuns și din interior nu se auzeau zgomote, transmit reprezentanții instituției.

CITEȘTE ȘI: De ce au intrat polițiștii după 3 ore de la apelul la 112, în apartamentul unde erau autorul crimei de la Alba Iulia și fiul său

Atunci s-a luat legătura și cu proprietarul apartamentului închiriat, care a declarat că se va deplasa el la fața locului, de la Turda, unde locuiește.

Așa s-au pierdut 3 ore. Polițiștii au intrat în apartament abia în jurul orei 5 dimineața, la 3 ore de la apel (de la ora 1 la ora 5 au fost 3 ore, în condițiile în care în acea noapte s-a schimbat ora).

Ceea ce au găsit înăuntru a fost șocant. Atât adultul, cât și copilul, au fost găsiți spânzurați.

Procurorii au deschis un dosar pentru omor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au deschis un dosar penal pentru omor.

Mai exact, un dosar penal in rem a fost deschis în cazul crimei urmate de sinucidere, unde tânărul Bogdan Radu și-a ucis copilul, iar apoi s-a sinucis.

FOTO: Tragedie fără margini la Alba Iulia. Un bărbat și un copil de un an, găsiți spânzurați într-un apartament din Ampoi

Asta înseamnă că vor analiza toate probele, cele găsite în apartament, foarte probabil o percheziție informatică, autopsia celor două trupuri și audierea martorilor și a tuturor persoanelor implicate în caz.

Reacția Poliției Române

Poliția Română a reacționat prin comisarul-șef Cristian Drăgan, care a insistat că „nu au existat indicii privind un risc iminent” și că polițiștii nu au știut exact la care din cele două adrese se afla bărbatul.

„Nu au existat indicii că bărbatul este violent. Polițiștii au spart ușa atunci când au avut certitudinea că bărbatul este acolo, respectiv după ce a venit proprietarul, a încercat să deschidă, dar ușa era blocată pe interior”, a declarat la Digi24 reprezentantul Poliției Române.

Reprezentanții Poliției Alba, dar și Poliția Română insistă că „nimic nu trăda o stare de pericol” și afirmă că mama a sunat la 112 o singură dată, „exprimându-și neliniștea, fără a spune vreo clipă că bărbatul a amenințat că va face ceva rău”.

În acea noapte, polițiștii l-au sunat totuși pe bărbat de „zeci de ori,” dar acesta nu a răspuns. Mai precis, spun sursele Alba24, de 13 ori.

A sunat el înapoi o singură dată, a spus că „totul este bine” și „a închis brusc”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax