Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum a murit unchiul primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, în al Doilea Război Mondial. Povestea, spusă chiar de el


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDF2RnYsMA=="></script></p>


Cu ocazia pregătirii cadourilor de Paște la Alba Iulia, cadouri care vor ajunge la veteranii de război din România, primarul municipiului, Gabriel Pleșa, a relatat reporterului alba24.ro, o poveste tragică despre moartea unchiului său pe front. 

Vizibil emoționat, Gabriel Pleșa a declarat că pregătește pachetele în onoarea și memoria unchiului său. 

Aurel Pleșa, fratele mai mare al tatălui primarului Pleșa, a decedat pe Frontul de Răsărit al Celui de al Doilea Război Mondial. Acesta era elev militar la Școala Militară de Ofițieri Vânători de Munte și s-a înscris voluntar ca soldat, deoarece nu a fost înrolat în armată.

Pe front, din cauza unei erori de artilerie, Aurel Pleșa a fost lovit de un obuz și și-a pierdut ambele picioare și o mână. Rănit grav l-a rugat pe locotentent să îl împuște, dar acesta a refuzat. Cu ultimele puteri, tânârul soldat s-a târât până la un pistol și s-a sinucis, a spus primarul Gabriel Pleșa.

Povestea tragică de pe front, a fost povestită bunicii primarului Pleșa, de un camarad de război care s-a întors de pe front.

Unchiul primarului Pleșa avea doar 23 de ani.

CITEȘTE ȘI: LIVE-VIDEO Cadouri de Paște pentru veteranii de război din Alba și alte județe, pregătite de MApN la Sala Unirii din Alba Iulia

Reamintim că luni, 26 aprilie, în Sala Unirii din Alba Iulia, au fost pregătite primele cadouri care vor fi înmânate veteranilor de război, cu ocazia celebrării Zilei Veteranilor de Război – sărbătorită în data de 29 aprilie.

Ministerul Apărării Naționale va trimite fiecărui veteran de război un drapel tricolor și un coș cu produse tradiționale de Paște.

Primul cadou a fost înmânat veteranului de război Laurean Deac, din Ohaba, care a împlinit în acest an, pe 14 februarie, vârsta de 99 de ani. Sublocotentul în rezervă Laurean Deac a luptat pe frontul din Rusia, ţară în care a stat apoi prizonier timp de patru ani.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV: Lanțul hotelier ”Hilton” răspunde OFICIAL în legătură cu așa-zisa achiziție a Castelului de la Zlatna

Publicat

castel zlatna (11)

Hilton nu confirmă achiziția Castelului de la Valea Dosului din Zlatna. Informația provine direct de la biroul de comunicare al lanțului hotelier, într-un răspuns oficial la o solicitare trimisă de Alba24. 

Castelul, scos la vânzare de foarte mult timp, a făcut recent obiectul unei tranzacții, însă nu către Hilton.

Știrea privind vânzarea castelului către celebrul lanț hotelier a făcut înconjorul presei, fără o minimă verificare din partea jurnaliștilor.

Știrea a plecat de la o declarație a primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, care a spus că din ceea ce știe el, cumpărătorul ar fi Hilton.

Reporterii Alba24 au contactat și reprezentanții Hilton și au solicitat date legate de tranzacție: preț, planuri pentru castel, alte informații.

Explorăm întotdeauna noi oportunități pentru a ne crește portofoliul, dar nu avem proiecte noi pe care să le confirmăm de această dată”, au transmis reprezentanții Hilton, întrebați despre eventuala achiziție a castelului.

În urma cu un an, în 2020, castelul era scos pentru vânzare la un preț de pornire mai mare – 275.000 de euro.

Castelul este așezat pe un teren de 8.800 de mp, are o suprafață construită de 1358 mp, 19 camere și un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente.

De altfel, în ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare și reabilitare care nu doar că asigură conservarea propice clădirii, dar va și ușura misiunea viitorului proprietar: izolarea fundației, compartimentarea interioară, înlocuirea acoperișului și a șarpantei, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale, se arată pe site-ul care anunță licitația.

Distrus cu prilejul unui film regizat de Sergiu Nicolaescu

În vara anului 1985, Zlatna și satele din jur vibrau în jurul unui eveniment extraordinar pentru mica comunitate locală: regizorul Sergiu Nicolaescu filma „Noi, cei din linia întâi”, pe Valea Ampoiului, la doar câțiva kilometri de Zlatna (județul Alba).

Zona devenise un platou de filmare, iar localnicii erau încântați să îi vadă cu ochii lor pe marii actori ai epocii și chiar să facă figurație în film.

La ”Breaza”, o cârciumă celebră pe atunci în toți Apusenii (astăzi locul unui supermachet), puteau fi văzuți la o bere Ion Besoiu, Valentin Uritescu, George Alexandru (pe atunci student), Colea Răutu, Emil Hossu sau Ștefan Iordache.

Legenda locului spune că atunci când aducea nota de plată, chelnerița le aduna, în buna tradiție a barului, și data, la prețul băuturilor. Asta spre amuzamentul actorilor.

Localnicii mai în vârstă își aduc încă aminte acele vremuri. Cu prilejul filmărilor însă, castelul de la Izvorul Ampoiului, fosta reședință de vară a lui Ion Gigurtu (fost premier al României) a fost distrus.

Fără efecte speciale

În 1985, cascadoriile erau reale, loviturile de tun erau programate astfel încât să nu lovească pe nimeni. De asemenea, focul era real.

Scena din filmul ”Noi cei din linia întâi”

Ferestrele castelului de la Izvorul Ampoiului au fost îmbrăcate în vată îmbibată în motorină, care a fost aprinsă. De acolo până la un incendiu, a fost doar un pas.

Așa s-a aprins cam tot ce era din lemn. Unul dintre cascadori chiar a greșit fereastra de la care trebuia să se arunce, din cauza fumului gros, își amintește Traian Clonța, unul dintre clienții obișnuiți ai fostului local ”Breaza”.

După filmările la ”Noi, cei din linia întâi”, castelul a rămas chiar ca după un război: plafoane căzute, pereți arși, porțiuni șubrezite și multe altele. La fel arată și astăzi, pentru că nimeni, niciodată, nu l-a mai adus la starea inițială.

Distrugerile aduse castelului cu prilejul filmărilor au fost consemnate într-un document al Consiliului Județean Alba, fostul deținător al castelului.

În 2004, clădirea și terenul au fost vândute de o administrație care nu știa ce altceva să facă cu ele. Printre documentele procedurii, s-a regăsit și un istoric al castelului, cu o descriere amănunțită a stării lui.

„Vă promit că trimit bani de reparații”, le-ar fi spus regizorul, autorităților locale comuniste ale vremii. Apoi au tras în el cu tancurile și pirotehniștii au aruncat în aer porțiuni de la etaj.

Banii de reparații n-au venit niciodată, iar castelul a devenit un fel de ruină, nu lipsită totuși de farmec.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a ales castelul ca decor pentru o scenă de luptă dintr-un film dedicat celui de-al Doilea Război Mondial.

Istoria castelului

Castelul a fost construit între 1936 și 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer român și om politic de extremă dreapta, pro-german.

Castelul a fost inițial folosit ca reședința de vară a familiei acestuia și ca sediu administrativ pentru societatea minieră.

Statura și elementele de compoziție îl încadrează în stilul arhitectural Neoromânesc de influență moldoveană, foarte apropiat stilului Ghika-Budești:

“Stilul Ghika-Budesti este inconfundabil și poartă o puternică amprentă moldovenească: cărămidă aparentă, discurile ceramice smăltuite, ancadramente neogotice la uși și ferestre.

Nelipsite sunt și turnul-foișor de inspirație mănăstirească, arcul-potcoava, decorația cu ”dinți de fierăstrău” și motive geometrice.

În mod special, arcul-potcoava este particularizat, prezentând o acoladă în partea superioară.

Cromatica fațadelor, construcțiilor sale combină nuanțele de roșu-cărămiziu cu verdele ceramicii decorative și nuanțele deschise ale tencuielii în similipiatră.”

Castelul a apucat să trăiască perioada de glorie a locului, legată de exploatările de aur din zona, apoi a fost folosit ca școală și tabără școlară, pentru ca în anii ’80 să fie oferit unei unități militare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Aiud-Turda și Autostrada A1 Sibiu-Sebeș. Se execută lucrări de reparații

Publicat

Circulația rutieră este restricționată marți, 11 mai, între orele 08:30 și 18:00, pe Autostrada A10, tronsonul Aiud – Turda, pentru efectuarea de lucrări de reparații fisuri la partea carosabilă. De asemenea, circulația este restricționată până la ora 15:00 și pe Autostrada A1 Sibiu – Sebeș, pentru lucrări de colmatare fisuri. 

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, în intervalul orar 08.30 – 18.00,  sunt executate lucrari de reparatii fisuri la partea carosabilă, pe A10 tronsonul Aiud – Turda calea 1, km 66+300-68+000, iar ulterior în nodul rutier Turda, bretelele 1, 2 și 5, de pe raza loc. Moldovenești și Mihai Viteazu, jud. Cluj, motiv pentru care prima banda este restricționată.

Tot marți, 11 mai, pe Autostrada A1 Deva – Sibiu sunt impuse mai multe restricții de circulație, în urma unor lucrări, astfel:

 • între km 284 – 285, pe raza localității Apoldu, județul Sibiu, sensul de deplasare Sibiu-Deva, va fi restricționată banda doi, pentru lucrări de colmatare fisuri, în intervalul orar 09:00 – 15:00.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, conducătorii auto sunt sfătuiți să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: 11 avertismente și o amendă după controale la zeci de angajatori din județ. Neregulile constatate de inspectori

Publicat

itm alba

Inspectorii ITM Alba au aplicat 11 avertismente și au dat doar o amendă în urma controalelor efectuate săptămâna trecută la firme din județ. Nu au fost raportate cazuri de muncă nedeclarată.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlați 30 de angajatori cu un număr total de 464 de salariați. Inspectorii au constatat 66 de nereguli și au dat trei avertismente și o amendă de 300 de lei.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților
 • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale
 • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent
 • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat
 • netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificărilor intervenite în executarea contractelor individuale de muncă

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 20 de unități și constatate 40 de nereguli. Au fost sancționați 6 angajatori cu 8 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

 • lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor
 • lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate
 • lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR
 • lipsa instruirii periodice a lucrătorilor
 • organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006
 • lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
 • desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Rechizitoriul unei șpăgi de 100 de lei la Casa de Pensii Alba, DEMONTAT și CRITICAT DUR de magistrații Curții de Apel Alba Iulia

Publicat

casa de pensii alba

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au demontat rechizitoriul procurorilor dar și sentința dată de Tribunalul Alba, într-un dosar de dare de mită de 100 de lei, către un funcționar al Casei Județene de Pensii Alba, de către un bărbat din Câmpeni care ar fi vrut ca dosarul său să îi fie urgentat. 

Magistrații Curții au criticat atât modul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au obținut probele de acuzare, dar și judecătorii care au preluat starea de fapt reținută de procurorul de caz fără ”a se raporta la particularitățile speței și fără a o trece prin propriul filtru”, se arată îm motivarea Curții de Apel Alba Iulia. 

Cazul în sine nu este singular: în ultimii doi ani mai multe dosare penale de dare de mită de 100 de lei către angajații Casei de Pensii Alba au fost instrumentate și au primit decizii de condamnare. 

Particularitatea specială a dosarelor este aceea că darea de mită a fost probată de procurori nu în momentul în care inculpații ofereau mita în dosarul de pensii ci după o perioadă de timp, după ce inculpatul era chemat la Casa de Pensii și în timpul unui flagrant angajatul îî dădea dosarul acestuia înapoi, dosar în care se aflau și  banii.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Alba, condamnat la DOI ANI de ÎNCHISOARE cu suspendare pentru o șpagă de 100 de lei la Casa de Pensii

Într-un caz similar, un inculpat a declarat că a fost învățat de un alt bărbat că dacă vrea urgentarea dosarului de pensii, trebuie să introducă în filele acestuia o bancnotă de 100 de lei.

Toate condamnările în dosare au constat în închisoare cu suspendare.

Inculpatul: ”un moț neaoș” care a venit la judecată însoțit de soție

În dosarul demonant de magistrații Curții de Apel, inculpatul a primit în primă instanță, la Tribunalul Alba, o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Bărbatul este caracterizat de către magistrații instanței superioare ca ”fiind  o persoană cu o formare rudimentară, având doar 8 clase, lucrând toată viața în perimetrul zonei în care locuiește, în Munții Apuseni, ”moț”, neaoș, fără prea multe perspective de a se fi îndepărtat vreodată foarte mult de aria domiciliului său.

Ne-am convins de simplitatea acestuia prin prisma înscrisurilor în circumstanțiere din dosarul primei instanțe, dar și față de prezența sa la judecata în apel, fiind însoțit de soție”, se arată în motivarea instanței.

Cum au demontat magistrații rechizitoriul dar și pedeapsa de la Tribunalul Alba

Până ca dosarul să ajungă la funcționara care a făcut denunțul, dosarul a mai trecut și pe la alți angajați ai Casei de Pensii Alba. Unul dintre ei a numerotat documentele și a declarat ”că deși a verificat carnetul de muncă al inculpatului, nu a constatat existența bancnotei, asigurând că dacă ar fi fost acolo, cu siguranță ar fi văzut-o”, se arată în motivarea instanței.

Apoi, dosarul a mai trecut și prin alte mâini, dar potrivit documentului citat, cei care au avut dosarul nu trebuiau să îl și deschidă ci doar să îl repartizeze unui alt angajat.

CITEȘTE ȘI: Încă o șpagă de 100 de lei la Casa de Pensii Alba. Un bărbat care a pus bani în dosarul de pensionare, trimis în judecată

Un aspect foarte important reținut de judecătorii instanței superioare este acela că angajata care a făcut denunțul ”înainte ca aceasta să sesizeze organele de poliție, la sugestia șefului de serviciu, a interpelat funcționarul responsabil cu preluarea dosarelor de pensionare, pe numitul (…), dacă nu cumva, umblând cu bani în ziua depunerii dosarului de pensionare de către inculpatul G., este posibil să fi lăsat din greșeală suma de 100 lei în dosarul acestuia.

Răspunsul funcționarului însărcinat cu preluarea dosarelor direct de la persoanele eligibile de pensionare naște instanței de control judiciar o primă îndoială rezonabilă cu privire la concretețea celor reținute de prima instanță, întrucât, după ce i se arată dosarul de către numita (…), acesta afirmă că ”în momentul înregistrării dosarului, bancnota nu era acolo””, se mai arată în documentul citat.

Drept urmare, ne-am format convingerea că denunțul doamnei referent cu privire la fapta de dare de mită, vine mai mult pe fondul necesității de clarificare a probității deontologice personale, decât ca urmare a unei certitudini cu privire la intenția inculpatului de a-i oferi bani, în legătură cu urgentarea soluționării dosarului de pensionare.

Contextul atipic în care a găsit suma de 100 lei, într-un dosar de pensionare, al unui solicitant necunoscut pentru aceasta, fără ca anterior solicitantul sau altcineva să își fi manifestat vreo intenție de corupere a sa ori măcar solicitare de acordare de ”ajutor” într-o anume problemă ce are legătură cu atribuțiile sale de serviciu, ar pune pe gânduri pe oricine, fiind comprehensibilă poziția incertă a denunțătoarei și nevoia acesteia de eliminare a oricărei suspiciuni care ar putea plana asupra sa, suspiciune cu rezonanță penală, de altfel”, au precizat judecătorii.

Cronologia faptelor și cum a fost organizat flagrantul

Potrivit motivării instanței, cronologia este următoarea:

la data de 13 iunie inculpatul a depus dosarul de pensionare, împreună cu pretinsa sumă de bani;

– la data de 05 iulie se susține că ar fi fost descoperită acea sumă de bani de către denunțătoare;

– la data de 08 iulie denunțătoarea formulează denunțul scris care a doua zi este înregistrat

– la data de 09 iulie a fost începută urmărirea penală cu privire la infracțiunea de dare de mită;

– la data de 11 iulie este audiată pentru prima dată denunțătoarea;

– la data de 15 iulie se emit două autorizări de interceptare provizorie, una pe perioada 15.07-17.07, iar cea de-a doua pe perioada 16.07-18.07 și

– la data de 16 iulie se organizează flagrantul iar suma de 100 lei este găsită asupra inculpatului.

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au criticat în termeni duri modul de obținere a intercepătorilor ambientale ale inculpatului. 

”Ne arătăm complet descumpăniți de modalitatea de obținere a interceptării comunicațiilor purtate de la postul telefonic aparținând inculpatului, dar și a înregistrării ambientale, audio și video, îndeobște a interpretării caracterului ”urgent” ce caracterizează această procedură specială de obținere a mijlocului de probă.

Autorizarea măsurilor de supraveghere tehnică incidente în cauză (interceptarea comunicațiilor purtate de la postul telefonic aparținând inculpatului și supravegherea audio-video) pot fi autorizate și de procuror, pe o durată de maxim 48 ore, atunci când există urgență, iar obținerea mandatului de supraveghere tehnică de la judecătorul de drepturi și libertăți ar conduce la o întârziere substanțială a cercetărilor, la pierderea alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranța martorului (art. 141 alin. 1 din Codul de procedură penală).

Or, această autorizare realizată de procuror reprezintă o situație excepțională, ea neputând, în niciun caz și în nicio împrejurare, să se constituie într-un abuz de drept din partea procurorului, care tinde la o interpretare subiectivă, excesivă a condițiilor expuse de lege cu caracter imperativ, în favoarea inițierii unei asemenea autorizări, cu sincopa eludării emiterii unui mandat de către judecătorul de drepturi și libertăți. Transferul acestei atribuții, de la judecătorul de drepturi și libertăți la procuror, chiar și într-o variantă restrânsă ca timp, este îngăduită numai pe fondul urgenței, or nu putem să nu ne întrebăm în ce anume a constat urgența în prezenta cauză (…)”, se arată în motivarea instanței.

Concluzia magistraților

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia după ce au dezbătut dosarul au sintetizat toate concluziile: 

”1. Existența dubiului cu privire la motivul pentru care banii găsiți de denunțătoare au fost depuși în dosarul de pensionare impune adoptarea unei soluții de achitare, întrucât prezumția de nevinovăție nu este înlăturată decât prin certitudinea dovedită a vinovăției inculpatului. Per a contrario, dacă certitudinea nu există, prezumția de nevinovăție funcționează și este completată de principiul conform căruia orice îndoială operează în favoarea inculpatului.

CITEȘTE ȘI: Povestea incredibilă a unei șpăgi de 100 de lei la Casa de Pensii Alba. Flagrant la un pensionar care își primea mita înapoi

2. Banii trebuie să fi fost oferiți cu titlu de contra-echivalent al conduitei pe care inculpatul dorea ca funcționarul public să o aibă, reieșind fără echivoc din cele prezentate mai sus de ce premisa nu este aplicabilă în cauza noastră; neexistând o legătura de cauzalitate, fapta este lipsită de caracterul penal.

În plus, pentru săvârșirea acestei infracțiuni este necesară și participarea unei alte persoane, chiar reprezentantul Ministerului Public făcând vorbire în concluziile sale de recunoașterea de către doctrina de specialitate a unei ”convenții de mituire”, în care subiecții sunt determinați.

Or, inculpatul nu putea cunoaște cine avea să beneficieze de cei 100 lei.

La interpelarea denunțătoarei, inculpatul afirmă că banii nu au fost depuși pentru o anumită persoană, astfel că este eronată convingerea primei instanțe că banii aveau să ajungă tocmai la funcționarul cu atribuții de serviciu în legătură cu soluționarea dosarului (atribuții cu „urgentarea” nelegală a dosarului nu avea niciun funcționar).

D. printr-o întâmplare, persoana care a găsit banii în dosarul inculpatului avea, în drept, îndatoriri de serviciu relative la soluționarea în termenul legal a dosarului, dar la momentul luării presupusei rezoluții infracționale, denunțătoarea avea pentru inculpat profilul unui funcționar nedeterminat.

P. în fața unei asemenea ipoteze, nu putem să nu ne întrebăm care ar fi situația celorlalți 3 funcționari publici, prin mâinile cărora, de asemenea, a trecut dosarul inculpatului. De vreme ce au ignorat banii din dosar, să presupunem că au cunoscut că banii nu le revin lor, ci funcționarului public cu atribuții relative la dosarul inculpatului? În acest caz, actele lor tacite sunt echivalente unei acțiuni intermediate, cu caracter de complicitate? Ducând raționamentul mai departe, nu rezultă altceva decât imperativul tragerii lor la răspundere penală, ceea ce ar fi nu doar exagerat, dar cu adevărat deplasat și de neluat în seamă.

În fine, credem că prin toate cele antamate mai sus, am dovedit de ce soluția primei instanțe este greșită și trebuie, în integralitate, desființată”, se arată în soluția judeătorilor Curții de Apel Alba Iulia.

Drept urmare, în data de 7 aprilie 2021, magistrații instanței superioare au desființat sentința dată de Tribunalul Alba și l-au achitat pe bărbat de acuzația de dare de mită. e

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate