Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Cum se face o lespede de piatră pe care se prepară cele mai bune plăcinte. Meșteșug transmis din tată în fiu, în Apuseni

Publicat

YouTube video

Petru Popa, un meșter tradițional din Alba, a explicat cum se face o lespede, un fel de tigaie din piatră pe care se prepară cele mai bune clătite sau plăcinte cu brânză.

Lespedea a fost în trecut un obiect casnic nelipsit din locuinţele moţilor. În Munții Apuseni, arta confecționării lespezilor de piatră se mai păstrează încă din tată în fiu.

Meșterul tradițional Petru Popa, coordonator al clasei de „Confecționare lespezi de piatră” a explicat cum se face o lespede de piatră, într-un material video realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Cum se face o lespede – alegerea și prelucrarea pietrei

„Piatra pentru lespezi e o marmură mai moale, care se poate lucra cu toporul și tăia cu fierăstrăul. În carieră săpăm și scoatem piatra care este bună. Sunt multe pietre, dar nu sunt toate bune, au fisuri în ele. O alegem care este bună, coborâm la drum și de acolo cu mașina o ducem la atelier și facem lespezile”, spune Petru Popa.

Potrivit acestuia, după ce piatra ajunge la atelier, aceasta se îndreaptă cu toporul. Mai apoi se trasează cu compasul forma rotundă.

Piatra se prelucrează în continuare cu dalta și securea, fiind tăiată în final cu fierăstrăul la grosimea dorită.

Cum se face o lespede – tigaia din piatră, unsă cu slănină sau untură

„După ce am terminat cu tăiatul și finisatul, lespedea trebuie unsă cu o bucată de slănină sau untură. Mai apoi, lăsată la foc mic sau pe un calorifer, la o temperatură mai mică.

După două zile se poate pune pe aragaz, pe plită, se poate prepara pe ea”, a explicat meșterul tradițional.

„Acest meșteșug am început să îl practic de la o vârstă destul de fragedă. De la 10-12 ani am început să lucrez cu tatăl meu. Mi-a plăcut și am continuat. Facem lespezi mai mult de tradiție, de dragul de-a face. Aș vrea să duc tradiția mai departe și băieților mei, mai am nepoți, îi învăț și pe ei, a mai spus Petru Popa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax