Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Deputatul Florin Roman: Secția de oncologie a spitalului din Alba Iulia se va construi cu un împrumut de la Banca Europeană

Publicat

Secția de oncologie a Spitalului Județean din Alba Iulia se va construi, chiar dacă finanțarea prin PNRR a fost pierdută. Declarația aparține deputatului PNL de Alba, Florin Roman, care a spus că s-a modificat linia de finanțare.

Fondurile pentru construirea secției vor fi asigurate printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, a susținut deputatul Florin Roman, într-o conferință de presă ce a avut loc, joi, 21 septembrie, la spitalul din Alba Iulia. 

Mai exact, secția de oncologie din Alba Iulia se află printre proiectele care au pierdut finanțarea ca urmare a unei solicitări de modificare a PNRR, adresate de Guvern Comisiei Europene.

Alături de șase spitale din România, unitatea medicală din Alba Iulia, urma să primească 46 de milioane de euro (peste 221 de milioane de lei) pentru Relocarea si modernizarea activității secției de oncologie si înfiintarea compartimentului de cardiologie intervențională.

După ce pierderea finanțării a fost criticată, Florin Roman a precizat că secția se va construi, dar printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.

CITEȘTE ȘI: Relocarea secției de oncologie a Spitalului Județean Alba PIERDE FINANȚAREA. Guvernul scoate sute de milioane de euro din PNRR

”Spitalul se face. Singurul lucru care s-a modificat față de discuția inițială este că va fi o finanțare prin Banca Europeană de Investiții ( BEI).

Sunt șase țări europene care au pierdut bani pe PNRR. Altele au câștigat. Acolo une a fost creștere economică, s-au tăiat bani, acolo unde a fost scădere economică, s-au pus bani. Nu este nicio chestiune de natură politică, este pur și simplu un mecanism. Banii se dau pentru redresare și reziliență și se dau acolo unde este mai multă nevoie.

Nu a fost o muncă foarte ușoară. Ambiția noastră este să ne batem cu Clujul, Tg. Mueș, Sibiul. Asta sigur că deranjează, pe foarte multă lume, că nu vrem să rămânem în urma acestor mari centre medicale.

Ne îndreptățește ce se întâmplă la Alba Iulia. La PIB pe cap de locuitor, suflăm deja în ceafa Clujului. Cu ambiție, proiecte mari și investiții serioase, chiar putem ține pasul.

Ambiția noastră este să aducem tot ce înseamnă județ, sănătate, educație, infrastructură, mediu economic, ce vine și ajută”.

”Este vorba despre un împrumut în valoare de 500 de milioane de euro, care este deja contractat de Ministerul Sănătății.

La momentul în care s-a stabilit că România pierde 2 miliarde, s-au tăiat 740 de mii pe partea de spitale, s-au tăiat pe partea de piste de biciclete, pe partea de Ministerul Mediului și Ministerul Dezvoltării.

Având acești bani și cu ce urmează să se ia suplimentar, creditul este operațional începând cu luna octombrie.

S-a spus că sunt spitale care nu și-au făcut temele. Nu e cazul celui de la Alba, pentru că în această lună avem stabiliți câștigătorii pentru procedurile de licitație. Sunt doar două spitale care au dat ordinul de începere a lucrărilor – Bacău și Bistrița-Năsăud”.

Spital de oncologie, radioterapie și cardiologie, la Alba Iulia

Este vorba despre o clădire cu regim de înălțime S + P + 4 E + E retras + heliport și tunel de legătură cu celelalte corpuri de clădiri ale spitalului. Clădirea va avea o suprafață construită de 1.071,50 mp și o suprafață desfășurată de 8.076 mp.

Spațiile și funcțiunile urmează să fie amplasate astfel:

 • Subsol – Departament de radiologie dotat cu două aparate LINAC (acceleratoare liniare pentru tratament), simulator CT, vestiare, spații tehnice, adăpost de protecție civilă, spații anexe
 • Parter – Internare, internare de zi (spitalizare de zi – chimioterapie – 9 paturi, 22 scaune), ambulator (4 cabinete, 4 săli de tratament, registratură, spații aferente)

 • Etaj 1 – Compartiment hematologie cu 10 paturi și secție de chimioterapie
 • Etaj 2 – Compartiment radioterapie de 25 paturi
 • Etaj 3 – Secție de oncologie medicală cu 30 de paturi
 • Etaj 4 – Compartiment îngrijiri paleative cu 25 de paturi

 • Etaj 5 – Cardiologie intervențională dotată cu angiograf
 • Etaj 6 – Heliport

Noua clădire a spitalului va fi destinată tratării în regim de spitalizare, spitalizare de zi sau ambulator a pacienților diagnosticați cu diverse forme de cancer. Totodată, peste ultimul nivel va fi construit un heliport.

De pe heliport pacienții pot fi transportați printr-un lift și o pasarelă la unitatea de primiri urgențe. Ultimul nivel al clădirii este destinat compartimentului de cardiologie intervențională.

Cum vor arăta saloanele

Potrivit proiectului, saloanele vor beneficia de paturi electrice și noptiere cu măsuță rabatabilă. Acestea vor fi dotate cu rețele de gaze medicale (aer comprimat, vacuum, oxigen) și rețele de curenți slabi, respectiv: sistem de alarmare asistentă, sistem de voce-date, sistem de alarmare la incendiu, sistem telemedicină, sisteme de supraveghere video acolo unde este cazul și sisteme audio.

Fiecare salon va fi dotat cu un sistemul de încălzire, ventilare și aer condiționat specific spațiului medical și nevoilor pacienților. Iluminatul va fi economic, cu o intensitate de culoare specifică spațiului medical, automatizat.

Grupurile sanitare vor fi dotate cu obiecte sanitare ușor de întreținut, cu accesorii pentru sprijinul pacienților bolnavi.

Panouri fotovoltaice și stații de încărcare autovehicule electrice

Clădirea urmează să fie dotată cu un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 15 kW.

De asemenea, vor fi amenajate trei stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice cu o putere de până la 50 kW.

În cadrul proiectului se va realiza un acces nou din strada Fântânele, pentru mașinile de intervenție, ambulanțe și pacienți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. pilu

  joi, 21.09.2023 at 22:35

  Păi asta era reţeta care s-a spus în urma pierderii finanţării. Tu nemaiavând ce spune, repeţi ca papagalul lucruri ştiute. Mare om, mare activitate.Sper să nu te mai vedem în viitor pe postul pe care eşti acum. Doamne ajută !

 2. Gerula

  duminică, 24.09.2023 at 22:19

  Sigur ca nu mai sunt bani, ca nu ajung la pensiile speciale,inclusiv la cele propuse de tine pentru
  Curtea de conturi,rusine liberal si PSD-ist de mucava.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax