Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Descoperire arheologică impresionantă la Alba Iulia: Un vas roman a fost scos intact din pământ, pe șantierul Altip

Publicat

Șantierul arheologic din Alba Iulia, care se desfășoară în prezent pe locul fostei tipografii Altip, unde se dorește construirea unui hotel de către unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere din lume, Accor, oferă pasionaților de istorie și în special arheologilor o serie fascinantă de vestigii. 

Este cel mai mare sit arheologic al orașului roman Apulum, cea mai de amploare săpătură arheologică în care zilnic arheologii scot la suprafață vestigii romane.

Recent Anca Timofan, arheologă în cadrul Muzeului Național al ”Unirii” Alba Iulia a postat pe pagina sa de Facebook, un video în care a fost scos la suprafață un ”mortarium”, fiind de fapt al doilea descoperit pe șantier.

CITEȘTE ȘI: VIDEO O parte din orașul roman Apulum descoperită pe locul unde se ridică un hotel. Săpături arheologice de amploare la Alba Iulia

”Al doilea mortarium descoperit în camera 5 (spațiul domestic afectat de incendiu), unul dintre numeroasele recipiente de acest tip apărute în cadrul cercetării arheologice preventive de la ALTIP, în așeazarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum.


Din marmură, calcar sau lut, un ”mortarium” (pl. „mortaria”) era utilizat de romani în gopsodărie pentru măcinare, amestecare sau zdrobire.

Denumirea latină a stat la originea cuvântului ”mortar” care semnifică atât un recipient cu același rol (mojar, piuă), cât și materialul de construcție (liant în zidărie, rezultat în urma unui amestec)”, a scris Anca Timofan pe Facebook.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Traian oproni

    miercuri, 28.06.2023 at 17:20

    Se zice arheolog. Anca este remarcabila. Ne bucuram pentru straduinta și priceperea colectivului de la Alba Iulia. Succes și în memoria prof. Diaconescu !

  2. pilu

    joi, 29.06.2023 at 21:06

    Bravo ! Poţi pune de un doctorat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax