Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: După o vară fără ștrand, o toamnă fără Bazin Olimpic, la Alba Iulia. PROBLEME GRAVE la structura piscinei


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILG94Niww"></script></p>


Probleme grave la Bazinul Olimpic din Alba Iulia, unde există infiltrații la nivelul pereților piscinei și apa se scurge din aceasta în subsolul clădirii. Mai mult de atât, există probleme cu instalația de apă caldă și afișajul electronic.

Sigurul loc din oraș unde sportivii de performață, dar și pasionații de înot își pot desfășura activitatea rămâne închis pentru lucrări de reparație. Deși se preconiza inițial că în 10 septembrie și apoi că în 1 octombrie bazinul va fi redeschis publicului, acest lucru se pare că nu este posibil din cauza problemelor apărute.

Potrivit reprezentanților primăriei, ar exista, în total, peste 20 de probleme care necesită intervenții și reparații.

Pe lângă lipsa unui ștrand, unde cetățenii orașului se răcorească și să înoate în timpul verii, acum și Bazinul Olimpic din Alba Iulia va rămâne închis pentru o bună perioadă de timp.

Luni, 9 septembrie, viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul și viceprimarul Raul Tudorașcu și-au dat întâlnire cu reprezentanții firmei de construcții, și ai CNI, chiar în interiorul bazinului.

În timp ce peste 10 reprezentanți ai Primăriei, constructorului și ai Companiei Naționale de Investiții dezbăteau intens problemele grave ale bazinului, doar doi muncitori se aflau în cuva acestuia și dădeau jos, cu dalta, gresia specială de pe pereții bazinului, gresie ce trebuie înlocuită cu alta, din Italia.

Mai mult de atât, recepția finală încă nu poate fi făcută de către beneficiar, adică Primăria Alba Iulia, deoarece lucrările de reparație, din perioada de garanție nu sunt terminate și nu vor fi gata prea curând.

”(…) Cele mai importante care sunt la această lucrare sunt infiltrațiile din cuvă, sunt scurgeri care merg în partea tehnică la subsolul clădirii, sunt lucrări care nu s-au finalizat nici acum, de peste 5 ani de zile, la partea de automatizare, la partea de apă caldă, la partea de afișaj electronic…”, a declarat Voicu Paul.

De asemenea, Primăria Alba Iulia se află în proces cu Compania Națională de Investiții, din cauza lucrărilor, iar firma constructoare se află în insolvență.

Pe de o parte, reprezentanții constructorilor acuză că încă din perioada de execuție banii au fost virați către ei cu întârziere, pe de altă parte șefii Primăriei Alba Iulia se scuză și spun că ei sunt doar beneficiari și că plățile le face Compania Națională de Investiții.

Cert este că în data de 15 iulie 2014 a existat o recepție pentru ca bazinul să fie dat în folosință pentru publicul larg, iar de atunci se tot execută lucrări de reparații, în perioada de garanție, bazinul fiind închis și deschis la intervale regulate de timp.

Cei afectați de problemele grave ale construcției în sine și de birocrație sunt sportivii de performanță și cetățenii orașului care doresc să înoate în Bazinul Olimpic din Alba Iulia.

”(…) Până când nu se deblochează recepția finală și până când nu se spune DA, sunt lucrări de calitate, garanția nu poate fi deblocată, tocmai pentru asta încă se lucrează aici.

Noi am spus inițial la data de întâi octombrie, dar nu cred că vom termina lucrările până atunci, astea sunt niște termene pe care ei trebuie să vi le spună, dirigintele de șantier și cei de la TIM.

Ce vă pot spune este că oricum suntem îm proces cu CNI și din partea noastră acest proces nu se va încheia niciodată, până când nu avem bazinul la toți parametrii nominali și normali de funcționare și până când nu mai avem lucrări și intervenții la fiecare jumătate de an, încât să putem folosi acest bazin pe termen lung”, a declarat viceprimarul cu atribuții de primar Voicu Paul.

”(…) Totdeauna a avut bazinul probleme grave, chiar dacă s-a făcut un proiect, chiar dacă s-a făcut o licitație, chiar dacă s-a lucrat la el, totdeauna a avut probleme grave după ce l-am recepționat parțial și am scris de la început ce problematici trebuie să refacem…”, a mai spus Voicu Paul.

UPDATE: Comunicat al Primăriei Alba Iulia

”Problemele existente la Bazinul Olimpic sunt mult mai grave decât s-a estimat la data închiderii (9 august 2019) pentru efectuarea lucrărilor de reparații curente și revizie anuală.

Primăria Alba Iulia, ca beneficiar final al lucrărilor, a semnalat în mod constant în cei 5 ani de la finalizarea lucrărilor derulate de Compania Națională de Investiții (CNI) – prin contractul încheiat cu TIM SA Cluj-Napoca, că Bazinul Olimpic are o serie de probleme extrem de grave: infiltrații din cuva bazinului, vanele termostatate defecte, pompa de rezervă nu a funcționat niciodată, blockstart-urile prezintă coroziuni (rugină) și materialul plastic s-a desprins ș.a.

În toți acești 5 ani, problemele semnalate de Primăria Alba Iulia au fost tratate cu superficialitate, astfel că acestea reapar în corespondența purtată cu CNI și TIM, drept defecțiuni nesoluționate.

Pentru că ceea ce primăria a semnalat în mod repetat nu a fost reparat și pentru că în mod constant Compania Națională de Investiții și TIM SA Cluj-Napoca au realizat doar intervenții de slabă calitate, în pripă și de fațadă, în anul 2018 Municipiul Alba Iulia a intentat un proces CNI, proces câștigat anul acesta în primă instanță de Primăria Alba Iulia. Prin hotărârea emisă judecătorii au dispus obligarea CNI să inițieze procedurile pentru contractarea unui terț antreprenor care să remedieze toate defecțiunile existente la Bazinul Olimpic Alba Iulia. Valoarea lucrărilor urmează a fi suportată din garanția de bună execuție constituită. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată de către CNI.

„La această oră știm că avem dreptate, că problemele semnalate de noi sunt reale și că nu au fost soluționate. La această concluzie a ajuns și instanța de judecată, dar asta nu ne încălzește. Problemele de la bazinul olimpic sunt realități care nu au fost rezolvate din indolență, comoditate sau poate din aplicarea celebrului “las’ că merge și așa”. Acum cei ce suferim suntem noi, albaiulienii. A început școala și copiii nu pot continua proiectul educației prin înot, elevii de la liceul sportiv nu-și pot derula orele de specialitate, iar sportivii de performanță nu se pot pregăti pentru competiții din cauza nepăsării și indiferenței celor două companii.” – Voicu PAUL, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Pentru a dezamorsa situația și a găsi soluții într-un mod constructiv, în cursul zilei de azi, 09.09.2019, dar și mâine vor avea loc întâlniri și analize cu toate cele trei părți. Obiectivul administrației locale este acela de a remedia cât mai repede toate deficiențele și a redeschide bazinul olimpic publicului. Din păcate, din estimarea noastră, în varianta optimistă, reluarea funcționării va putea avea loc doar la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie” au transmis reprezentanții Primariei Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

  • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
  • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
  • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
  • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sportului: Luăm în calcul reluarea unor competiții desfășurate în spații închise. Ce sporturi sunt vizate

Publicat

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că ia în calcul reluarea unor competiții sportive în cazul sporturilor care se desfășoară în spații închise.

Anunțul a fost făcut după o întrevedere a ministrului cu reprezentanții următoarelor federații sportive: FR Tenis de Masă, FR Scrimă, FR Atletism, FR Judo, FR Gimnastică Ritmică, FR Gimnastică, FR Lupte, FR Kaiac-canoe, FR Haltere, FR Box, FR Tir Sportiv, FR Bob şi Sanie, FR Nataţie şi FR Canotaj, informează Agerpres.

Reprezentanţi acestor sporturi vor discuta, împreună cu Ionuț Stroe, cu oficialii INSP şi Ministerul Sănătăţii, în legătură cu acest subiect.

„Există sporturi precum tenisul de masă, scrima, şahul, tirul sportiv sau halterele, ca să dau doar câteva exemple, unde nu sunt probleme în a asigura distanţarea între participanţi sau alte măsuri de protecţie, astfel încât să minimizăm riscul de infectare”, a spus Stroe.

„Este a treia săptămână consecutivă de dialog cu federaţiile sportive. Am dorit să aflu de la fiecare în parte felul în care decurge pregătirea, cum au reluat antrenamentele, dacă au în plan eventuale competiţii, cu ce probleme se confruntă şi în ce fel poate MTS să ofere asistenţă. O veste importantă pentru sporturile care se desfăşoară în spaţii închise este că luăm în calcul reluarea competiţiilor pentru acele discipline care se pot practica în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii”, a mai declarat ministrul.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate