Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: eDAC, aplicația care afișează în timp real datele de pe buletine, folosită în premieră de polițiștii și jandarmii din Alba

Publicat

De la 31 martie polițiștii și jandarmii din Alba, dar și cei din restul țării, au în dotare o nouă aplicație: eDac. Este vorba despre o aplicație care poate scana și afișa în timp real datele de pe buletine.

Pentru a face cunoscută noua aplicație în rândul șoferilor, polițiștii din Alba au organizat o acțiune. Aceștia au tras pe dreapta șoferii care s-au trecut sâmbătă seara, prin zona Colegiului HCC.

Polițiștii le-au cerut șoferilor documentele, iar acestea au fost scanate cu noua aplicație eDAC.

Pe scurt este o modalitate prin care datele de pe buletine pot fi verificare foarte ușor. Aplicația este conectată la o bază de date, iar informațiile despre persoana care a oferit buletinul sunt oferite în timp real.

Ce este EDAC

De asemenea în aplicație va fi afișată și o fotografie a persoanei care apare a fi posesorul actului de identitate sau a pașaportului. În acest fel, polițiștii pot face o comparație.

Dacă o persoană este dată în urmărire, acesta va figura cu mandat de urmărire, sau arestare, pe aplicație.

Aplicația este folosită de pe dispozitive mobile: smartphone, tabletă).

eDac a fost făcut operațional odată cu intrarea României în spațiul Schengen începând de duminică, 31 martie, cu granițele aeriene și maritime.

Ce spun polițiștii și jandarmii din Alba

Începând cu data de 31 martie 2024, în contextul aderării României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivel național, un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

Prin utilizarea de dispozitive mobile de tip tabletă sau telefon mobil, se realizează o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport), aplicația eDAC comparând în timp real datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date ce aparțin autorităților române cât și cele ce țin de spațiul Schengen.
Aplicația este rapidă și eficientă, scurtând semnificativ timpul de verificare al persoanelor și oferă, în timp real, informații relevante, de interes operativ, pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne.

În condițiile în care cel verificat figurează cu anumite interdicții, de exemplu, pot fi persoane care sunt urmărite judiciar sau persoane care sunt date dispărute, sunt urmate procedurile legale stabilite pentru fiecare situație în parte.

În lipsa unui document de identificare, informațiile se pot introduce și manual, rezultatul fiind afișat cu aceeași rapiditate.

Noua aplicație va fi folosită atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituții și la ghișeele destinate publicului.

Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile abilitate.

Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30/31 martie 2024, elementul de noutate a fost acela că, pentru verificarea persoanelor, polițiștii și jandarmii din județul Alba au utilizat aplicația eDAC, instalată pe terminalele mobile de tip și tabletă sau telefon.

Persoanelor legitimate le-au fost oferite explicații cu privire la noul mod de lucru al personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. utg

    duminică, 31.03.2024 at 15:39

    Din „beneficiile ” digitalizarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax