Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Hodăița, Alimori, Feștelăul – ultimul joc înainte de POSTUL MARE. Sute de focuri aprinse pe dealurile din Alba

Publicat

Potrivit obiceiurilor, duminica înainte de începerea Postului Paştelui se organiza ultimul joc şi nu se mai făceau nunţi decât după sărbătoarea Învierii, iar tinerii mai tomnatici şi fetele bătrâne, care nu s-au căsătorit până atunci, erau luaţi în râs la Hodaiţe. Acest obicei mai este cunoscut, în funcţie de zonă, şi sub denumirile de Alimoria sau Sâlitul.

Acest obicei pitoresc, ce marchează intrarea în Postul Paştelui se păstrează aproape în fiecare sat din Alba. Chiar și în unele orașe cum ar fi Sebeșul, autoritățile organizează evenimentul tradițional denumit Alimori – aprinderea opaițelor.

opaite

Lângă Alba Iulia la Oarda, Micești sau satul Limba, localnicii se strâng pe un deal din apropierea localităţii şi aprind focuri ce simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui. Astfel că duminică seara, copii împreună cu părinţi şi bunici s-au adunat pe dealuri şi au dat foc la cauciucuri, iar alţii şi-au făcut hodaiţă şi le-au învârtit deasupra capului pentru a alunga spiritele rele.

hodaita

Feştelăul este un obicei ce se desfăşoară de Lăsata Secului sau Ziua Împăcării (este ultima zi dinaintea începerii Postului Mare – dinaintea Paştilor). Poartă denumiri precum Feştelău (cîrpe legate sub formă de minge cu sârmă, se dă foc şi se roteşte deasupra capului ) sau Hodaiţă (nuia cu două crengi între care se pun paie, tulugi, fân şi se dă foc). Aşa cum Lăsata Secului are două etape ce conduc treptat către post – duminica Lăsatului Sec de carne şi următoarea, duminica Lasatului Sec de brânză, aşa şi obiceiul are două etape: hodaiţa mică şi hodaiţa mare.

Vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post.

hodaita

Obiceiul începe la lăsatul întunericului, sub cerul liber şi este un prilej colectiv de veselie a întregii comunităţi săteşti. Se aprinde un foc mare pe deal, în jurul cărora oamenii se strâng şi se cântă, se chiuie, se joacă, se fac „strigături peste sat”. Scopul strigăturilor este ca, prin comunicarea faptelor urâte făcute de diferiţi membrii ai comunităţii satului, ei să fie iertaţi şi purificaţi. Se doreşte nu doar plângerea răutăţilor personale, ci „o luptă nevăzută” împotriva gândurilor rele şi păcătoase.

opaite

Feciorii fac strigături satirice pentru fetele nemăritate: „O, săraca,/ Părăşchie/Fata lui Tătăruc / Că o pus-o mamă-sa / Să frământe colac / Că să ţâne / Cu Ionelu lu Gândac”. „Strigăturile peste sat” se încheie cu versurile: „cele bune să se-adune, cele rele să se spele”.

Pe deal, feciorii iau feştelăul şi, rotindu-se cu el în mână, fac cercuri luminoase strigând: “Ali-morii, Ali-morii”. Cu hodaiţa, se procedează la fel, ficiorii rotindu-se cu ea aprinsă în mână sau făcând diferite spirale prin aer.

alimori

Focurile aprinse simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui.

 

În judeţul Alba, obiceiul s-a manifestat în majoritatea satelor. În ultima seară, înaintea începerii postului, în fiecare familie, oricât de săracă ar fi fost, se puneau pe masă plăcinte şi sarmale. Acest obicei este şi astăzi respectat în unele familii.

În zona Sebeșului obiceiul este denumit Alimori – tradiția opaițelor este considerată o sărbătoare populară consacrată focului viu, care se ţine la începutul primăverii, cu mari ruguri aprinse pe dealuri şi roţi de foc rostogolite la vale. În Ţara Moţilor (Munţii Apuseni) există o variantă a sărbătorii, numită Hodăiţele sau aprinderea hodăițelor.

Obiceiul Hodaiţelor se mai păstrează încă în satele din Alba, însă cu influenţe moderne, care aduc schimbări în tradiţii. Mai nou, tinerii folosesc acum cauciucuri de autoturisme pentru focurile de pe dealurile satului şi tot cauciucuri folosesc şi la realizarea acelor hodaiţe pe care le învârt deasupra capului în timpul strigăturilor.

Foto: Eduard Schneider/ Facebook/ Moldovan Olimpiu, Ana Rusu

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alin

    luni, 11.03.2019 la 14:42

    Cineva sa salveze planeta!!! … ca noi o sa dam foc la niste cauciucuri impreuna cu primarul. Alimori, Alimori, fumul negru face bine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: INCENDIU în localitatea Măhăceni. Pompierii intervin pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit luni seară la o anexă gospodărească din localitatea Măhăceni din comuna Unirea.  UPDATE: Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă pe aproximativ 4 mp la nivelul anexei gospodărești, se intervine în continuare pentru lichidarea acestuia cu o singură autospecială. Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud intervine cu două autospeciale pentru stingerea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

De ce ne doare capul primăvara. Ce este astenia și ce alte boli apar în acest sezon

Publicat

d

Aşteptată cu nerăbdare, primăvara vine cu numeroase probleme de sănătate. Este un anotimp cunoscut pentru asteniile asociate numelui său. Însă pot avea de suferit şi cei care au boli cronice, şi cei ale căror organisme sunt slăbite la ieşirea din iarnă. Astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, normale, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

PUZ-ul pentru zona de agrement de pe malul Mureșului de la Alba Iulia, la vot în Consiliul Local

Publicat

mures

Consilierii Locali din Alba Iulia vor avea de votat în următoarea ședință de Consiliu Local, documentația pentru introducerea în intravilan a 14.018 metri pătrați, în Partoș pe malul râului Mureș, între podul rutier şi cel de cale ferată. Terenul este necesar pentru amenajarea unei zone de agrement și debarcader. În cadrul proiectului, opt localităţi vor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bani sau tichete de masă pe vouchere de vacanţă nefolosite. Proiect legislativ

Publicat

bani lei monede

Pentru voucherele de vacanţă nefolosite, angajaţii ar putea primi în schimb contravaloarea lor în bani sau tichete de masă. Prevederea este menţionată într-o propunere legislativă iniţiată de un deputat ALDE. Iniţiatorul vrea ca firmele să fie obligate să-şi despăgubească în acest fel salariaţii. El aduce ca argument un studiu GfK, potrivit căruia tichetele valorice reprezintă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate