Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Instanțele din Alba, pustii. Avocații și-au întrerupt activitatea în semn de protest. Ce nemulțumiri au

Publicat

Avocații din Alba, dar și din țară au protestat miercuri, 4 octombrie. Aceștia au refuzat să mai intre în sala de judecată la cauzele pe care le aveau programate.

Singurele cauze la care au acordat asistență juridică au fost cele de drepturi sau libertăți, mai exact propuneri de arestări preventive.

Avocații au o serie de nemulțumiri, iar prin forma lor de protest au vrut să tragă un semnal de alarmă față problemele cu care se confruntă.

În linii mari, este vorba despre termenele lungi pe care le primesc dosarele la procese, în special în civil, valoarea mare a taxelor de timbru, pe care trebuie să le plătească cei care vor să își rezolve o problemă în instanță, sau datoriile pe care Parchetele le au față de avocații din oficiu.

La sediul Baroului Alba, reprezentații avocaților din județ au expus într-o conferință de presă principalele probleme semnalate de avocații din județ.

Una dintre deficiențele despre care avocații au vorbit miercuri a fost cea legată de timp.

Mai exact, de termenele lungi care sunt atribuite unui dosar. Poate dura chiar și jumătate de an de la momentul la care un dosar intră pe rolul unei instanțe și până la primul termen de judecată.

De asemenea o altă problemă este cea a amânării repetate a pronunțării unei hotărâri și apoi perioada lungă de timp la care motivarea unei decizii în special în civil este comunicată. Fără motivarea instanței părțile din dosar nu pot face apel la instanța superioară.

În civil comunicarea unei hotărâri poate dura chiar și câteva luni.

O altă problemă semnalată este cea a taxei mare de timbru. Este vorba despre taxa judiciară de timbru. Într-un proces în civil, părțile trebuie să plătească o taxă care de cele mai multe ori ajunge să fie una considerabilă.

Avocații spun că cei care vor să apeleze la justiție nu o mai fac și automat pierd clienți.

Mai mult de atât, o altă mare problemă este cea a datoriilor pe care Parchetele din țară le au față de avocații din oficiu.

La nivelul județului Alba, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba are o datorie de peste 380.000 de lei Baroului Alba, pentru plata onorariilor avocaților care au prestat serviciul de asistență juridică.

„La nivelul Baroului Alba, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba datorează 385.000 de lei. Astfel că ultima plată care a fost făcută către avocații care prestează serviciul de asistență juridică a fost în luna ianuarie.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba datorează Baroului Alba peste 380.000 de lei pentru plata avocaților din oficiu

Luni (n.r. 2 octombrie) am trimis o notificare de plată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în care inclusiv vom trece la blocarea conturilor ca urmare a faptului că ne datorează această sumă”, a declarat miercuri decanul Baroului Alba, avocatul Mihai Baco.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 04.10.2023 at 15:47

    În ţara asta condusă de PSD toată lumea are nenumărate nemuţumiri, dar PSD-ul este în creştere. Concluzia este că nemulţumiţii o duc aşa de bine încât îşi dau seama că fără PSD ar duce-o şi mai rău. Aşa că, mulţumim PSD, că fără tine, nimic nu e. Ba e, hoţie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax