Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO – INTERVIU cu prefectul de Alba: Cât de pregătită este ”armata albă” din spitalele județului pentru lupta cu coronavirusul

Publicat

De două săptămâni, de când a fost instaurată starea de urgență, prefectul de Alba, Nicolae Albu nu a mai dat nicio declarație despre măsurile luate de autorități în ”criza coronavirusului”. Nicolae Albu spune că a fost obligat să respecte dispozițiile guvernului potrivit cărora comunicarea se face, obligatoriu, numai de la nivel central, de către Grupul de Comunicare Strategică.

Cetățenii județului trebuie informați corect despre ce se întâmplă în spitalele din județ, despre cât de pregătite sunt unitățile medicale pentru a face față luptei împotriva cornavirusului.

Alba24 consideră că autoritățile județului sunt primele care trebuie să ofere informații corecte cetățenilor și în aceste condiții i-a solicitat un interviu prefectului, în condițiile în care informațiile transmise de Grupul de Comunicare Strategică în ceea ce privește situația din județul Alba, sunt eronate, pentru a treia zi consecutiv.

Astfel, jurnaliștii de la Alba24 i-au adresat prefectului un set de întrebări, pentru că trebuie să știm cât de pregătite sunt spitalele și cât de pregătiți și protejați sunt ”soldații armatei albe”, cadrele medicale aflate în prima linie a luptei cu coronavirusul.

Iată transcriptul întrebărilor și răspunsurilor interviului acordat ziarului Alba24.ro de prefectul Nicolae Albu:

Alba24.ro: Câte locuri sunt disponibile la SJU Alba Iulia pentru tratarea pacienților CONFIRMAȚI COVID-19? (numărul total al locurilor disponibile + numărul locurilor LIBERE în prezent)

Nicolae Albu: La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia sunt alocate un număr de 54 paturi în secţia de Boli Infecţioase şi 35 paturi în secţia Oncologie, atât pentru izolarea persoanelor suspecte cu COVID-19, cât şi pentru tratarea pacienţilor confirmaţi COVID-19.

Alba24.ro:  Câte locuri sunt disponibile la SJU Alba Iulia pentru persoanele SUSPECTE de COVID-19? (numărul total al locurilor disponibile + numărul locurilor LIBERE în prezent)

Nicolae Albu: Numărul locurilor destinate suspecţilor precum şi pacienţilor diferă în funcţie de rezultatele testării. Suspectul ramâne izolat până la infirmarea sau confirmarea infectării cu Covid 19, pacientul confirmat va fi tratat in salonul destinat acestor pacienti.

Întrucât se iau măsuri de izolare a persoanelor suspecte faţă de cele confirmate, fiecare persoană suspectă fiind izolată singură într-un salon, situaţia locurilor libere este într-o continuă dinamică, până la primirea rezultatelor testării.

Alba24.ro: De ce nu funcționează încă SPITALUL SUPORT de la BLAJ? (Ordinul nr. 533 a fost publicat în MO în 31 martie)

Nicolae Albu: În ceea ce priveşte funcţionarea unui spital suport la nivelul judeţului Alba, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 533/ 2020, Spitalul Municipal Blaj a fost desemnat spital suport pentru pacienţii COVID-19 pozitivi de la nivelul judeţului.

Urmare emiterii ordinului ministrului, sub coordonarea DSP Alba şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, s-a procedat la elaborarea şi semnarea unui protocol de colaborare pentru asigurarea managementului și pregătirea unităților sanitare, în vederea adaptării la fluxul de persoane infectate cu coronavirusul COVID-19, în care Spitalul Municipal Blaj este parte, alături de celelalte spitale din judeţ.

În acest sens, au fost stabilite modalităţile de gestionare a urgenţelor medicale la nivelul spitalelor din judeţul Alba, organizarea spaţiilor pentru acordarea asistenţei medicale, acordarea tratamentului specific tipurilor de boli, gestionarea resurselor umane şi materiale şi modalităţile de lucru.

Alba24.ro: Când vor putea fi primiți pacienți confirmați COVID-19 la SPITALUL SUPORT din Blaj?

Nicolae Albu: De la data publicării ordinului în Monitorul Oficial până în prezent, s-au efectuat toate pregătirile necesare, atât în ceea ce priveşte resursa umană, cât şi cea materială, astfel încât primii pacienţi să poată fi primiţi începând cu data de 4 aprilie 2020.

Menţionăm că organizarea nu a putut fi făcută de pe o zi pe alta, întrucât s-au mai făcut achiziţii şi dotări cu echipamente necesare, precum şi avizarea de către DSP Alba a spaţiilor amenajate pentru tratarea bolnavilor confirmaţi COVID-19.

Alba24.ro: Ce se întâmplă cu pacienții din Alba, CONFIRMAȚI COVID-19, care au și alte afecțiuni și care necesită tratament de specialitate pe alte secții decât cea de Boli Infecțioase? (spre exemplu: cei cu dializă, boli cronice, etc.)

Nicolae Albu: În ceea ce privesc pacienţii confirmaţi COVID, dar care au şi alte afecţiuni cum sunt bolnavii ce necesită dializă, aceştia vor fi trataţi la Centrul Nefromed, iar cei în stare gravă, la Spitalul Judeţean Alba, printr-un circuit distinct.

Alba24.ro: Ce stocuri de mănuși, cobinezoane, viziere și măști sunt la această oră în județ? Județul este pregătit pentru o eventuală creștere a cazurilor de îmbolnăviri? Câte aparate de ventilație și aparate de oxigen sunt în tot județul? La ce unități medicale sunt repartizate? Ce achiziții noi de aparate de ventilație s-au făcut în această perioada?

Nicolae Albu: Referitor la dotarea cu aparatură medicală, în momentul de faţă la nivelul judeţului Alba, spitalele dispun de 29 aparate ventilaţie, 51 concentratoare oxigen, 2 staţii de oxigen, 64 posturi oxigen, 106 prize oxigen.

De asemenea, sunt în curs de achiziţie 15 ventilatoare, iar pentru un număr de 20 de ventilatoare a fost formulată o solicitare către Ministerul Sănătăţii din partea DSP Alba.

Referitor la stocul de materiale existent în judeţ , avem în dotarea spitalelor un umăr de 461.528 manusi , 1187 combinezoane, 2252 viziere, 76. 729 masti din care 2690 măşti FFP2 şi FFFP3.

Prin grija DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ urmează să ne fie livrate şi alte materiale ce vor fi distribuite apoi catre ISU, SAJ, UPU, DSP şi spitalelor din judeţ, după cum urmează: 1580 combinezoane de protecţie, 850 măşti FFP2 , 800 măşti FFFP3, 1575 viziere şi dezinfectanţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax