Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Jurnalist agresat în timpul protestului anti-RMGC de la Bistra. Instigatorul principal, un consilier local din comună


Publicat

Ostilitate, injurii și chiar lovituri cu pietre. De asta a avut parte un jurnalist duminică la Bistra, în timp ce încerca să fotografieze protestul împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Organizatorii, doi consilieri locali din comună, l-au etichetat la portavoce ca „intrus” și au solicitat forțelor de ordine să intervină pentru a-l îndepărta de la fața locului.

În general, protestele împotriva pornirii proiectului minier de la Roșia Montană s-au distins, până acum, printr-o atitudine pașnică și mai degrabă veselă, pancarte colorate cu mesaje ecologiste, parade în liniște și atitudine prietenoasă. Și dacă unul dintre obiectivele acestor proteste era să fie cât mai vizibile în presă, pentru a-şi face cunoscut mesajul, la Bistra nu s-a întâmplat tocmai așa.

În comuna Bistra din Munții Apuseni, în 10 noiembrie s-a desfășurat al doilea protest împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Protestul era autorizat și a fost organizat de doi consilieri locali, Constantin Berindei și Constantin Vodă. Berindei a fost candidat la funcția de primar al comunei Bistra, la alegerile locale din iunie 2012, de pe listele PNG, partid intrat ulterior prin absorbție în USL. A obținut 49 de voturi la alegeri, s-a clasat pe ultimul loc dintre cei patru candidați la Primărie însă a reușit să obțină un post de consilier local. Vodă este membru PP-DD, este unul dintre cei doi consilieri locali de culoare „mov” din forul decizional al comunei Bistra. Este tatăl unuia dintre cei cinci reținuți pentru provocarea scandalului din Câmpeni, din data de 8 noiembrie 2013. Vedeți AICI detalii.

Cea de-a doua duminică de protest anti-RMGC s-a transformat într-o veritabilă aventură pentru un jurnalist aflat la fața locului pentru a fotografia manifestația. Este vorba despre colegul nostru Cătălin Cădan, jurnalist independent și operator foto-video la Alba24.ro. Nu se afla acolo pentru a scrie un articol, ci doar pentru a filma și fotografia evenimentul.

În timp ce fotografia manifestația, organizatorii care vorbeau la portavoce au început să comute atenția asupra lui, ca fiind „un intrus” și au solicitat forțelor de ordine să îl determine să plece.

Cu toate că manifestația se desfășura pe domeniul public, unde este permis fotografiatul și filmatul și unde jurnaliștii au dreptul la liberă mișcare inclusiv la mitinguri, câțiva dintre protestatari au început să îl înjure și chiar să îl lovească cu pietre. Jandarmii au intervenit și ei pentru a-l convinge să părăsească locul.

Potrivit primarului Gligor Traian, după autorizarea protestului de către comisia din Primărie, organizatorilor li s-a prezentat un regulament, insistându-se pe prevenirea comportamentelor violente. Se pare că acest lucru nu i-a împiedicat pe aceștia să aibă o atitudine agresivă, să dea cu pietre și să folosească un limbaj vulgar la adresa fotografului.

Contactat telefonic, unul dintre instigatori, consilierul local Constantin Berindei, și-a explicat atitudinea prin faptul că fotograful „deranja protestatarii, că se plimba cu aparatul foto printre ei”: „Am fost deranjați de prezența unui fotograf, pentru că deranja protestatarii. Se plimba prin fața lor și făcea poze aiurea. Am rugat organele de ordine să îi spună să plece ca să nu provoace protestatarii la violență”.

Primarul comunei Bistra, Gligor Traian, absent la manifestație, și-a exprimat uimirea față de incidentele produse și susține că va lua măsuri: „Nu este o atitudine firească. Nu înțeleg de ce au reacționat în acest fel. Probabil că nu voiau să fie văzuți că protestează. Este ciudat, pentru că lor li s-a prezentat regulamentul de protest, cu tot ce înseamnă prevenirea comportamentelor violente etc. Eu rămân total surprins. Aceasta a fost a doua duminică în care s-a protestat la Bistra, dar nu s-a întâmplat așa ceva până acum. Rămâne să vedem ce s-a întâmplat exact acolo și o să sesizăm oamenii legii să cerceteze, să ia măsuri. Putem convoca acea comisie care avizează protestele, de la Primărie, și poate li se va retrage acordul de organizare a unor astfel de acțiuni”.

„Acesta a fost încă un episod din serialul care a început cu Tică Darie (n.r. care nu este jurnalist) și a continuat cu un parlamentar și acum ca și atunci intenția oamenilor noștri a fost îndreptată spre a-i oferi protecție și a preveni escaladarea violenței”, a explicat purtătorul de cuvânt al jandarmilor, Cosmin Jurcoveț.

După publicarea acestui articol pe Alba24.ro, PNL Alba a ținut să își comunice poziția vis-a-vis de comportamentul consilierului local din Bistra, la protestul de duminică. Vedeți mai jos conținutul integral al textului transmis de Biroul de Presă al PNL Alba, luni, 11 noiembrie 2013, la ora 16.00:

„În privința situației create la manifestările de protest anti-RMGC desfășurate duminică, 10 noiembrie, în localitatea Bistra, în timpul cărora unul dintre consilierii locali ai PNG, dl. Constantin Berindei, a avut o atitudine nepotrivită față de unul dintre jurnaliștii prezenți la fața locului, PNL Alba se declară dezamăgit de situația creată și se delimitează de acțiunile domnului Constantin Berindei. PNL Alba respectă libertatea presei și ideea că această <a patra putere în stat> are dreptul și obligația de a informa corect opinia publică”.

Vedeți mai jos un video de la fața locului:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

24 Comentarii

24 Comments

 1. Alin C

  luni, 11.11.2013 at 14:53

  mai nou in zona se pare ca jurnalisti care prezinta adevarul si care nu impartasesc opinile opozantilor proiectului RMGC sunt agresati. Dupa ce saptamana trecut un jurnalist a fost atacat la campeni,ieri un jurnalist a fost atacat cu pietre la bistra de nenea Voda a carui copil e la bulau acum pt scandalurile si distrugerile provocate in ultimul timp

  • AAASSS

   luni, 11.11.2013 at 17:40

   Si care e adevarul?Ce adevar arata presa?…ps: Ala e pacala , nu e reprezentativ pentru comuna Bistra si pentru zona Muntilor Apuseni…se baga si el in seama…

 2. kla2005

  luni, 11.11.2013 at 15:32

  Rusine Jandarmeriei!
  Cum e posibil sa ingraditi accesul presei la orice manifestatie PUBLICA!!!
  Erau 10 jandarmi in jurul unui jurnalist!!!!
  Va e frica de puterea presei stimati jandarmi?
  Rusine, rusine, rusine!
  Felicitari jurnalistului ca s-a tinut bine in fata agresivitatii opozantilor proiectului!

 3. cunoscator

  luni, 11.11.2013 at 17:25

  rusine jandarmeriei!!! daca au ajuns sa execute ordinele unui intelect liminar- berindei, propun sa fie trecuti si platiti ca gardieni publici. probabil si baza de selectie si recrutare a jandarmilor din zona este una de pomina….

 4. dilau

  luni, 11.11.2013 at 18:35

  Protestataru era cunoscut drept PACALA 🙂

 5. dilau

  luni, 11.11.2013 at 18:38

  el saracu …tot de astea face
  merita shi el macar o amenda daca nu o bataie de la JANDARMERIE

 6. manga

  luni, 11.11.2013 at 21:17

  Eu personal sunt împotriva proiectului rmgc, dar ce au facut primitivii ăştia de protestatari, barbarii ăştia, e dezgustător, revoltător, o dovadă crasă de lipsa de cultură si civilizaţie… Ruşinos!

  • Zmo

   miercuri, 13.11.2013 at 10:37

   Cand se notifica un protest, se cere protectia jandarmeriei astfel ca, atunci cand organizatorii solicita jandarmilor excluderea unei persoane pe motiv ca instiga, sfideaza sau provoaca acestia isi fac datoria conform legii deoarece sunt acolo pentru protectia celor care au solicitat acest lucru si pentru a se asigura ca evenimentul se desfasoara fara incidente, in cazul nostru pentru protectia opozantilor proiectului. Acel asa-zis jurnalist este anagajat al companiei si se stia acest lucru (se pare ca Alba24 uita sa mentioneze acest lucru asa ca RUSINICA pentru denaturarea adevarului), a venit si in Alba la proteste si ne fotografia sfidator, se stie ca face acest lucru pentru pentru „albumul opozantilor proiectului”, a sfidat de mai mutle ori si probabil nu stia ca toate aceste sfidari au o limita. Jandarmeria si-a facut si isi face datoria indiferent daca organizatorii sunt pro sau contra proiectului de la Rosia Montana, sunt impartiali si de fiecare data si-au facut datoria (ma refer aici strict la Jandarmeria jud. Alba nu din alte orase).

   • moderatorul de serviciu

    miercuri, 13.11.2013 at 12:12

    @Zmo, ce aberatii scoti din tine…omul fotografia nu instiga. putea sa faca si albumul lui peste-prajit. N-a incalcat nicio regula, nu a atins niciun manifestant. A facut poze. Pe strada, pe domeniul public. Sa-ti fie rusine ca iei apararea unor batausi doar pe considerentul ca este de partea voastra. Asta-i fanatism prostesc.

    • Zmo

     miercuri, 13.11.2013 at 17:25

     Controleaza-ti limbajul „moderator de serviciu” nu e nevie de istericale, stiti foarte bine al cui angajat este domnul Catalin Cadan, ar fi fost corect ca spuneti acest lucru. Atunci cand un anagjat al comapniei se afla printre protestatari, indiferent cu ce scop, este o sfidare pentru cei care s-au adunat acolo si stiau al cui angajat este; totusi au fost corecti si i-au rugat pe domnii jandarmi sa il scoata.
     Si la ce scoli inalte ai invatat comunicarea asta domnule „moderator de serviciu”, credeam ca stiti pastra profesionalismul si atunci cand musca de pe caciula bazaie rau.

     • moderatorul de serviciu

      miercuri, 13.11.2013 at 18:31

      @Zmo, Limbajul meu este controlat si foarte calm. Nu sunt PR-ist ci jurnalist. Istericalele iti apartin. Stiu foarte bine al cui angajat este Cadan. Este propriul lui angajat, la propria lui firma. Face producții foto-video pentru tot felul de clienti: politicieni, companii, trupe de muzică, administratii sau presa. Nu-și permite sa aiba opinii pro sau contra, isi face doar treaba. Este un profesionist in meseria asta. Era acolo sa filmeze nu sa faca o contra-manifestatie. Asa ca nu vad de ce sa fie agresat. N-am auzit ca filmatul si fotografiatul să fie socotit in vreo tara democrată drept instigare sau provocare. Comportamentul celor care au facut asta nu este scuzabil. Mustele de care vorbesti se invart in jurul rahatului pe care l-au facut ”militantii” de la PPDD si PNG(USL)- organizatorii mitingului anti RMGC de la Bistra.

     • Zmo

      joi, 14.11.2013 at 14:17

      Observ limbaj de jurnalist…nu a cerut nimeni CV-ul lui Cadan si tocmai ti-am explicat de ce oamenii de acolo au reactionat astfel, ca nu vrei sa intelegi este problema ta, normal ca jurnalistii isi tin partea unul altuia dar in cazul lui Catalin adevarul este altul si indiferent de cine a fost organizatorul manifestatiei de acolo, reactia a fost mai mult decat motivata. Jandarmii si-au facut datoria si l-au indepartat deoarece exista riscul ca evenimentul sa degenereze. Nu va mai grabiti cu victimizarea ca nu e cazul.

 7. Ion Creanga

  marți, 12.11.2013 at 00:03

  Pacala saracu nici nu poate lega doua vorbe si se baga si el in seama, nici Voda nu ii mai presus, dar asa e cand ajung incultii la putere…

 8. coleg

  marți, 12.11.2013 at 08:29

  Si jandarmii trebuie sanctionati

 9. crys

  marți, 12.11.2013 at 12:03

  Bai domnu’ Berindei…auru de la gat o fi fost scos cu maioneza, sau tot cu cianura?! Sau o fi fost gasit printr-un bustean…de la padurea taiata? Iti meriti porecla domle’!

 10. dilau

  miercuri, 13.11.2013 at 19:36

  Ar fi fost ok daca s-ar fi facut un reportaj cu punctul de vedere a celor doi consilieri,motivele care au stat la baza comportamentului (indecent) si a-ti fi vazut ca nu le-a placut scoala si nu mar refer doar la scoala de ~soferi~ a domnului „Pacala” ci la exprimarea gramaticala a celor doi …
  eh asta e ca la firma CUCU minte multa nu se cere sa fi pr..tsa ai bani …ca’s la PUTERE..
  🙂

 11. dilau

  miercuri, 13.11.2013 at 19:39

  Interesant era ca se uita cu un ochi la jurnalist si cu celalat la JANDARMERIE
  🙂

 12. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 at 21:54

  Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda

 13. Cristi

  joi, 28.11.2013 at 01:07

  ce sa mai zici…fac si ei ceea ce stiu mai bine, nu sunt in stare sa duca un protest in pace si cedeaza psihic imedita…a naibii salvatori are Rosia Montana, nu are de ce sa isi mai faca nici o grija…

 14. Edy Sarbu

  joi, 28.11.2013 at 18:56

  Roşia Montană se salvează cu investiţii şi cu proiecte care să genereze locuri de muncă,nu cu gălăgie în presă să arate că noi suntem cei răi, iar ei cei buni. În final, noi rămânem cu sărăcia noastră!

 15. Mihai Tomita

  vineri, 06.12.2013 at 00:10

  Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm la Roșia Montană este poluarea apelor. Unde sunt așa zisii ecologiști când vine vorba de acțiuni concrete? Ei știu doar să iasă în stradă și să lupte împotriva locurilor de muncă. Priviți cum arată acum apele din zonă și dati share să vadă toată lumea.Un prim beneficiu net pentru comunitățile din Munții Apuseni îl constituie eliminarea poluării istorice existente. Astfel va crește calitatea mediului înconjurător pentru comunități și atracția zonei pentru turiști. În absența proiectului minier, rezolvarea poluării existente ar trebui făcută pe cheltuiala statului român, și vorbim aici despre sute de milioane de euro pe care România nu îi are.

 16. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 at 15:16

  Roşia Montană stă pe aur, dar locuitorii acestei comune cerşesc un loc de muncă, iar cei care se pretind a fi ecologişti contribuie la distrugerea unui viitor prosper pe care Roşia Montană l-ar putea avea dacă acest proiect ar demara.

 17. Dany Bogdan

  vineri, 13.12.2013 at 15:21

  Protestatarii astia cu „frunzultia” nu stiu altceva decat sa instige la violenta si sa dezbine! Rusine, abia asteptam toamna sa cada „frunzulitele”!!! Jurnalistii trebuie sa-si faca meseria fara sa fie agresati de protestatari!

 18. Ada Sarbu

  luni, 13.01.2014 at 21:43

  Dacă i-am întreba pe „împotriviști” ce știu despre Roșia Montană și istoria mineritului în Apuseni probabil că s-ar lăsa tăcerea. Noi știm bine însă ce ne dorim, vrem locuri de muncă și un viitor mai bun pentru familiile noastre.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA de Ziua Națională și de alegeri în localități din ALBA. Temperaturi maxime în perioada 30 noiembrie – 6 decembrie

Publicat

Vremea se răcește în prima primele zile din săptămâna viitoare în județul Alba și vor fi condiții de ceață.

Însă va fi în continuare frig noaptea, cu temperaturi negative. Pe parcursul săptămânii, valorile maxime vor fi între 0 și 10 grade Celsius în zonele mai joase.

La munte, temperaturile maxime vor fi între -2 și 9 grade la Șugag, respectiv de -1 și 7 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie, în localități din județul Alba:

Luni, 30 noiembrie

Alba Iulia: minime de -9 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; nori joși și ceață

Sebeș: minime de -9 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; nori joși și ceață

Șugag: minime de -10 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de -9 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori joși și ceață

Blaj: minime de -9 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori joși și ceață

Ocna Mureş: minime de -8 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori joși și ceață

Zlatna: minime de -7 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori joși și ceață

Abrud: minime de -10 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori joși și ceață

Câmpeni: minime de -10 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori joși și ceață

Arieşeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori joși și ceață

Cugir: minime de -7 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; nori joși și ceață

Marți, 1 Decembrie

Alba Iulia: minime de -6 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; vreme cu nori și soare

Sebeș: minime de -6 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; vreme cu nori și soare

Șugag: minime de -9 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; vreme cu nori și soare

Aiud: minime de -7 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; vreme cu nori și soare

Blaj: minime de -7 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; vreme cu nori și soare

Ocna Mureş: minime de -8 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Zlatna: minime de -7 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Abrud: minime de -8 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Câmpeni: minime de -8 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Arieşeni: minime de -0 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; vreme cu nori și soare

Cugir: minime de -7 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; vreme cu nori și soare

Miercuri, 2 decembrie

Alba Iulia: minime de -5 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Sebeș: minime de -5 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Șugag: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grad Celsius; nori și soare

Aiud: minime de -5 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Blaj: minime de -5 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Ocna Mureş: minime de -6 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; nori și soare

Zlatna: minime de -5 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de -7 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori și soare

Câmpeni: minime de -7 grade Celsius, maxime de 3 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de -7 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de -6 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; nori și soare

Joi, 3 decembrie

Alba Iulia: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Aiud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de -2 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de -1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros

Câmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros

Arieşeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Cugir: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; predominant noros

Vineri, 4 decembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Șugag: minime de -1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 1 grad Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 1 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Câmpeni: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de -1 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Sâmbătă, 5 decembrie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Șugag: minime de -3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Blaj: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Ocna Mureş: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 1 grad Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de -4 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Duminică, 6 decembrie

Alba Iulia: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

Șugag: minime de -1 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; ploaie scurtă

Aiud: minime de 3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare sporadic

Blaj: minime de 3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare sporadic

Ocna Mureş: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Câmpeni: minime de 2 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant însorit

Cugir: minime de 3 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; câteva averse

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Expoziție online: „Sala Unirii în fotografie”. Imagini din interiorul și exteriorul clădirii devenite simbol al Marii Uniri

Publicat

Sala Unirii din Alba Iulia, clădire devenită simbol al Marii Uniri, poate fi descoperită printr-o serie de fotografii adunate într-o expoziție online, eveniment realizat cu ocazia Zilei Naționale a României.

Vernisajul expoziției a avut loc, duminică, fără public, iar fotografiile, care surprind imagini din exteriorul și din interiorul Sălii Unirii, pot fi văzute online pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și pe paginile celorlalte instituții publice implicate în organizarea manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie. Instantaneele sunt realizate de Vasile Sârb, coordonatorul clasei de fotografie din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Sala Unirii din Alba Iulia este un simbol al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Construită în 1900, a servit drept casină militară, locul de festivități și recepții al armatei austro-ungare. La 1 decembrie 1918, sala a fost aleasă ca loc de desfășurare a lucrărilor Marii Adunări Naționale pentru că era cea mai spațioasă clădire din oraș, singura ce putea să adune sub acoperișul său pe cei 1228 de delegați ai națiunii române. Câțiva ani mai târziu, cu prilejul încoronării, a fost amplu înfrumusețată și i s-au adăugat bolta și un portal monumental în dreptul intrării, în forma unui arc de triumf.

Sala Unirii găzduiește numeroase exponate din perioada momentului istoric din 1918. Biroul avocatului Aurel Lazăr, de exemplu, vorbește despre primul mare moment ce a premers unirea şi anume, redactarea Declarației de autodeterminare a românilor din Transilvania, la 12 octombrie 1918. Declarația avea să fie citită la 18 octombrie de Alexandru Vaida-Voevod în parlamentul de la Budapesta şi marca direcția pe care se angajau românii transilvăneni în perioada ce urma, respectiv realizarea unirii cu România.

În cadrul expoziției mai pot fi văzute  diferite însemne ale participanților la Unire, steaguri, medalii, credenţionale (mandate de împuternicire) ale reprezentanților oficiali ai națiunii române, planuri de apărare a orașului. Aparatul de fotografiat cu care au fost realizate cele cinci poze ale Marii Uniri se află de asemenea în expoziție. Fotograful neoficial al acelei zile a fost Samoilă Mârza, veteran de război venit împreună cu delegația din satul Galtiu. Fotograful oficial al orașului, care ar fi urmat să realizeze un set de poze în această zi, a lipsit în condiții suspecte, astfel încât cadrele luate de Samoilă Mârza sunt singurele mărturii de acest fel ale zilei de 1 decembrie. Aceste fotografii pot fi văzute și în expoziția Sălii Unirii, atestând participarea unei mulțimi nesfârșite de oameni la eveniment. Din păcate, Samoilă Mârza nu a participat și la lucrările ținute în clădirea ce avea să primească numele de „Sala Unirii”, ci a stat cu mulțimea, pe Câmpul lui Horea, în afara zidurilor cetății. În fața și în spatele Sălii se află o galerie de busturi ale fruntașilor de la 1918, oameni politici, oameni de arme și de cultură și reprezentanți ai clerului (sursa informațiilor: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia).

Expoziția poate fi văzută online pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba – AICI

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaje de Sfântul Andrei: 25 de idei urări și felicitări frumoase pe care le poți trimite celor dragi în 30 noiembrie

Publicat

foto: pixabay.com/Dewald Van Rensburg (editat)

Mesaje de Sfantul Andrei* Felicitări de Sf Andrei* Urări de La mulți ani pentru cei ce poartă numele Andrei și Andreea. Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit „Cel dintâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată Sărbătoare Bisericească Naţională.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Andrei: Numele Sfântului Apostol Andrei este purtat de 668.332 de români, dintre care 336.952 bărbaţi şi 331.380 femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Dintre femeile serbate miercuri, 279.147 poartă numele de Andreea, alte 24.329 se numesc Andra, 20.552 sunt Andrea, 6.996 – Andreia, iar 350 -Andruţa şi Andruşa.

Citește și Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 316.450, poartă numele Andrei, alţi 12.099 se numesc Andras, 3.265 – Endre, iar 3.784 Andreeas sau Andreas. De asemenea, 730 de bărbaţi poartă numele de Andreiu, 13 Andruşa şi Andruţa, iar alţi 22 se numesc Andrieş.

Mesaje de Sfântul Andrei. Cele mai frumoase 25 de mesaje de Sfântul Andrei 

1. De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani!

2. E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!

3. Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!

4. Felicitări cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani Andrei!

5. Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani in cântec de clopoței de bucurie!

Sf Andrei mesaje și felicitări frumoase: La mulți ani de Sf. Andrei!

6. Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La mulți ani!

7. Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

8. Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viată si iți urez un sincer La Mulți Ani!

9. Iți urez La mulți ani, pentru ca porți acest nume si fie ca Sfântul Andrei pe care li reprezinți, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iți dăruiască fericirea dorita si liniștea interioara.

10. La mulți ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iți dorim sa ti se îndeplinească toate dorințele. Sănătate si numai bucurii! 

Felicitări de Sf Andrei. Cele mai frumoase mesaje cu poze pentru Andrei, Andreea și Andra

11. La mulți ani! si Sfântul Andrei sa te călăuzească mereu!

12. Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!

13. Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

14. Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

16. Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!

Sf Andrei mesaje, felicitări, urări, SMS-uri: LA MULȚI ANI!

17. Sfântul căruia ii porți numele sa te ocrotească in fiecare zi, sa iți aducă liniște si pace si sa nu lase ca speranța sa se stingă din sufletul tău vreodată. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

18. De ziua numelui Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit si sa ai parte numai de bucurii in viată. La Mulți Ani, de Sfântul Andrei!

19. La mulți ani Andreea!!! Iți doresc tot ce iți dorești si toate visele tale sa devina realitate!

20. Astăzi iți urez „La mulți ani!”. Astăzi iți spun „Multe împliniri!”. Si-ti mulțumesc ca ești alături de mine!

21. La mulți ani, Andreea! Așa cum soarele luminează pentru toată omenirea așa și tu îmi luminezi mie viața. Fie-ți viața senină ca răsăritul de soare iar sufletul mereu curat și tânăr ca roua de pe flori. Îți doresc o zi de neuitat care să țină o viață întreagă!

22. Pe o petală de lalea, La Mulți Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc și te ador!

23. Felicitări, dragul meu Andrei, cu ocazia aceastei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani în cântec de clopoței de bucurie!

24. Se spune că iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat că cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, Andrei, frățiorul meu drag!

25. Un gând bun și-o sărutare/ Azi, la ceas de aniversare/ Sfântul Andrei să te ocrotească/ Visele să ți se-mplinească!/ La mulți ani, Andrei/Andreea!

Mesaje de Sfantul Andrei.  Tradiții de Sf Andrei

Data de 30 noiembrie este cunoscută la români drept ziua Sfântului Andrei, o zi încărcată de simbolistică, superstiţii şi datini. Se spune că Sfântul Andrei este ocrotitorul românilor deoarece el este cel care a creştinat poporul român după ce a poposit în Dobrogea.

Prima Biserică creştină de pe teritoriul ţării noastre şi primii preoţi ortodoxi poartă marca Sfântului Andrei, produs direct al acţiunilor acestuia. Pe lângă această semnificaţie, în conştiinţa românească dăinuie o serie de superstiţii, obiceiuri, unele explicabile, altele nu.

Obiceiurile şi datinile româneşti care învăluie această zi sunt numeroase şi au farmecul lor. Ziua de Sfântul Andrei generează atât bucurie, cât şi frică în rândurile românilor din pricina credinţei în strigoi şi moroi.

Aceste obiceiuri şi superstiţii diferã şi în funcţie de zona geograficã, dar simbolistica este cam aceeaşi. Oamenii vizau belşugul, casãtoria, protecţia de elemente malefice şi cãutau un salvator în Sfântul Andrei.  

Superstiții de Sfântul Andrei

Interesant este faptul cã românii îşi sãrbãtoresc patronul spiritual pe 30 noiembrie, iar ziua naţionalã, 1 decembrie, ziua unirii tuturor provinciilor româneşti, este imediat urmãtoarea.

Cele douã componente, spiritualul şi istoricul se alãturã pentru a fi comemorate. Este o perioadã cu o mare încãrcãturã simbolicã, scrie historia.ro. 

O explicaţie pentru existenţa obiceiurilor păgâne într-o zi de mare sărbătoare creştină este faptul că ziua de celebrare a Sfântului Andrei s-a suprapus zilei de celebrare a unei importante divinităţi dacice, personificare a lupului. Românii sunt creativi şi, desigur, au îmbogăţit această zi cu preziceri ale viitorului în dragoste şi ale prosperităţii.

Data de 30 noiembrie reprezintã şi ultima zi de toamnã din an, iar multitudinea de superstiţii şi obiceiuri marcheazã începutul iernii, încetinirea ciclului naturii, şi, implicit, momentul în care hotarul dintre viaţã şi moarte este extrem de fragil. Aceasta ar putea fi o altã explicaţie a faptului cã românii considerã noaptea de Sfântul Andrei momentul în care lumea celor vii se întrepãtrunde cu cea a spiritelor. 

În noaptea de 29/30 noiembrie se crede că îşi fac apariţia strogoii şi moroii, duhuri rele, iar oamenii apelează la puterile magice ale usturoiului pentru a fi protejaţi.

Uşile, ferestrele, grajdurile sunt unse cu usturoi, oamenii manâncă usturoi sau chiar se ung pe corp cu el pentru a nu fi atacaţi de aceste creaturi nefaste. Aceste obiceiuri pãgâne sunt menite a asigura protecţieoamenilor, animalelor şi gospodãriilor. Se crede ca în această noapte „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Maleficul se îmbinã cu beneficul, dar binele învinge din nou.

Ritualurile de dragoste nu lipsesc, iar fetele care vor să-şi vadă în vis “ursitul”, îşi pun busuioc sau 41 de boabe de grâu sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acestea trebuie să recite şi un descântec înainte de a adormi:„Voi, 41 de fire de grâu, / Eu voi adormi/ Şi voi hodini/ Dar eu mă rog lui Dumnezeu/ Să-mi trimită îngerul meu, / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu”. 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Descoperire revoluționară în medicină: Un test de sânge ar putea detecta 50 de tipuri de cancer în stadiu incipient

Publicat

laborator analize medicale

Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS) anunță că va efectua un program-pilot pentru un test capabil să detecteze rapid peste 50 de tipuri diferite de cancer, test care ar putea ajuta mii de oameni și care ar putea să ajute la tratarea mai bună a cancerului în fazele sale incipiente, relatează CNN.

Testul de sânge „Galleri” a fost dezvoltat de o companie din California, Grail, și va fi folosit pentru prima oară pentru 165.000 de pacienți, a anunțat NHS într-un comunicat de presă, vineri. Grail, a cărei activitate se concentrează pe soluții pentru detectarea timpurie a cancerului, este susținută de miliardari americani precum Bill Gates sau Jeff Bezos.

Cei de la NHS spun că testele de sânge ar putea fi extrem de utile în identificarea tipurilor de cancer care sunt dificil de diagnosticat și tratat timpuriu – „Detectarea timpurie, în special pentru tipurile de cancer greu de tratat, precum cel ovarian sau cel pancreatic, are potențialul de a salva foarte multe vieți. Peste 1000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer zilnic în Regatul Unit”, a declarat Simon Stevens, directorul executiv al NHS.

Programul pilot de folosire a acestui nou test va începe la mijlocul anului viitor și va implica 165.000 de persoane, dintre care 140.000 cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani care nu au simptome dar care vor fi testate pe parcursul a trei ani.

Ceilalți 25.000 vor fi persoane cu posibile simptome de cancer pentru care testele vor fi folosite pentru a detecta mai rapid boala.

Rezultatele finale sunt așteptate până în 2023, urmând ca până în 2025 testul să poată fi utilizat la scară largă. Cei de la Grail au declarat într-un comunicat că, pe baza datelor obținute, „folosirea Galleri are potențialul să înjumătățească numărul de diagnosticări ale cancerului în stadiu terminal, ceea ce ar reduce considerabil numărul de decese din cauza acestei maladii, în Regatul Unit, cu aproape o cincime”.

Nu toți experții oncologi sunt de părere însă că NHS ar trebui să efectueze acest program-pilot. Paul Pharoah, profesor la Universitatea Cambridge spune că are dubii cu privire la eficiența acestui test, în contextul datelor limitate care au fost publicate. Alți experți sunt de părere că ar trebui să existe un număr mai mare de teste înainte de a începe programul pilot și că dovezile științifice actuale nu demonstrează fără dubiu că testul ar avea capacitatea să detecteze cancerul în stadiu incipient.

sursa: digi24.ro, cnn.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate