Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Legea Bunului Simț: Facilități pentru femeile însărcinate și însoțitorii copiilor mai mici de 5 ani. Declarații Alin Ignat

Publicat

Deputatul PNL de Alba, Alin Ignat, a anunțat vineri principalele prevederi cuprinse în ”Legea Bunului Simț”, co-semnată de el și care urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat. 

Potrivit ”Legii Bunului Simț”, femeile însărcinate sau însoțitorii copiilor mici de până la 5 ani, vor avea o serie de facilități precum prioritate la ghișeele instituțiilor publice, la casele de marcat din magazine, locuri speciale de parcare sau prioritate la îmbarcarea în avion.

”Peste tot unde există instituție publică, care furnizează un serviciu public, femeile însărcinate și însoțitorii copiilor cu vârsta de sub 5 ani au prioritate.

La fel la supermarketuri sau magazine, de obicei unde se formează cozi. Operatorii economici și instituțiile publice vor fi obligați să afișeze acest lucru la vedere…

Probabil vor exista operatori și chiar instituții publice care vor alege să facă ghișee, case de marcat, dedicate pentru aceste persoane și atunci nu mai vorbim de priorități la cozi.

Exact cum există locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, vor exista și locuri de parcare marcate cu însemne specifice pentru însoțitorii copiilor cu vârstă de sub 5 ani sau femeile însărcinate” a spus Alin Ignat.

El a mai spus că ideea i-a venit când pleca într-un concediu cu avionul și când a observat că familiile cu copii mici nu aveau prioritate la diferitele cozi din aeroport, după care a discutat ideea cu colegii.

Ignat a precizat că legea a fost adoptată de Senat, urmând să fie dezbătută în Camera Deputaților.

Ce prevede ”legea bunlui simț”:

Angajaţii unităţilor comerciale, precum şi cei ai instituţiilor publice şi private au obligaţia de a prezenta la casele de marcat sau casierii sau acolo unde se înfăptuieşte serviciul oferit de aceştia afişe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/ sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, mai prevede proiectul de lege.

Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organelor abilitate săvârşirea acestei contravenţii, care se sancţionează cu sume prevăzute între 200 şi 100.000 de lei.

Companiile private sau de stat sunt obligate să aibă un afiş în care să se menţioneze faptul că există prioritate pentru mămici şi pentru persoanele însoţite de copii până la 5 ani, iar angajaţii trebuie să respecte legea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Classicx

    sâmbătă, 17.06.2023 at 08:51

    Bunul simt se cultiva in familie, in școală, in societate… nu cred că era necesară o lege! Mai mult, bunul simț nu se limitează doar la ce presupune aceasta lege… poate ar trebui sa-i schimbați denumirea! Sau sa introduceți ceva articole care sa cuprindă și prevederi pentru bătrânii care stau la cozi, in picioare in autobuze… Nu toți au nepoți sub 5 ani, pe care să-i care după ei

  2. Alina

    sâmbătă, 17.06.2023 at 15:32

    Acest domn parlamentar să lucreze la o lege sau mai multe pt.a se proteja bolnavii batrani care stau neputincioși la cozi la spitale,pt.tratamente,pt.a nu se mai angaja la stat pe pile,să nu se mai dea bani la partide etc.

  3. Pamfil

    luni, 19.06.2023 at 08:27

    dar vai, ce problema esentiala… Pana acuma se bagau in fata ta la rand si fara plod. Oricum, la orice stimul cretin, eu reactionez automat. Dai legi inepte si cretine, reactionez in moduri… neasteptate. Pai sa vad cine mai ajuta pe cineva care-si cara copilu ca pe caine dupa el/ea. Nici un pai nu o sa ridic. sa-l cheme pe tovarasu’ Ignat sa-i ajute.

    Ajungem ca in tarile decandente din vest. Acolo nici un barbat nu mai deschide o usa pentru o femeie pentru ca poate fi dat in judecata pentru agresiune sexuala.

  4. Ioana

    miercuri, 21.06.2023 at 12:02

    toti avem acasa sau posibil sa ajungem batrani. Dar faptul ca tu ca batran te plimbi cu autobuzul ca un nesimtit doar pt ca ai gratuitate, din centru la gara,cetate si retur ca doar nah…ce sa faci si tu cu atata timp liber…ai iesit la socializare,…nu inseamna ca vei ce vin de la sau merg la munca /scoala,trebuie sa iti cedeze tie locul. eventual sa va doneze un deodorant si o pasta de dinti,da. La cozi stati ca doar nu va cauta…acasa.

  5. DC

    marți, 23.04.2024 at 18:38

    absurd și discriminatoriu. sigur ca dai prioritate unei femei însărcinate în luna mare sau unui copilaș obosit care plânge, dar prioritate pentru doi tineri părinți cu copilul în cărucior care se plimba vreo 2-3ore prin magazin și obosesc brusc la casă?? dar persoanele în vârstă, bolnave, obosite de la serviciu, …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax