Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: „Legiunea Română de la Alba Iulia” iese în stradă de 1 Decembrie. Proiect pentru sărbătorirea Centenarului Unirii

Publicat

noaptea muzeelor 1 „Ținutele Istoriei V. Garda Națională de la Alba Iulia”, un proiect realizat de Muzeul Național al Unirii a fost desemnat câștigător în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național 2016, aria Patrimoniu imaterial. Proiectul a obținut 93,33 de puncte și o finanțare de 54.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru a pune „pe picioare” „Legiunea Română de la Alba Iulia”. Pentru ca până în luna noiembrie acest proiect să fie finalizat, echipa Muzeului are nevoie de 10 voluntari care să formeze această legiune.

Scopul proiectului este reconstituirea unui detașament de 10 oameni, reprezentând Garda Națională de la 1 decembrie 1918 sau „Legiunea română de la Alba Iulia”, formațiune care a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor de la 1 Decembrie, potrivit iniţiatorilor.

Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul acestui proiect se vor face lecții specifice cu elevii școlilor partenere, vor fi selectaţi voluntari pentru componenta gărzii, se vor face echipamente specifice pe tiparul armatei austo-ungare, precum și un catalog de prezentare.

Proiectul face parte dintr-un program pe 3 ani, vizând sărbătorirea Centenarului Unirii. Odată finalizată componența militară, se va trece la componenta civilă, reconstituirea segmentului politic și a marii mase de participanți la unire, țărani, muncitori etc.

Anul acesta, de 1 Decembrie, vom putea admira „Legiunea Română de la Alba Iulia” mărșăluind pe străzile din oraș.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax