Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Locomotiva „Mocăniţei” restaurate cu 150.000 de euro a ajuns la Zlatna. Trenul de epocă ar putea circula din iunie, spre Alba Iulia

Publicat

mocanita zlatna La Zlatna a sosit miercuri, locomotiva „Mocăniţei” ce a fost restaurată prin grija Primăriei Zlatna în colaborare cu Consiliul Judeţean şi va circula spre Alba Iulia, pentru turişti. Investiţia pentru această atracţie turistică a fost de 150.000 de euro, potrivit primarului Silviu Ponoran şi mai urmează să fie adus în oraş şi un vagon, şi el restaurat, pentru a completa garnitura trenului de epocă. Din precizările edilului, trenul ar putea circula pe linie clasică, de luna viitoare.

„Urmează să aducem şi vagonul, cel mai probabil la sfârşitul acestei săptămâni. Investiţia pentru restaurarea locomotivei a fost de 150.000 de euro. Vom face probe <de drum> şi trebuie să vedem dacă găsim specialişti care să o conducă. Ideea noastră este să punem în circulaţie trenul de epocă de la Zlatna către Alba Iulia, în funcţie de lucrările care se desfăşoară în zonă (la calea ferată – n.r.) şi alte detalii administrative, fiind posibil să reuşim acest lucru de săptămâna viitoare”, a declarat primarul Silviu Ponoran pentru Alba24.

Trenul a fost restaurat la Uzinele „16 Februarie” din Cluj. Locomotiva a fost găsită într-un depozit la Sibiu, unde „zăcea” de 19 ani. „Crescuse şi un copac în ea”, spune Ponoran.

Potrivit declaraţiilor edilului, primăria a cumpărat locomotiva la începutul anului 2013, de la un lichidator din Braşov şi, cu bani din buget şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, a început restaurarea acesteia.

La sfârşitul lucrărilor, locomotiva va circula pe linie de cale ferată clasică, cu un vagon pentru călători, între Zlatna şi Alba Iulia.

Reamintim că astfel de atracţii turistice sunt şi la Alba Iulia, unde este expusă o locomotivă restaurată a Mocăniţei, trenul care circula pe linia îngustă înainte de 90, dar şi la intrarea în Cîmpeni.

“Mocănița” trecea prin mijlocul oraşului Alba Iulia și a fost o prezență îndrăgită, chiar un simbol pentru albaiulieni. Celebra “Mocăniță”, trenul cu aburi pe linie îngustă făcea legătura între Alba Iulia și Zlatna. A circulat până în anii 80.

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii. Mocăniţa a transportat, de-a lungul vremii, atât călători, cât şi mărfuri, precum lemnul exploatat din munţi. Trenul şi-a încheiat activitatea în anii ’90, acesta fiind lăsat de izbelişte, iar linia a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi.

Segmentul de linie care nu a fost distrus în totalitate şi a putut fi repus în funcţiune a fost cel dintre Câmpeni şi Abrud.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Geo

    duminică, 07.06.2015 at 18:15

    Unde se poate gasi un program dupa care circula un pret?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax