Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO. Ministrul Educaţiei, la Alba Iulia: O treime dintre şcolile doctorale se vor închide. Universităţile ar trebui să comunice mai mult performanţa

Publicat

adrian curaj Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că în următorii doi-trei ani, o treime din şcolile doctorale se vor închide, iar altele se vor concetra, vor face masă critică pe anumite domenii. În opinia sa, universităţile şi Academia Română sunt singurele responsabile de calitatea a ceea ce se întâmplă în doctorat şi că universităţile sunt cele care ar trebui să comunice mai mult performanţa.

„Până la sfârşitul lunii mă aştept să putem anunţa acel proiect de evaluare a şcolilor doctorale din România. Şi în următorii doi-trei ani – nu poţi evalua 360 de şcoli doctorale mai repede -, cred că o treime dintre ele se vor închide, altele se vor concetra, vor face masă critică pe anumite domenii. Apoi vom avea confortul să fim expuşi unor evaluări internaţionale, astfel încât părerea celor care vor face evaluarea să nu fie rea, ci bună, şcoala doctorală românească are un potenţial extraordinar”, a declarat Adrian Curaj.

În opinia sa, prin cadrul legal, context instituţional puternic, responsabilitatea deplină spre instituţii care să producă rezultate şi să facă recomandări, o investiţie mare spre universităţi, evaluarea şcolilor doctorale şi rezultatul ei, „combinat cu acceptarea ideii că universităţile şi Academia Română sunt singurele responsabile de calitatea a ceea ce se întâmplă în doctorat”, toate acestea ar trebui să rezolve problemele din sfera doctoratului.

Ministrul Educaţiei susţine că universităţile ar trebui să comunice mai mult performanţa şi calitatea.

„Am încredere că şcoala românească este puternică şi are calitate. Nu se vede această calitate pentru că nu o comunicăm cât trebuie, şi aici universităţile au rol, ar trebui să comunice mai mult performanţa şi calitatea, şi am încredere că mecanismul instituţional, legal şi contextul nou creat va duce la o altă imagine a şcolii româneşti”, a mai spus Curaj.

Ministrul s-a referit şi la selectarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), confirmând că va numi membrii acestuia, săptămâna viitoare.

„Am discutat astfel încât să nu fie doar o decizie a unui ministru, ci un proces în care societatea se contruieşte ea însăşi. Sunt 140 de oameni care selectează CNATDCU. Nu s-a mai făcut până acum un asemenea mecanism transparent. Săptămâna viitoare voi numi CNATDCU.

Pe de altă parte trebuie să discutăm foarte serios cum arată sistemul care să ducă la depăşirea acestei perioade, pentru că nu este moment, ci perioadă critică. Eu am mare încredere că paşii pe care i-am făcut în clarificarea cadrului legislativ vor putea să redea încrederea în sistemul de doctorat”, a spus Curaj.

Ministrul Educaţiei a participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la Gala Profesorului Bologna, eveniment în cadrul căruia au fost premiaţi 89 de profesori apreciaţi de către studenţi.

Vezi şi FOTO-VIDEO: GALA Profesorului Bologna, la Alba Iulia. Studenţii i-au premiat pe „cei mai tari profi din ţară”. Vezi cine sunt

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax