Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Robert Cazanciuc, prezent la Alba Iulia, pentru ședința de bilanț a Curții de Apel. Precizări despre instanțele din Alba

Publicat

YouTube video

Ministrul Justiției Robert Cazanciuc a fost prezent joi la Alba Iulia pentru a participa la Adunarea Generală a judecătorilor tuturor instanțelor de pe raza Curții de Apel Alba Iulia. Începând cu ora 13.00, acesta a participat la o conferință de presă alături de președintele Curții de Apel Alba Iulia, Alexandra Iuliana Paștiu și fostul președinte, Adriana Petrașcu.

Joi, 20 februarie 2014, la Curtea de Apel Alba Iulia s-a discutat Bilanţul activităţii desfăşurate în cursul anului 2013 în cadrul Adunării generale a judecătorilor acestei instanțe, cu participarea judecătorilor din circumscripția curţii de apel.

Înaintea ședinței, fostul președinte al Curții de Apel Alba Iulia, Adriana Petrașcu, a făcut câteva precizări despre activitatea Curții în anul 2013, comparativ cu 2012.

„La nivelul instanțelor au fost înregistrate 139.364 de cauze, cu 13.474 cauze mai puțin decât în 2012. Din totalul acestora, 18.910 cauze noi au fost înregistrate la Curtea de Apel Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia este cea mai încărcată din țară, cu o încărcătură de 1.915 cauze/judecător și 1.787 cauze pe schemă. Cu toate astea, toți indicatorii au crescut. A crescut numărul cauzelor soluționate cu 3.083 de cauze, a crescut volumul mediu de cauze soluționate pe judecător de la 1.363 în 2012 la 1.467 în 2013, a scăzut stocul de dosare cu 2.430 de dosare, de la 9.023 cauze existente în anul 2012 la 6.593 de cauze la finele anului 2013. A crescut operativitatea cu 9,5%, de la 67,93 % la 77,43 %”, a spus Adriana Petrașcu.

Adriana Petrașcu: „Cred că ar trebui acordată o mai mare credibilitate propunerilor făcute de președinții curților”

„Nu am reușit să fim înțeleși de CSM și Minister, pentru a echilibra încărcătura de activitate la același nivel. Cred că ar trebui acordată o mai mare credibilitate propunerilor făcute de președinții curților, de suplimentarea și reducerea schemelor de personal din circumscripția curții respective șiș doar dacă posturile sunt mult peste media națională, atunci să opereze trecerea la alte instanțe. Până acum nu s-a procedat în felul acesta. În urma sondajelor de opinie pe care le-am fpcut prin psihologul instanței, părerea celor care au participat la activitatea de judecată este bună. Ne apreciau ca o instanță serioasă, așa cum suntem”, a spus Adriana Petrașcu în conferință de presă.

Adriana Petrașcu s-a pensionat: „Îi doresc succes noii conduceri”

Cu această ocazie, fostul președinte al Curții de Apel Alba Iulia, Adriana Petrașcu, a ținut să își transmită gândurile bune către noua conducere a instituției. „Îi doresc succes noii conduceri. Sunt convinsă că cultura existentă la noi, de bun colaborare, de respect al tuturor va fi continuată”.

La rândul ei, noul președinte al Curții de Apel Alba Iulia, Alexandra Iuliana Paștiu, i-a transmis mulțumirile ei Adrianei Petrașcu, pe care a caracterizat-o ca fiind un „etalon în justiția din Alba.”

Construcția unui nou tribunal la Alba Iulia ar putea începe în 2014

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a făcut câteva precizări despre instanțele din Alba. Potrivit acestuia, principalele probleme ar fi legate de încărcătura mare pe judecător și cea legată de infrastructură.

„Într-un periplu pe care îl voi face prin țară pentru a discuta cu judecătorii și procurorii, am ajuns prima dată la Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia este instanța cu cea mai mare încărcătură pe judecător și am vrut să văd cum pot să detensionez lucrurile și ce poate să facă Ministerul pentru instanțele din Alba. Este evident că aici la Alba principala problemă de infrastructură este cea a Tribunalului. Sunt câteva soluții propuse pe plan local, pentru începerea construcției unui nou tribunal. Sper să putem demara acest lucru în 2014, cu finanțare fie de la buget fie externă. Clădirea în care ne aflăm poate intra și ea în reabilitare pe programul 2014-2020. Vom încerca sî introducem sediile istorice ale instanțelor în programe de reabilitare pe fonduri europene”, a spus ministrul Robert Cazanciuc la Alba Iulia.

Vedeți mai jos în video declarațiile complete ale ministrului:

YouTube video

Legat de efectele noilor coduri, ministrul a spus că acestea „nu sunt de natură să creeze blocaje”:

YouTube video

La şedinţa de bilanţ au fost invitați din partea Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Horaţius Nicolae Dumbravă şi judecător Alexandru Şerban, membri aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

La prezentarea bilanțului au participat și reprezentanți ai instituțiilor cu care colaborează Curtea de Apel Alba Iulia: Inspectoratul de Poliție Județean Alba, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și alții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax