Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Modificări la decontarea lemnului de foc și pentru beneficiarii cardului de energie. Decizii luate de Guvern

Publicat

Mai multe decizii în ceea ce privește beneficiarii cardului de energie și decontarea lemnelor de foc au fost luate miercuri, 11 ianuarie, de Guvern. 

Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, Guvernul a adoptat o ordonanță simplă cu mai multe modificări importante pentru beneficiarii de card de energie.

Beneficiarii care nu au nomenclator stradal

„Prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliul fără nomenclator stradal, la sate, mai ales în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale. Aici e posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la o singură adresă.

Sunt din estimările noastre peste 550.000 de astfel de situații. Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe propria răspundere și cu informații culese din teren de către Poșta Română. Practic, să ajungem în posesia acestor informații cu clarificarea domiciliului și respectiv a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să putem face verificările în ceea ce privește plafonul de venit și respectiv calculul venitului mediu/membru de familie/loc de consum.

Deci, practic, mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie până pe data de 1 februarie. Vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem în localitățile rurale, unde toți beneficiarii figurează la aceeași adresă”, a declarat ministrul Marcel Boloș

Situația colocatarilor

„În situația în care beneficiarii au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situația de a fi exclus din lista de beneficiari.

Pentru aceasta mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa Primăriei din raza de domiciliul pentru a i se întocmi o anchetă socială, în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu.

Noi acordăm sprijinul pentru compensarea prețului la facturile pentru energie în funcție de locul de consum, consumurile energetice ale locului de consum și încercăm să respectăm plafonul de venit la locul de consum, să nu depășească 2.000 de lei”, a mai explicat ministrul.

Lemnele de foc cumpărate pentru sezonul rece

În ceea ce privește lemnele de foc cumpărate pentru sezonul, a fost stabilit un sistem de decontare.

„Dacă au documente justificative, respectiv factură și documentul de plată, intră în sistemul de decontare și pot ridica în numerar de la poștaș sau de la oficiile poștale sumele pe care le-au cheltuit. Un mecanism în favoarea beneficiarilor care permite decontarea sumelor achitate în numerar”, a precizat ministrul Boloș.

Toate modificările au fost făcute prin decizii ale Guvernului în urma ședinței de miercuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax