Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ororile războiului, iubirile ascunse și năravurile politicii ”urcă pe scenă” la Alba Iulia, în cadrul festivalului Povești

Publicat

Politica, războiul, violența domestică, valorile religioase, dezbinarea familiilor din cauza migrației, dar și dragostea și iubirea ascunsă, toate vor prinde viață pe scenă, la Alba Iulia. 

Timp de șapte zile, la Alba Iulia se va desfășura Festivalul Internațional de Teatru ”Povești”. Singura săptămână din an, când la Alba Iulia avem parte de teatru de dramă profesionist. 

Ajuns la ediția cu numărul XVII, evenimentul organizat anual de Teatrul de Păpuși ”Prichindel” se va desfășura ca de obicei cu casa închisă. Biletele scoase la vânzare s-au vândut în aproape două zile.

Marți, 14 mai a fost organizată prima conferință de presă a evenimentului din 2024. Festivalul va debuta duminică 19 mai, cu Tudor Chirilă la Casa de Cultură a Sindicatelor și se va închide sâmbătă, 25 mai, cu un concert Byron, lângă Palatul Principilor.

Poveștile din viață de zi cu zi prind viață pe scena festivalului

Anul acesta festivalul sta sub semnul poveștii.

”Întodeauna festivalul se va numi ”Festivalul Internațional de Teatru Povești”. Povestea este cea care este deasupra tuturor spectacolelor pe care noi le aducem la Alba Iulia.


Așa că într-adevăr de fiecare dată în cadrul festivalului se întâmplă să fie spectacole luate din realitatea în care trăim, fie că vorbim de război, de politică de comedie, teatrul e realitate până la urmă”, a declarat managerul Teatrului ”Prichindel” Ioana Bogățan.

Între ororile războiului, politică, migrație și violență domestică

Un spectacol cap de afiș al festivalului din acest an este cel al Teatrului Bulandra, ”Băieții de Zinc”. Regia este semnată de Yuri Kordonsky, după cartea ”Soldații de Zinc” scrisă de jurnalista Svetlana Aleksievici.

O mărturie dură a mamelor și nevestelor care și-au pierdut copiii sau soții în războiul dus de URSS, în Afganistan timp zece ani.

Pavel Bartoș revine la Alba Iulia cu un text vechi, dar atât de actual în 2024. Este vorba despre politică, viața unor politicieni care vine la pachet cu șantaj, intrigă, traseism politic, dar și erotism.

VEZI ȘI: VIDEO: Spectacole surpriză și nume mari la Festivalul de Teatru de la Alba Iulia. La ”Povești” cu Ioana Bogățan

”…Escu” este o coproducție a teatrului Stela Popescu din București alături de Teatrul Național Satiricus din Chișinău. Bazat pe un text din 1933, spectacolul pus în scenă va aduce în fața publicului, politica, aia fără perdea.

Copii crescuți de bunici, femei lăsate acasă să aibe grija de cei mici, bărbați părăsiți de soție. O realitate dură prin care au trecut multe familii din România, în ultimii 30 de ani.

”La câțiva oameni distanță de tine” este o piesă de teatru regizată de Radu Afrim. Este vorba despre o radiografie a unui fenomen des întâlnit: migrația.

Oameni care pleacă la muncă în străinătate pentru un loc de muncă mai bun. Dar ce se întâmplă cu cei care rămân în țară. Asta este tema spectacolului care va urca pe scenă, la Alba Iulia.

Violența domestică, arătată în public, într-un spectacol manifest pus în scenă de regizoarea din Alba Iulia, Anda Drăgan. ”Unele rufe se spală în public” este o piesă de teatru manifest, care se poate juca în spații neconvenționale.

VEZI ȘI: Festivalul internațional de teatru ”Povești” la Alba Iulia, 19-25 mai 2024. PROGRAMUL spectacolelor. Cum pot fi cumpărate bilete

O poveste a 30 de femei care au trecut prin ”iadul pe pământ, acasă, în familie. 30 de femei victime ale violenței domestice care au avut curajul să își spună povestea.

Un triunghi amoros urcă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Timp de aproape trei ore, actorul din Cugir, Richard Balint, alături de colegii săi ai Teatrului ”Regina Maria” din Oradea, spun povestea lui Cyrano.

Cyrano de Bergerac, cel care intră într-o poveste amoroasă, într-un triunghi amoros, spus în ritm si rime.

Piesele de mai sus sunt doar o mică parte a ceea ce va oferi festivalul de teatru din acest an, de la Alba Iulia.

Program Festivalul Internațional de Teatru „Povești” Alba Iulia 2024

Duminică, 19 mai

 • 11.00 Cafeaua cu tâlc – conferință de presă/ ArtCafe
 • 12.00 PĂCALĂ, regia Zeno Apostolache Kiss. Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel Târgu Mureș. Musical pentru întreaga familie/ Casa de Cultură a Studenților / 55 min.
 • 16.00 CINE ESTE PETER PAN? Atelier de scenografie. Coordonator Alina Herescu/ Sala Oglinzilor, Casa de Cultură a Studenților
 • 16.00 INVENTĂM POVEȘTI. Atelier de teatru interactiv. Coordonator Georgiana Dinescu/ Sala Amfiteatru, Casa de Cultură a Studenților
 • 16.30 Aventurile lui Sică, CĂȚELUȘUL FĂRĂ FRICĂ, de Violeta Nica. Lansare de carte/ Foaier Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 30 min
 • 17.00 CRAZY ANIMALS – KatastrofaClown. Andrea Fedi, Italia – spectacol non-verbal pentru întreaga familie/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 50 min
 • 18:30 SCAUNE… DE POVESTE – vernisaj expoziție de caricaturi semnate de Marius Damian/ Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor / 30 min.
 • 19.00 CĂSĂTORIA, regia Andrei și Andreea Grosu – Teatrul de Comedie București. Spectacol de teatru / 14+/ Casa de Cultură a Sindicatelor / 2h

Luni, 20 mai

 • 10.00 KUNTERBUNT, regia Ana Crăciun Lambru. Teatrul pentru Copii și Tineret Gong Sibiu. Spectacol de teatru pentru copii / 3+/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 50 min.
 • 11.00 EXTRATERESTRUL CARE ÎȘI DOREA CA AMINTIRE O PIJAMA, regia Béres László. Teatrul pentru Copii și Tineret MerlinTimișoara. Spectacol de teatru pentru copii / 6+/ Casa de Cultură a Studenților / 60 min.
 • 11.00 – 20.00 FANTEZIE PRIN FORMĂ ȘI CULOARE – Costache Gavril Siriteanu. Expoziție permanentă de artă plastică / foaier Casa de Cultură a Studenților
 • 12.00 Cafeaua cu tâlc – conferință de presă/ ArtCafe
 • 18.00 – 20.00 SCAUNE… DE POVESTE – Expoziție permanentă de caricaturi semnate de Marius Damian / foaier Casa de Cultură a Sindicatelor
 • 18.30 CE PREFERI?, de Dan Coman. Lansare de carte/ foaier Casa de Cultură a Sindicatelor/ 30 min.
 • 19.00 LA CÂȚIVA OAMENI DISTANȚĂ DE TINE, regia Radu Afrim. Coproducție Teatrul Național I.L.Caragiale București și Centru Cultural George Coșbuc Bistrița/ Spectacol de teatru pentru tineri și adulți / 15+ / Casa de Cultură a Sindicatelor/ 2h 20 min. (cu pauză)

Marți, 21 mai

 • 10.00 PLIP – Red Cloud Teatro de Marionetas, Portugalia. Spectacol non-verbal pentru copii / 4+/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 40 min.
 • 11.00 PUPĂZA DIN TEI, regia Cristian Mitescu. Teatrul pentru Copii și Tineret Colibri Craiova/ Spectacol de teatru pentru copii / 4+ /Casa de Cultură a Sindicatelor / 50 min.
 • 12.00 Cafeaua cu tâlc – conferință de presă / ArtCafe
 • 12.30 LITERATURA ÎN VREME DE RĂZBOI. BARBARIA NU VA AVEA NICIODATĂ ULTIMUL CUVÂNT. KADDISH, de Radu Vancu – conferință și lansare de carte cu Radu Vancu/ Sala Senatului a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia / 75 min.
 • 17:30 FANTEZIE PRIN FORMĂ ȘI CULOARE – Costache Gavril Siriteanu. Vernisaj expoziție de artă plastică / foaier Casa de Cultură a Studenților
 • 18.00 – 20.00 SCAUNE… DE POVESTE. Expoziție permanentă de caricaturi realizată de Marius Damian / foaier Casa de Cultură a Sindicatelor
 • 18.00 AGNES, ALEASA LUI DUMNEZEU, regia Sânziana Stoican/ Teatrul Nottara București/ Spectacol de teatru / 12+/ Casa de Cultură a Studenților / 1h 50 min.
 • 20.00 PARACLISERUL, regia Marcel Țop. Teatrul Dramaturgilor Români București/ Spectacol de teatru / 12+/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 1h 20 min.

Miercuri, 22 mai

 • 11.00 PARTE DREAPTĂ, regia Gabriela Lungu/ Teatrul Municipal de Păpuși Guguță Chișinău/ Spectacol de teatru pentru copii /3+ / Casa de Cultură a Studenților / 45 min.
 • 11.00 – 20.00 FANTEZIE PRIN FORMĂ ȘI CULOARE – Costache Gavril Siriteanu. Expoziție permanentă de artă plastică/ foaier Casa de Cultură a Studenților
 • 12.00 Cafeaua cu tâlc – conferință de presă / ArtCafe
 • 18.00 – 20.00 SCAUNE… DE POVESTE. Expoziție permanentă de caricaturi semnate de Marius Damian/ foaier Casa de Cultură a Sindicatelor
 • 18.00 LINIA SOLARĂ, regia Radu Iacoban. Teatrul Act București. Spectacol de teatru / 16+/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel/ 1h 20 min.
 • 20.00 …ESCU, regia Alexandru Grecu și Cristian Șofron. Coproducție Teatrul Național Satiricus I. L. Caragiale Chișinău și Teatrul Stela Popescu București. Spectacol de teatru/ 14+/ Casa de Cultură a Sindicatelor/ 1h 50 min.

Joi, 23 mai

 • 11.00 HANSEL ȘI GRETEL, regia Toma Hogea. Teatrul de Copii Arlechino Brașov. Spectacol de teatru pentru copii / 3+/ Casa de Cultură a Studenților / 50 min.
 • 11.00 – 20.00 FANTEZIE PRIN FORMĂ ȘI CULOARE – Costache Gavril Siriteanu. Expoziție permanentă de artă plastică / Casa de Cultură a Studenților
 • 12.00 Cafeaua cu tâlc – conferință de presă / ArtCafe
 • 17.30 THE STRINGS OF MUSIC. Teatrul de Marionete Antamapantahou, Grecia. Spectacol muzical cu marionete pentru toate vârstele/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 50 min.
 • 18.00 – 20.00 SCAUNE… DE POVESTE. Expoziție permanentă de caricaturi semnate de Marius Damian/ foaier Casa de Cultură a Sindicatelor
 • 19.00 CYRANO DE BERGERAC, regia Horia Suru. Teatrul Regina Maria Oradea/ Spectacol de teatru / 14+/       Casa de Cultură a Sindicatelor / 2h 40 min. (cu pauză)

Vineri, 24 mai

 • 11.00 TREI CADOURI FERMECATE, regia Cristian Pepino. Teatrul de Păpuși Puck Cluj-Napoca/ Spectacol de teatru pentru copii / 4+/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 50 min.
 • 11.00 – 22.00 FANTEZIE PRIN FORMĂ ȘI CULOARE – Costache Gavril Siriteanu. Expoziție permanentă de artă plastică / foaier Casa de Cultură a Studenților
 • 12.00  Cafeaua cu tâlc. Conferință de presă / ArtCafe
 • 18.00 LUMEA LUI FRANK, regia Vlad Zamfirescu. Teatrul Metropolis București. Spectacol de teatru/ 14+/ Casa de Cultură a Studenților/ 1h 45min.
 • 20.00 ALICE, regia Ada Milea. Universitatea de Arte Târgu Mureș. Musical pentru toate vârstele/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 50 min.

Sâmbătă, 25 mai

 • 10.00 INVENTĂM POVEȘTI. Prezentare atelier de teatru interactiv. Coordonator Georgiana Dinescu/Sala Amfiteatru, Casa de Cultură a Studenților
 • 11.00 – 13.00 FANTEZIE PRIN FORMĂ ȘI CULOARE – Costache Gavril Siriteanu. Expoziție permanentă de artă plastică / Casa de Cultură a Studenților
 • 11.00 Premiem voluntariatul – Artcafe / 30 min.
 • 11.30 PĂPUȘA ERAM EU. Omul de teatru Maria Mierluț, de Toma Hogea. Lansare de carte/ Artcafe / 30 min.
 • 12.00 MUNCHHAUSEN, BARONUL POZNAȘ, regia Dan Tudor – Teatrul de Animație Țăndărică București. Spectacol de teatru pentru copii / 4+/ Casa de Cultură a Studenților / 50 min.
 • 14.00 – 17.00 UNELE RUFE SE SPALĂ ÎN PUBLIC, regia Anda Drăgan
 • 14.00, 14.30,15.00,15.30, 16.00, 16.30 / 20 min. – Compania de teatru Amalgam Cluj-Napoca. Spectacol-instalație / 16+/ Cramele palatului – Centrul Cultural Palatul Principilor Alba Iulia
 • 16.30 CINE ESTE PETER PAN? Prezentare atelier de scenografie. Coordonator Alina Herescu/ Sala Oglinzilor, Casa de Cultură a Studenților
 • 17.30 GHEORGHE DINICĂ. „Marele singuratic”…, deIon Moldovan. Lansare de carte/ Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 30 min.
 • 18.00 BĂIEȚII DE ZINC, regia Yury Kordonsky – Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra București/ Spectacol de teatru/ 14+ / Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 1h 30 min.
 • 20.00 BYRON – Concert și lansare de album/ Esplanada Palatul Principilor Alba Iulia

Luni-vineri

 • Inventăm povești – atelier de teatru interactiv – 6– 13 ani
 • Cine este Peter Pan?– atelier de scenografie – 15 – 19 ani

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax