Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Panică pe pârtia Clăbucet de la Predeal. Un urs a fugărit un schior. Mai mulți turiști au sunat îngroziți la 112

Publicat

YouTube video

Panică pe pârtia Clabucet din Predeal. Un turist care schia sâmbătă pe pârtie a avut ghinionul de a se întâlni cu un urs, care a început să-l urmărească și să alerge după el

Incidentul a fost observat de oamenii care erau în telescaun. Aceștia au încercat să îl avertizeze pe schiorul aflat în pericol.

Turiștii au sunat îngroziți la 112 de trei ori pe parcursul zilei de sâmbătă pentru a semnala prezența unui urs pe pârtiile din Predeal. În cele din urmă, animalul a fost alungat în pădure de către jandarmi scrie România24.ro

„Dă-i mai repede, dă-i mai repede! Hai, că te fugărește ursul! Dă-i mai repede! Doamne ferește, nu te mai uita înapoi!” – i-au strigat oamenii din telescaun schiorului dup care alerga un urs.

Din fericire, tânărul a scăpat cu bine după întâlnirea neașteptată cu animalul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmerie, Ion Zaharia, a declarat la Digi24 că turistul a procedat corect atunci când, la un moment dat, a aruncat rucsacul, iar ursul a devenit preocupat să examineze acest obiect, iar pericolul a fost depășit.

Potrivit jandarmilor montani, în cursul zilei au fost primite trei apeluri la 112 care semnalau prezența unui urs. Două apeluri se refereau la pârtia Clăbucet, iar un altul la pârtia pe care schia turistul fugărit de animal, o pârtie care, din câte se pare, era închisă. În consecință, autoritățile din Brașov au emis două mesaje Ro-Alert. 

Nu este însă prima dată când este semnalată prezența unui urs pe pârtia Clăbucet.
Și săptămâna trecută un pui de urs a fost filmat în timp ce traversa o zonă în care se aflau turiști, în apropiere de zona de telescaune.

La fiecare dintre apelurile primite sâmbătă, jandarmii s-au deplasat în zonă cu un ATV cu șenile, iar ursul, speriat probabil de zgomot, s-a refugiat în pădure. Ion Zaharia spune că astfel de incidente nu sunt ieșite din comun, ba chiar anul acesta au fost mai puține decât în anii precedenți.

O variantă luată în calcul acum este relocarea animalului, soluție care a fost aplicată și anul trecut.

„A fost vorba despre același urs, care a apărut pe Pârtia Clăbucet și Sub Telefetic”, spun jandarmii din Brașov.

La fiecare apel, jandarmii montani au intervenit și au îndepărtat animalul de pe pârtie.

În cele din urmă, ursul a fost izgonit în pădure de zgomotul făcut de ATV-ul cu șenile folosit de jandarmi.

În urma apelurilor repetate, jandarmii au luat legătura și cu administratorul fondului de vânătoare, care va începe procedurile pentru relocarea animalului.

 Mediafax, Digi24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Ce a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat despre măsurile luate după întâlnirea cu proprietarii fabricilor de porțelan din Alba Iulia

Publicat

Alba24 l-a întrebat pe premierul Nicolae Ciucă care sunt măsurile concrete care au fost luate după întâlnirea cu reprezentanții industriei de porțelan din Alba Iulia, care a avut loc în data de 14 septembrie. 

Asta în contextul în care industria porțelanului are probleme mari din cauza prețurilor la energie și a concurenței cu fabricanții din China, care în această situație își permit să producă mult mai ieftin.

Răspunsul poate fi urmărit la minutul 1:10:30

După ce a spus că ”înțelege problemele cu care se confruntă”, premierul a oferit o explicație lungă, din care s-a desprins ideea ca aceste companii să poată semna ”contracte pe termen și lung” grație unor strategii de vânzări viitoare, care urmează să fie întocmite de companiile energetice de stat.

Practic, companiile care produc porțelan, una dintre cele mai dezvoltate industii din județul Alba, sunt, cu excepții punctuale, în aceeași situație în care erau și înainte de întâlnirea cu Nicolae Ciucă.

Declarația lui Nicolae Ciucă:

”Am avut o întâlnire la sediul Guvernului cu conducerea celor două companii, am înțeles foarte bine problemele cu care se confruntă, am avut o discuie și astăzi cu doamna comisar care ar fi posibilitățile să putem sprijini marii consumatori de energie electrică și gaze, la nivel politicii de coeziune.

Această politică nu poate fi aplicată, atunci tot ceea ce poate să se constituie în măsuri pe care le luăm în sprijinul acestor companii, pot veni de la Guvern,

Sigur, există deja o măsură care a fost aplicată prin fondurile europene și ea a intrat în vigoare la finele lunii septembrie,  fiind vorba despre o compensare într-un procent, sigur nu care să acopere evoluția prețurilor la energie electrică și la gaze dar totuși s-a adoptat această măsură.

În urma întâlnirii, am stabilit cu dumnealor că la nivelul Guvernului putem să asigurăm prin companiile naționale elaborarea strategiilor de vânzare astfel încât să poată să fie încheiate contracte bilaterale pe termen mediu și lung.

Tot acest demers urmează să se realizeze în luna noiembrie, termen pe care companiile de energie în au pentru elaborarea strategiilor.

Deja a fost un demers pe care Guvernul l-a întreprins prin identificarea unor cantități de gaze care să fie pus la dispoziția industriei.

Acest demers a avut loc săptămâna trecută și în acest moment vă pot spune că avem cantitățile de gaze necesare care deja au fost oferite pieței” a spus Nicolae Ciucă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbați prinși la furat porumb, pe un teren din Coșlariu. Polițiștii le-au deschis dosar penal

Publicat

Doi bărbați din Mogoș au fost prinși la furat porumb, pe un teren din Coșlariu. Polițiștii au deschis dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, marți, 4 octombrie, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat, în flagrant delict, doi bărbați, de 49 și 52 de ani, din comuna Mogoș, județul Alba, în timp ce sustrăgeau porumb de pe o parcelă situată pe raza localității Coșlariu.

Asupra acestora au fost găsiți mai mulți saci cu porumb pe care intenționau să îi transporte cu un autoturism care era parcat, pe câmp, lângă parcela cultivată cu porumb.

Față de cei doi bărbați, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Clădirile Liceului Tehnologic ”Alexandru Domșa” din Alba Iulia vor intra în renovare. Cât este investiția și lucrări propuse

Publicat

La clădirile Liceului Tehnologic ”Alexandru Domșa” din Alba Iulia vor fi efectuate lucrări de creștere a eficienței energetice, printr-un proiect depus pentru finanțare prin PNRR. Consiliul Local a aprobat luni actualizarea datelor investiției.

Proiectul ”Creșterea eficienței energetice a clădirilor de învățământ din Municipiul Alba Iulia – Liceul Tehnologic Alexandru Domșa” este depus pentru finanțare prin PNRR. Au fost cerute clarificări, cu termen limită 4 octombrie, astfel încât Consiliul Local a aprobat investiția actualizată în ședință de îndată, luni, 3 octombrie.

A fost completată anexa privind descrierea sumară a investiției cu soluția conformă operațiunii, precum și cu indicatorii apelului de proiecte prevăzuți în raportul de audit energetic.

Valoarea investiției

Valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului  este de 22.122.861,90408 lei (fără TVA), din care lucrări de renovare în valoare de 21.507.524,40408 lei și cinci stații de reîncărcare (615.337,50 lei), la care se adaugă valoarea cheltuielilor neeligibile care pot interveni pe parcursul implementării proiectului.

Prin investiția propusă se urmărește creșterea eficienței energetice și reducerea consumului de energie pentru încălzire între 30 – 60%. Suprafața totală este de 9.929,66 mp.

Lucrări propuse pentru clădirile liceului

Corp A – Liceu

Suprafața construită desfășurată –2.882,96 mp

  • izolarea termică a părții opace a fațadelor, cu sistem termoizolant amplasat la exterior, cu grosimea de 10 cm
  • izolarea termică a spaleților golurilor la ferestre și uși cu sistem termoizolant cu grosimea de 2-3 cm
  • izolarea termică a soclului cu sistem termoizolant de soclu cu o grosime de 5 cm
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă ( parte vitrată), unde este cazul
  • izolarea termică a planșeului la ultimul nivel cu sistem termoizolant vată minerala de 25 cm
  • izolarea termică a plăcii peste subsol cu sistem termoizolant polistiren expandat de 10 cm
  • instalatii încălzire: înlocuirea corpurilor statice, înlocuirea tuturor ventilelor nefuncționale; înlocuirea rețelei de distribuție a agentului termic, dotarea corpurilor statice cu ventile de aerisire, dotarea corpurilor statice cu teuri de reglaj, înlocuirea tuturor vanelor defecte care prezintă pierderi de fluid; curățarea periodică a cazanelor de producere a căldurii pentru încălzire, dotarea corpurilor statice cu robinete cu cap termostatic, dotarea circuitelor care alimentează zone distincte încălzite cu dispozitive de reglare, dotarea instalației de încălzire cu echipament de reglare cu ceas, programabil, izolarea conductelor de distribuție din spații neîncălzite, înlocuirea arzătorului care echipează cazanul existent cu unul modern, nou; înlocuirea cazanului de producere a căldurii pentru încălzire cu cazan modern
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei pentru încălzirea spațiilor, pompe de căldură aer/apă, în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră
  • instalatii apa calde de consum: repararea turor armăturilor defecte, utilizarea perlatoarelor pentru reducerea debitului de apă, introducerea unor armături cu consum redus de apă – baterii pentru lavoare cu senzor sau cu temporizator, izolarea termică a conductelor de distribuție a apei calde de consum și a conductei de recirculare din subsolul tehnic al clădirii și din spațiul încălzit; izolarea termică a boilerului cu acumulare pentru prepararea apei calde de consum, reducerea temperaturii apei calde de consum până la 50 grade Celsius; înlocuirea echipamentelor actuale de producere a apei calde de consum cu echipamente noi, modern
  • instalații – iluminat artificial: înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durata mare de viață; instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de miscare/prezenta, acolo unde acestea se impun; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei: panouri solare fotovoltaice; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei pentru ilumnat, sistem de panouri solare fotovoltaice, pentru producerea de energie din surse regenerabile

Lucrări similare sunt propuse pentru Corp B – școala generală (2.378,48 mp) și Corp C – Internat (2.378,48 mp) și Corp D– Ateliere (2.289,74 mp).

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Treceri de pietoni iluminate OBLIGATORIU pe toate drumurile care trec prin localități. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

Toate trecerile de pietoni de pe drumurile europene, naționale și județene ce traversează localități vor trebui obligatoriu semnalizate luminos.

Guvernul a publicat marți în Monitorul Oficial o lege prin care se urmărește reducerea accidentelor rutiere care au loc pe timpul nopții pe drumurile europene, naționale și județene.

Potrivit documentului autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să ilumineze trecerile de pietoni nesemaforizate.

Legea 278/2022 prevede că autoritățile locale vor avea obligația de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni fără semnafor și care sunt semnalizate corespunzător.

Iluminarea va trebui să se facă cu sisteme inteligente de tip led cu lumină asimetrică „pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului”.

Această obligație va trebui aplicată pe sectoarele de drumuri europene, naționale și județene din intravilanul localităților.

Sunt prevăzute și amenzi pentru neîndeplinirea acestor obligații de către autoritățile publice, cu o valoare cuprinsă între 21 și 100 de puncte de amendă.

Potrivit avocatnet.ro amenda maximă ce va putea fi aplicată va fi de 14.500 lei, dacă ne raportăm la punctul de amendă din prezent, care este plafonat la valoarea de 145 lei.

Amenzile vor putea fi aplicate abia din octombrie 2024, după cum se arată în legea publicată în Monitorul Oficial din 4 octombrie 2022.

Textul documentului: Legea 278/2022

L E G E pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La articolul 72, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins: „(8) Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților.”

2. La articolul 105, după punctul 29 se introduce un nou punct, pct. 291, cu următorul cuprins: „29 1 . neîndeplinirea obligației de către administratorul drumului public de a asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor pentru pietoni în condițiile prevăzute la art. 72 alin (8);”

Art. II. — (1) Prevederile art. 72 alin. (8) intră în vigoare la un an de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Prevederile art. 105 pct. 29 1 intră în vigoare la 2 ani de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax