Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: PNL Alba susține organizarea unui referendum privind mineritul în Munții Apuseni


Publicat

Soarta mineritului din Munții Apuseni a intrat din nou în discuție și în rândul liberalilor din Alba, care au anunțat vineri că susțin inițiativa organizării unui referendum pe această temă. Ideea îi aparține Sindicatului „Viitorul Mineritului”, care a propus de curând consultarea populației din 35 de comune din zona Apusenilor, în vederea pornirii proiectului minier de la Roșia Montană.

„Împreună cu Teodor Atanasiu, vom susține solicitarea unui referendum pe zona Apuseni privind soarta mineritului la Roșia Montană și în întreg perimetrul din Munții Apuseni. Nu ne focalizăm pe un proiect, ci pe un domeniu pe care noi l-am susținut și în campania de la locale, cel al locurilor de muncă. Considerăm că este oportună organizarea unui referendum, pentru că prea multe legende și prea multe basme s-au spus peste tot. Acesta este un lucru care trebuia făcut demult. Primarii sunt vectorii locali care știu foarte bine ce știu oamenii și, și din acest motiv, dorim organizarea unui referendum. Nu discutăm despre dată, pentru că vine o perioadă de campanie și nu vrem să amestecăm cele două subiecte. Este evident că oamenii din zona Munților Apuseni au nevoie de locuri de muncă și că acest referendum este cât se poate de binevenit”, a declarat Florin Roman.

„În același timp, față de propunerea inițială, ne propunem să venim cu o completare la această propunere pentru că ne interesează foarte mult și partea de turism. Vrem să găsim cea mai bună soluție pentru ca mineritul modern să nu afecteze partea de turism care s-a dezvoltat destul de bine la Albac, Arieșeni, Horea sau alte localități”, a adăugat vicepreședintele PNL Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

13 Comentarii

13 Comments

 1. cetateanca

  vineri, 26.10.2012 at 15:40

  Pe banii cui faceti voi referendum???!!!! De ce faceti referendum cand proiectul are grave probleme nerezolvate, legate de mediu, de planuri de urbanism si multe altele? Nu rezolvati NIMIC, lasati justitia si legea sa isi faca treaba si daca proiectul va fi in regula cu tot se va face, daca nu , NU! Nu vrem alt referendum costisitor , nu rezolvati nimic atat timp cat proiectul asta e in stand by de 15 ani si nu din cauza oamenilor ci fiindca este FOARTE PROST

  • Bobi

   luni, 29.10.2012 at 12:18

   De unde stii dumneata ca proiectul asta e prost? E prost tot neamu asta de politicieni…ca n-au oua sa spuna DA proiectului. Va fi unul din cele mai mari proiecte ale tarii si cu siguranta un exemplu de urmat in redeschiderea mineritului in Romania.

   • Pascal

    marți, 30.10.2012 at 22:04

    politicienii amana proiectul de ani de zile, fara sa le pese ca rosienii traiesc in saracie lucie, fara sa le pese ca tara noastra a ajuns cea mai saraca din lume si ca ne gonim investitorii de care avem atat de mare nevoie!

  • Calin

   marți, 30.10.2012 at 12:18

   De ce sa nu se faca referendum? E cazul ca vocea oamenilor din Apuseni sa se auda in legatura cu mineritul, in legatura cu viitorul lor, iar ei stiu poate cel mai bine ce inseamna mineritul, avand in vedere ca asta au facut toata viata! Si prin proiectul de la Rosia, pe langa ca se rezolva problema somajului de 80% din RM, se si reecologizeaza mizeria lasata in urma de stat, se reabiliteaza patrimoniul si se aduc si foarte multi bani la buget. de ce e prost proiectul?

 2. toma

  vineri, 26.10.2012 at 16:55

  35 de comune din muntii Apuseni nu pot hotari soarta mineritului in Apuseni. Pentu ca aceste bogatii NU sint a celor ce locuiesc acele 35 de comune, ci apartin locuitorilor din intreaga tara. Doar tara intreaga poate decide.

  • Calin

   marți, 30.10.2012 at 12:19

   Oamenii din Apuseni trebuie sa isi decida soarta, nu pot altii sa decida pentru ei ce sa se intample la ei acasa, e absurd! Mai ales ca ei stiu cel mai bine ce inseamna mineritul, ca asta au facut toata viata!

 3. om simplu

  duminică, 28.10.2012 at 14:53

  Da cine v-a intrebat pe voi PNL-istii?? Va da RMGC bani de campanie?? Ati vinde orice numa sa va pice si voua ceva !! Rusine Atanasiu, Rusine Roman sunteti niste slugi! Nu va votam!

  • Bobi

   luni, 29.10.2012 at 12:23

   Neam f…t de romani ce suntem! Cand Basescu a zis Da pentru minerit, toata lumea zicea ca-i platit de RMGC, acum ca zic liberalii, la fel. Ne meritam soarta atata timp cat nu e bine nici ca se face, nici ca nu se face ceva in tara asta.

   • Calin

    marți, 30.10.2012 at 12:21

    e clar ca situatia actuala, in care nu se face nimic, nu ajuta pe nimeni. In zona somajul e enorm, tara e saraca, bugetul de stat e pe minus si datoriile la FMI sunt uriase. Prin proiectul de la Rosia avem o sansa sa ne revenim, sa scapam de datorii si sa devenim cei mai mari producatori de aur din Europa, sa nu mai fim o tara saraca. Iar pentru oamenii din Apuseni proiectul inseamna o sansa pentru o viata mai buna! E cazul sa se faca!

  • mihnis

   marți, 30.10.2012 at 13:21

   rusine pentru ce? pentru ca vor ca vocea rosienilor si a celor din Apuseni sa fie in sfarsit auzita? rusine celor care vor sa blocheze acest referendum, oamenii din Apuseni trebuie sa decida ce sa se intample la ei acasa!

 4. dorian

  marți, 30.10.2012 at 13:01

  Cei din Apuseni cer de ani de zile pornirea mineritului, insa autoritatile i-au ignorat mereu, i-au lasat in saracie si in somaj! Macar prin referendumul acesta, vocea lor va fi auzita iar autoritatile nu vor mai putea sa ii ignore. Buna initiativa!

 5. Pascal

  marți, 30.10.2012 at 22:06

  Mi se pare si normal sa sustina referendumul din Apuseni, de ce s-ar impotrivi cineva? E cazul ca vocea rosienilor sa fie auzita de toata lumea, cei care vor sa impiedice acest lucru e clar ca nu au intentii curate.

 6. Laurentiu

  miercuri, 31.10.2012 at 23:20

  Referendumul asta e un instrument prin care se alfa parerea oamenilor din zona, cel mai bun instrument in acest sens, de ce nu doresc si ONGistii astia clarificarea lucrurilor? oare ei profita de pe starea asta de incertitudine?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LOCKDOWN în Franța. Președintele Macron a anunțat carantină strictă pentru cel puțin o lună. Școlile vor rămâne deschise

Publicat

Franţa va intra din nou într-un “lockdown” naţional începând de vineri pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunţat miercuri preşedintele Emmanuel Macron într-un discurs către naţiune, relatează Reuters şi AFP. Școlile vor rămâne deschise.

“Am decis că trebuie să reintrăm începând de vineri în izolarea care a stopat virusul. Măsura este valabilă pentru întreg teritoriul naţional”, a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată.

Noile măsuri pe care le-a anunţat, şi care vor intra în vigoare de vineri, înseamnă că oamenii vor trebui să rămână în locuinţe cu excepţia achiziţionării de bunuri esenţiale, deplasărilor la medic sau orei zilnice de mişcare în aer liber. Noul “lockdown” va fi valabil cel puţin până la 1 decembrie.

Oamenilor li se va permite în continuare să meargă la serviciu dacă angajatorul va considera că este imposibil să lucreze de acasă şi, o diferenţă faţă de precedenta izolare din martie, cele mai multe şcoli vor rămâne deschise.

Barurile, restaurantele şi magazinele neesenţiale vor fi închise în Franţa începând de vineri în cadrul noului “lockdown”, a precizat Macron.

“Virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste estimări nu au anticipat-o. Ca toţi vecinii noştri, suntem depăşiţi de creşterea bruscă a răspândirii virusului”, a declarat Macron în discursul său.

“Suntem cu toţii în aceeaşi situaţie: depăşiţi de un al doilea val despre care ştim că va fi mai greu, mai letal decât primul”, a adăugat el.

Franţa a raportat marţi 523 noi decese de noul coronavirus într-o singură zi, cel mai ridicat bilanţ zilnic din aprilie.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu: Creierul uman ar putea îmbătrâni cu 10 ani din cauza Covid-19

Publicat

Cercetătorii avertizează că persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, cele mai grave cazuri de infecție fiind asociate cu un declin mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, potrivit Reuters.

Un studiu la care au participat peste 84.000 de persoane, condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London, a constatat efecte îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman. Astfel, la pacienţii cu forme severe de COVID-19, infecţia poate provoca un deficit cognitiv semnificativ timp de câteva luni.

„Analizele noastre se aliniază opiniei potrivit căreia există consecinţe cognitive cronice ale COVID-19”, au scris cercetătorii într-un raport. „Oamenii care şi-au revenit, inclusiv cei care nu mai manifestă simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”.

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplineşte creierul anumite sarcini, spre exemplu amintirea cuvintelor sau îmbinarea pieselor de puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanţele cerebrale la persoane care suferă de boli precum Alzheimer şi îi pot ajuta pe medici să monitorizeze tulburările temporare de la nivelul encefalului.

Echipa condusă de Hampshire a analizat rezultatele obţinute de 84.285 de persoane, în urma rezolvării testului numit „Great British Intelligence Test”. Constatările, care nu au fost încă revizuite de alţi experţi, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

Aceştia au remarcat un deficit cognitiv „de dimensiuni substanţiale”, mai ales în rândul pacienţilor internaţi în urma îmbolnăvirii de COVID-19. În cele mai grave cazuri se remarcă efecte echivalente „declinului mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani.”

Oamenii de ştiinţă care nu au fost implicaţi direct în cercetare susţin, însă, că rezultatele studiului ar trebui analizate prudent şi că testele trebuie continuate pentru a obţine date concludente.

„Funcţiile cognitive ale participanţilor nu au fost evaluate înainte de COVID-19, iar rezultatele nu reflectă recuperarea pe termen lung”, spune Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh. „Astfel, orice efect poate fi pe termen scurt”.

sursa: digi24.ro, reuters.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Transformă-ți vechiul telefon într-o cameră de supraveghere, un monitor pentru bebeluși sau un difuzor improbizat

Publicat

Dacă aveți telefoane vechi care adună praful într-un sertar undeva, nu le vindeți pe nimic. Dacă funcționează în continuare, le puteți folosi pentru aplicații domestice. Să zicem o cameră de securitate, un monitor pentru bebeluși sau un difuzor improvizat Google Home, de exemplu.

Una dintre cele mai utile modalități de a îmbunătăți ciclul unui telefon vechi este să îl transformați într-o cameră de securitate la domiciliu.

Veți avea nevoie doar de un trepied sau o montură și de niște programe software, precum aplicațiile Manything și Alfred.

Acest lucru funcționează și pentru tablete, desigur, deși configurarea și poziționarea acestora ar putea fi un pic mai complicată din cauza dimensiunii suplimentare.

Din moment ce multe dintre dispozitivele pe care te pregătești să le arunci sunt și rezistente la apă, o tabletă sau un telefon vechi, ți-ar putea servi drept cameră de supraveghere și în exterior.

Pasul 1: Aveți nevoie de o aplicație de cameră de securitate care rulează pe vechile dvs. telefoane

Pentru început, va trebui să alegeți o aplicație pentru camera de securitate pentru telefon. Majoritatea aplicațiilor oferă multe dintre aceleași caracteristici, cum ar fi streaming local, streaming cloud, înregistrarea și stocarea filmărilor la nivel local sau de la distanță și detectarea mișcării și alertele.

După configurare, veți putea să vă monitorizați spațiul de locuit și să vă controlați camera de securitate de oriunde, direct de pe noul dvs. telefon.

Una dintre cele mai bune opțiuni pentru configurarea telefonului ca și cameră de securitate este Alfred. Este multiplataforma, deci nu contează dacă vechiul dvs. telefon era un telefon Android sau iPhone. Și același lucru este valabil și pentru noul dvs. telefon.

Alfred este gratuit și vă oferă o vizualizare la distanță a fluxului live, detectarea mișcării cu alerte, stocare gratuită în cloud, o alimentare audio bidirecțională și utilizarea atât a camerelor frontale, cât și a celor spate. Pentru a debloca funcții suplimentare, cum ar fi vizualizarea și înregistrarea cu rezoluție mai mare, funcțiile de zoom, eliminarea anunțurilor și stocarea în cloud de 30 de zile, puteți face upgrade la Alfred Premium.

Descărcați Alfred (Android, iOS) atât pe telefoanele vechi, cât și pe cele noi sau pe orice tablete pe care doriți să le utilizați.

Pe noul telefon, glisați prin introducere și atingeți Start. Selectați Viewer și atingeți Next.

După ce ajungeți la pagina de conectare, faceți clic pe Conectați-vă cu Google (este necesar un cont Google) și conectați-vă cu acreditările contului dvs. Google.

Pe vechiul telefon, repetați aceiași pași, dar în loc să selectați Viewer, selectați Camera. Și asigurați-vă că vă conectați la același cont Google.

Odată ce ambele telefoane sunt conectate la Alfred, ați terminat cu configurarea. Alfred a simplificat opțiunile camerei pentru a include doar câteva setări. Pe iOS, puteți activa doar detectarea mișcării, puteți alege între camerele din față și din spate și activați sau dezactivați sunetul.

Dacă utilizați un dispozitiv Android, aveți acele opțiuni și puteți, de asemenea, să activați focalizarea continuă, să solicitați Alfred redeschiderea automată în cazul în care telefonul repornește, setați o rezoluție și activați o blocare a codului de acces.

De pe noul dvs. telefon, puteți modifica alte câteva setări, cum ar fi adăugarea altor persoane în Trust Circle (acordarea accesului altor persoane la fluxurile dvs. video), eliminarea unei camere, verificarea de câte ori s-a deconectat o cameră, stabilind sensibilitatea de detectare a mișcării și activând un filtru de lumină slabă pe camere.

Deși Alfred este o alegere solidă, rețineți că nu este singura alegere. De departe, de fapt. Manything, Salient Eye și Presence sunt toate opțiuni solide gratuite, cu un model de abonament accesibil, dacă aveți nevoie de mai multe funcții. Iar camera web IP este una dintre cele mai populare opțiuni numai pentru Android.

Pasul 2: alegeți un loc pentru a vă poziționa camera

După ce fluxul este activat, va trebui să configurați și să poziționați camera. Poate doriți să se concentreze pe punctul principal de intrare în casa dvs., curtea din spate, locul în care depozitați obiecte de valoare sau un punct pe care credeți că poate fi deosebit de vulnerabil.

De asemenea, puteți configura o cameră IP ca monitor pentru bebeluși.

Pasul 3: Montați și alimentați noile camere de securitate

Pentru a monta sau poziționa camera, un trepied mic pentru smartphone sau un suport cu ventuză poate face minuni și vă poate ajuta să poziționați camera într-un loc discret.

Pentru a lărgi câmpul vizual, luați în considerare cumpărarea unui obiectiv cu unghi larg pentru telefon, ceva care poate fi achiziționat online.

Fluxul video este foarte intensiv, iar telefonul va fi pornit 24/7. Pentru a împiedica moartea telefonului în primele ore, va trebui să îl poziționați aproape de o sursă de alimentare.

Un cablu Micro-USB sau Lightning de 3 metri vă va oferi mai multă flexibilitate în locul în care îl puneți.

Sursa: cnet.com

Foto: Captură youtube

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

68 de ani de la moartea lui Mircea Vulcănescu în temnița Aiudului. A salvat cu generozitate o viață și a murit ca un martir

Publicat

S-au împlinit 68 de ani de la moartea lui Mircea Vulcănescu în temnița Aiudului, în data de 28 octombrie 1952. Avea 48 de ani. A murit salvând un tânăr pentru care s-a întins pe cimentul rece și ud spre a-l încălzi. De la această generozitate ar fi contractat o boală pulmonară care i-a adus sfârșitul, iar presupusele sale ultime cuvinte, aproape mitologice, „să nu ne răzbunați!”, aveau să devină un reper în construcția discursului despre suferință în închisorile comuniste.

Mircea Vulcănescu (1904-1952). Filosof, sociolog, economist, profesor de etică, subsecretar de stat la Ministerul de Finanțe în perioada 28 ianuarie 1941-23 august 1944.

Arestat la 18 mai 1946 conform legii 312/1945 „pentru urmărirea şi sancționarea celor vinovați de dezastrul țării sau de crime de război”.

Memorialul Aiud a postat pe contul de Facebook un text prin care readuce la lumină destinul tragic al unuia dintre marii intelectuali ai României:

”Parcursul lui concentraționar înregistrează o scurtă detenție la închisoarea Arsenal (18-28 mai 1964), apoi eliberarea urmată de rearestare la 30 august 1946.

Condamnat la 8 ani temniță grea, începe executarea pedepsei la Aiud, apoi, la rejudecarea procesului, tranzitează închisoarea Văcărești (1947).

Al doilea proces al lotului (1947/8) nu schimbă condamnările inițiale, iar Vulcănescu va fi retrimis la Aiud. Cercetările în vederea unei anchete îl vor aduce la Jilava, în iarna 1950/51. Înapoiat la Aiud, avea să moară în toamna anului 1952.

Numele lui Mircea Vulcănescu a rămas cunoscut mai cu seamă în lumina gestului său din închisoare pentru salvarea vieții unui mai tânăr coleg de suferință.

Lui i se asociază istorisirea salvării de la moarte a unui tânăr istovit de puteri, pentru care s-ar fi întins pe cimentul rece și ud spre a-l încălzi.

De la această generozitate ar fi contractat o boală pulmonară care i-a adus sfârșitul, iar presupusele sale ultime cuvinte, aproape mitologice, „să nu ne răzbunați!”, aveau să devină un reper în construcția discursului despre suferință în închisorile comuniste.

Cariera sa interbelică, implicarea sa în dezbaterile de idei ale tinerei generații Criterion (cea mai importantă generație din istoria culturii române), cercetarea lui sociologică, publicistica și opera lui filosofică, precum și gestul său din detenție l-au înscris în memorie ca o figură luminoasă din generația interbelică întemnițată în comunism.

„În temniţă vorbea şi cuvântul lui era ascultat. Îi învăţa să gândească pe cei ce fuseseră conducători ai ţării. Concepţia sa era una profund creştină de pe poziţii politice democratice. Îl vedeam adesea la biserică, atunci când biserica din Aiud nu fusese încă transformată în W.C.

Întreţinând o febrilă activitate intelectuală în rândul deţinuţilor, Mircea Vulcănescu era un inamic declarat al marxiştilor. Din cauza unor prelegeri ţinute la Jilava a fost dus la camera neagră, aproape dezbrăcat, împreună cu alţi „bandiţi”.

Ţinuţi flămânzi, neavând pe ce să se odihnească, au început să cadă pe mâzga rece, care aducea îmbolnăvirea şi moartea. Mircea Vulcănescu s-a aşezat jos, ca să poată sta alţii pe el şi le-a zis: „Eu voi muri. Salvaţi-vă voi.

Nu a murit atunci, dar revenind la Aiud a continuat să vorbească iar ei au continuat să îl pedepsească până ce l-au ucis. A fost un om cu caracter de diamant.” – Ioan Ianolide – Întoarcerea la Hristos via Memorialul Aiud.

A fost și politician și orator de mare forță. Mircea Vulcănescu a deținut funcția de Subsecretar de Stat la Ministerul de Finanțe în guvernul Ion Antonescu, în perioada 27 ianuarie 1941 – 23 august 1944. Din această poziție i-a refuzat mentorului său, Nae Ionescu, scutirea de taxe pentru o mașină pe care acesta o adusese din Germania.

Unul dintre cei mai tenace negociatori ai României cu cel de-al Treilea Reich, Mircea Vulcănescu a reușit, între 1941 și 1944, să obțină pentru Banca Națională a României 8 vagoane de aur (confiscate de URSS imediat după 23 august 1944) și înzestrarea Armatei a 4-a cu echipament militar german nou.

A făcut parte, alături de Mircea Eliade, Emil Cioran și alții, din Generația Criterion.

În perioada stalinismului crunt prin care a trecut țara la jumătatea secolului trecut, s-au petrecut cele mai mari atrocități din istoria modernă a României.

Elitele țării au fost exterminate programatic în pușcăriile comuniste. Majoritatea lor au murit în chinuri năpraznice, înfometați, bătuți și chinuiți psihic prin hărțuirea familiilor. O rană adâncă pe care noii comuniști, din perioada ceaușistă au negat-o și o neagă în continuare.

Citește și: Generația care a înfăptuit Marea Unire, exterminată în beciurile comuniste. ”Răsplată” pentru părinții României Mari

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate