Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Povestea Mariei Bolea, femeia din Alba Iulia care îi ajută pe copiii cu autism și sindrom Down să perceapă lumea

Publicat

Printre casele și vilele din zona Schit, într-o parte mai ferită a orașului Alba Iulia, într-o casă cu multe încăperi, se ascund de ochii lumii zeci de povești. Povești de viață dureroase, ale unor persoane care nu percep realitatea așa cum o percepem noi. 

Zeci de copii cu probleme de vedere, dar și cu autism, sindromul Down sau alte afecțiuni neuropsihice încearcă să învețe cum să perceapă lumea. Reporterii alba24.ro au mers casa familiei Bolea, Maria și Nicolae. Casă care în 18 ani s-a transformat într-un centru de zi pentru tineri cu dizabilități multiple. 

Copiiii se află acolo într-o comunitate și primesc ajutor de specialitate datorită Mariei Bolea. Femeia a format, în urmă cu aproape 20 de ani, Asociația ”Proiectul Viziunea Nevăzătorilor”.

YouTube video

Lupta Mariei pentru a-i ajuta pe cei doi copii ai săi

Lupta Mariei a început în 2004, când a adoptat doi copii cu probleme de vedere. Doi gemeni, pe Cristina și fratele ei. Cristina, pe lângă problemele de vedere, are și autism.

În 2006, când și-au dat seama că nu pot conta pe stat, au format o asociație. De la doi copii, cei pe care i-au crescut, au ajuns la aproape 40 de tineri cu afecțiuni grave, care zilnic lucrează cu specialiști.

De la doi copii, la o asociație cu aproape 40 de beneficiari

Sunt copii, adolescenți și tineri care nu percep lumea așa cum o percepem noi. Pentru ei un exercițiu greu sunt acțiuni aparent banale: de la spălat pe dinți, la cărat un braț de lemne.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Cristina, o tânără nevăzătoare din Alba Iulia, exemplu de implicare civică. A strâns alături de voluntari gunoaiele din oraș

Lumea autismului este încă o nebuloasă atât pentru specialiști, cei care lucrează cu copiii, cât și pentru părinți. O ședință cu un specialist ajunge la o sumă destul de mare, însă părinții copiiilor care vin la centrul Mariei plătesc o sumă foarte mică de bani.

Banii sunt necesari pentru plățile angajaților, cei care lucrează zilnic cu beneficiarii. Copiii vin zilnic și stau de la ora 8.00 până la ora 16.00.

Casa dintre casele impunătoare unde copiii învață să perceapă lumea

Casa s-a transformat în timp, câte o cameră pe rând, ba din donații, ba din ce au reușit să strângă. Primesc lunar un ajutor din Germania, dar tot este greu să susții un centru cu 40 de copii pe zi și 12 angajați.

Din partea statului mai nimic, iar din partea autorităților locale au auzit doar promisiuni sau ”nu avem cum”. Sprijin doar de la privați sau oameni care vor să ajute mica comunitate care s-a coagulat în jurul Mariei.

Viața Mariei Bolea este una dură și nu poate fi redată complet într-un articol scris sau într-un interviu video, deoarece ar fi prea multe rânduri scrise sau zeci de minute de înregistrare. Însă zilnic, între casele impunătoare din zona Schit, în jur de 40 de suflete învață cum să perceapă lumea și pe noi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate