Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primăria Sebeș contestă în instanță amenda primită în cazul toxiinfecției alimentare de la grădinița din oraș. Dă vina pe DSP

Publicat

Alexandru Dancila Primarul din Sebeș, Alexandru Dăncilă, a declarat luni, în conferință de presă, că va contesta amenda primită de la DSP în cazul toxiinfecției alimentare de la Grădinița cu program prelungit nr. 3 din oraș și că responsabile de cele întâmplae sunt școala de care aparține unitatea și Direcția de Sănătate Publică. Reamintim că 28 de copii și patru adulți au fost internați la spital, încă de acum două săptămâni, după ce au consumat mâncare preparată în incinta grădiniței.

Comisia de anchetă formată în cazul focarului de toxiinfecție alimentară, din reprezentanți DSP, DSVSA și Protecția Consumatorului au dat amenzi în valoare totală de 19.000 de lei, pentru Școala Gimnazială nr. 2, de care aparține grădinița, dar și pentru serviciul public de asistență socială din subordinea Primăriei Sebeș, care a primit sancțiune în valoare de 5.000 de lei.

Prezent în conferință de presă, luni, la sediul primăriei, edilul din Sebeș, Alexandru Dăncilă, a dat vina pe DSP.

„Nu mi se pare corect ca DSP să spună: <am dat amenzi la toată lumea, eu sunt curat>. Îi vom acționa în instanță și vom ridica mai multe probleme în ceea ce privește acest caz”, susține Dăncilă.

Citește și DSP Alba a anunţat CAUZELE care au dus la declanșarea TOXIINFECŢIEI alimentare de la GRĂDINIȚA din Sebeș. Amenzi de aproape 20.000 lei

Primarul din Sebeș consideră ca atât școala cât și Direcția de Sănătate Publică este responsabilă de cele întâmplate și rolul DSP era de a preveni și de a verifica normele de igienă în unitățile școlare, nu numai de a sancționa. Potrivit edilului, DSP a făcut numeroase controale la grădinița  din Sebeș, care s-au finalizat cu recomandarea din partea inspectorilor DSP de a angaja un cadru medical. Pentru acest lucru trebuia să existe un timp de implementar,e iar dacă acest lucru nu era respectat trebuia să se suspende activitatea până la intrarea în legalitate, mai spune Dăncilă.

Primarul a mai relatat că în 2012 a urmat un control din partea DSP, ai căroro reprezentanţi au constatat că la data verificării unitatea funcționa în general bine, respectându-se legislația igienico-sanitară în domeniu conform ordinului ministerului sănătății. Apoi, în 2014, echipa DSP a spus că nu se mai respectă aceste instrucțiuni care sunt prevăzute în acest ordin, potrivit edilului.

„Cum a fost posibil să se dea o autorizație  de funcționare în anii trecuți când aceleași condiții stau de atunci și până acum?”, se întreabă primarul.

Acesta susţine că autoritatea locală nu a primit solicitare din partea conducerii școlare din municipiul Sebeș privind condiţia DSP potrivit căreia la grădiniţă trebuia să existe un asistent medical, de înfiinţare a unui asemenea post pentru grădinițele cu program prelungit. Potrivit reprezentantului primăriei, şcoala avea obligația de a verifica, îndeplini și respecta normele de sănătate și securitate în muncă, de igienă, a normelor specifice grădinițelor unde se servește hrană pentru copiii preșcolari.

„Grădinița Nr.3 funcționa în baza unei autorități sanitare emise de DSP, s-au realizat controale periodice de către DSP, iar măsurile nu au fost luate la vederea acestor nereguli”, a mai declarat Alexandru Dăncilă.

Primăria va contesta în termen de 15 zile decizia luată de DSP Alba, iar grădinița se va deschide peste câteva zile, potrivit aceleiaşi surse.

Reamintim că 32 de persoane, din care 28 de copii şi patru adulţi de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 din Sebeş au fost internaţi cu toxiinfecţie alimentară la spitalele din Sebeş şi Alba Iulia, încă de acum două săptămâni, după ce au consumat mâncare preparată în incinta unităţii. Pacienţii au fost externaţi săptămâna trecută, după ce au prezentat forme uşoare şi medii ale acestei boli.

Citeşte AICI mai multe detalii despre acest caz.

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax